Ceren ÖZBİL
NETLEŞMİŞ BİR DURUM YOK… Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda söz edilen değişiklik konusunun şu an net olmadığını söyledi ve mecliste de bu konuyla ilgili ne bir öneri, ne de tasarı bulunduğunu ifade etti. Uluçay, Yüksek Seçim Kurulu’nun, Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın seçim sürecinde yaşattığı hususlara dikkat çektiğini belirtti
Ülkede “erken seçimin” gündeme gelmesiyle birlikte seçime gidilmeden önce Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda değişiklik yapılması gerektiği konuşulmaya başlansa da bu konuda bugüne kadar herhangi bir adım atılmadı.
Birçok siyasi parti, erken seçimin gündeme gelmesiyle, seçim yasasında değişikliğin şart olduğunu sıkça dillendiriyor.
Ancak Cumhuriyet Meclisi’nde, Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda değişikliğe gidilmesini öngören ne bir tasarı, ne de bir öneri bulunuyor.
Konuyla ilgili KIBRIS Gazetesi’ne konuşan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda söz edilen değişiklik konusunun şu an net olmadığını söyledi ve mecliste de bu konuyla ilgili ne bir öneri, ne de tasarı bulunduğunu ifade etti.
“YSK’nın bu yönde işaret ettiği bazı hususlar var”
Uluçay, Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda Yüksek Seçim Kurulu’nun işaret ettiği bazı hususlar olduğunu ifade etti ve bu hususların da seçim sürecinde zorluklar yaşattığı yönünde olduğunu belirtti.
Bu nedenle partilerin seçime gitmeden önce bir araya gelerek bu konuyu ele alabileceğini kaydeden Uluçay, “Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda özellikle bu konularda yapılabilecek bazı değişiklikler olabilir mi diye üzerinde çalışma yapılabilir. Ancak şu anda böyle bir çalışma yoktur” dedi.
“Sonuç alınır mı bilemiyorum”
Teberrüken Uluçay, Seçim ve Halk Oylaması’nda değişiklik yapılması sürecinin muhtemelen seçim tarihi belirlendikten sonra başlayacağını belirtti ve “Yani partiler, seçim tarihi belirlendikten sonra bu konuda bir çalışma ortaya koyacak. Sonuç alınır mı, alınırsa ne gibi bir sonuç alınır, hangi hususlar değişir, şu an net değil. Bu konuda meclise sunulmuş bir yasa değişikliği ya da yasa önerisi bulunmuyor” şeklinde konuştu.
2016’da “çarşaf liste” uygulamasına geçildi
Bilindiği üzere Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda 2016’da bir değişikliğe gidilmiş ve “çarşaf liste” uygulamasına geçilmişti.
Her bölgedeki seçmenin her ilçenin adayı için oy kullanmasını içeren bu uygulama, özellikle karma oy kullanmayı seçenler için kafa karışıklığına neden olmuştu.
Bunun üzerine ise “karma oyun kaldırılması”, “eski sisteme dönülmesi” ya da farklı alternatifler aranması gibi tartışmalar başlamıştı.