Özel Haber - Müslüm BAYUK
İLAÇLAMA YERİNE KUŞLARLA MÜCADE EDİLİYOR…
Orman Dairesi Müdürü Salih Güneş, çok pahalı bir yöntem olduğu için havadan ilaçlamanın yapılamadığını söyledi. 40 bin hektarlık alanın ilaçlamasının 4 milyon Euro’yu bulduğunu söyleyen Güneş, bunun yerine çam kese böcekleri ile beslenen kuş türleri için ormanlarda yaşam alanı oluşturduklarını belirtti.
“ÖZELLİKLE DAĞIN GÜNEYİNDE CİDDİ ZARARLAR VAR”…
Güneş, “çam kesesi böceğinin tasallut olduğu alanlar 40 bin hektar civarında. Çünkü çam kese böceği genellikle ağaçlandırma sahalarında arıza oluyor, yüksek ormanlarda çok büyük bir zarar yok ama özellikle dağın güneyinde ağaçlandırma yaptığımız alanlarda ciddi zararlar var” diyerek son 2-3 yıldır havadan ilaçlama yapılmadığını söyledi.
Çam kese böceği ile mücadelede en önemli argüman havadan yapılan biyolojik ilaçlama. Ancak bu yöntem oldukça pahalı. 2021 yılına kadar yapılan havadan ilaçlama yöntemi bu tarihten sonra uygulanamadı. Bunun yerine çam kese böcekleri ile beslenen kuşların ormanlar içerisine yerleştirilmesi yöntemiyle salgının önüne geçme uğraşı var.
Çam kese böcekleri ormanlarımıza büyük zararlar veriyor. Orman Dairesi Müdürü Salih Güneş, çam kese böceği ile mücadelenin oldukça pahalı olduğunu ifade ederek, imkanlar ölçüsünde mücadele verdiklerine dikkat çekti.
Havadan ilaçlamanın yapılmadığına yönelik eleştirileri yanıtlayan Güneş, 40 bin hektarlık bir alan için her yıl 4 milyon Euro’luk bir masrafın oluşacağını ve bu maliyetlerin karşılanmasının zor olduğunu vurguladı.
“Havadan ilaçlama büyük maliyet”
KIBRIS’a değerlendirmede bulunan Orman Dairesi Müdürü Salih Güneş, havadan ilaçlamanın büyük maliyetlere sebep olduğunu vurgulayarak, 40 bin hektarlık bir alan için her yıl 4 milyon Euro’luk bir masrafın oluşacağını ve bu maliyetlerin karşılanmasının zor olacağını söyledi.
Güneş, havadan ilaçlandırmanın çok büyük maliyetlere sahip olduğunu belirterek 8-10 bin hektarlık alanın ilaçlanmasının 1 milyon Euro’luk bir maliyetle yapıldığını dile getirdi.
Güneş, “Bir dönem havadan ilaçlama yapıldı, ilaçlama yapılan alanlar 8 ile 10 bin hektar arasındaydı ama çam kesesi böceğinin tasallut olduğu alanlar 40 bin hektar civarında. Çünkü çam kese böceği genellikle ağaçlandırma sahalarında arıza oluyor, yüksek ormanlarda çok büyük bir zarar yok ama özellikle dağın güneyinde ağaçlandırma yaptığımız alanlarda ciddi zararlar var” diyerek son 2-3 yıldır havadan ilaçlama yapılmadığını söyledi.
“Bu yıl daha çok mücadele edeceğiz”
Mücadelenin olanaklar çerçevesinde yapıldığına dikkat çeken Güneş, “Gönül isterdi ki her ağaca bir kişi koyup o ağaca bakımını yapalım ama ülkemizin olanakları doğrultusunda biz de en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Herkes her şeyin mükemmel olmasını ister ama bunun da bir dengesi vardır” dedi.
İlaçlama konusunda çok kısıtlı bir şekilde biyolojik mücadele yapabildiklerini dile getiren Güneş, bu yıl daha fazla kaynak ayırdıklarını ifade ederek, daha çok mücadele edeceklerini söyledi.
“Mücadele için kuşları kullanıyoruz”
Çam kese böceği ile mücadelede biyolojik ilaç kullanımı haricinde besin zincirini kullanmayı planladıklarını ifade eden Güneş, ormanlarda çam kese böceğini tüketen kuş türlerine yaşam alanı oluşturarak her sene tekrar eden çam kese böceğini sorununa kalıcı bir çözüm için uğraştıklarını söyledi.
Çam kese böceğinin bütün Akdeniz coğrafyasında bulunduğunu ve ormanlara büyük zarar verdiğini söyleyen Güneş, ormanlara kuş yuvaları kurduklarını ve bu yolla çam kese böceği ile savaştıklarını ifade etti.
Ormanlarda araştırmalar yaptıklarını anlatan Salih Güneş, çam köse böceğinin yumurta aşamasında olan tırtılları kelebek aşamasına gelmeden imha etmeye çalıştıklarını da kaydetti.
“Güney Kıbrıs bile yapamıyor”
Amaçlarının çam kese böceğinin kontrol altında tutmak olduğunu ifade eden Güneş, tüm Akdeniz ülkelerinde bu sorunun yaşandığına dikkat çekti. Güneş, “Güney Kıbrıs bize nazaran daha fazla zarar gördü. AB’nin olanaklarını düşünün ve Güney dahi bu mücadeleyi tam olarak yapamıyor” ifadelerine yer verdi.
“Bu mevsim böcekler için çok uygun”
Mevsimsel açıdan çok kötü bir yıl içerisinde olunduğunu belirten Güneş, şu bilgileri paylaştı:
“Çam kese böceğinin biyolojisi şu şekilde; Nisan ayı başı itibariyle toprağa inmiş oluyor. Toprak altında pupa oluyor ve bu pupa da takip eden yılda çıkmıyor. Kendi doğa şartlarını sezgisel olarak takip edip, 7-8 yıla kadar çıkabiliyor, biz buna ‘dia poz’ diyoruz. Yani böcek de kendine en uygun zamanı bulduğu zaman, mesela bu yıl çok uygun bir yıl, atıyorum 5 yıl önce de bekleyen, 3 yıl önce de bekleyen bu yıl çıkabiliyor.”
Güneş, çam kese böceğinin bulunduğunu ama salgın derecesine gelmediğini dile getirdi.
Sarpten’den eleştiri
Bu arada Biyologlar Birliği eski başkanı Hasan Sarpten sosyal medya hesabından yaptığı resimli paylaşımda 2017-2021 yılları arası 5 yıl üst üste "havadan biyolojik ilaçlama" yöntemiyle başarılı bir şekilde kontrol altına alınan "çam kese böceği" sorununun yeniden baş gösterdiğini kaydetti. Sarpten çam kese böceklerinin yavaş yavaş ağaçları sarmaya başladığını söyledi.