Özel Haber - Emine UYSAL ÇALUDA
Ercan Havalimanı’ndan KKTC'ye 1 milyon 450 bin TL ve 30 bin Amerikan doları ile giriş yapan zanlı 1 U.C.U ile suç ortağı olduğu belirlenen zanlı 2 M.Y. hem paranın kaynağını gizlemek hem de irtibatta oldukları kişileri gizlemek için polise onlarca yalan söyledikleri belirtildi.
“Suç gelirini aklama ve Para Kambiyo Yasasına Aykırı Hareket Etmek” dün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı.
Yargıç Tutku Candaş’ın huzurunda görüşülen davada KKTC Başsavcılığı adına savcı Hasan Boşnak, tanık olarak Mali Suçlarla Mücadele Şubesi’nde görev yapan polis memuru Ortunç Özbaylı’yı dinletti.
Mahkemede yeminli şahadet veren Özbaylı, 02.02.2022 tarihinde Adana'dan Ercan Havalimanı’na gelen zanlı 1 U.C.U’nun, 10 bin Euro veya muadili veya Türk Lirası’ndan daha fazla 1 milyon 450 bin TL ve 30 bin Amerikan doları nakit parayı yolcu beraberi Ercan Havalimanı gümrük yetkililerine beyan etmeyerek Para Kambiyo yasasına aykırı hareket ettiğini anlattı.
Özbaylı, mesele ile ilgili olarak Ercan Havalimanı gümrük yetkililerinden zanlı 1’in tasarrufundaki bagaj içerisinde bulunan 2 adet ayakkabı kutusu içerisinde gümrüğe beyan edilmeden KKTC yolcu beraberi getirilen 1 milyon 450 bin TL ve 30 bin Amerikan doları tespit ettiklerinin öğrenildiğini kaydetti.
Özbaylı, zanlı 1’in paralar ile ilgili olarak "Paraları gümrüğe bildirmesi gerektiğini bilmediği, Türkiye’den çıkarken de paraları bildirmediğini, getirdiği paranın evinde tuttuğu kendisine ait para olduğu ve bu para ile Kıbrıs’tan Golf 7 marka araç satın alıp aracı Türkiye’ye götüreceği" yönünde sözlü beyan verdiğini anlattı.
Polise birçok yalan beyanda bulundular
Özbaylı, yürütülen soruşturma neticesinde zanlı 1’ in tasarrufunda bulunan bagajların ilgili havayolunda zanlı 2 M.Y. adına kayıtlı oldukları ve zanlı 2’nin de KKTC’ye giriş yaptığının tespit edildiğini kaydetti.
Özbaylı, zanlı 1’in bagajlarla ilgili olarak "Havayollarının hata yaptığını bagajların kendine ait olduğu ve M. Y.'yi tanımadığı" yönünde sözlü beyan verdiğini belirtti.
Özbaylı, mesele ile ilgili olarak tespit edilen zanlı 2’nin "U.C.U.’yu tanımadığı, zanlı 1’in kendisini Türkiye’de havalimanında bularak yükünün ağır olduğundan kendisinden yardım istediği, bagajda ne olduğunu bilmediği" yönünde sözlü beyan verdiğini mahkemeye aktardı.
Daha sonra her iki zanlının da "Birbirlerini iki yıldan beridir tanıdıklarını ve paranın zanlı 1’e ait olduğu" yönünde sözlü beyan verdiklerini anlatan Özbayşo, iki zanlının da paranın gayrimeşru kaynağını gizleyip makul bir izahat veremediklerine vurgu yaptı.
Özbaylı, aynı tarihte zanlıların Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nden temin edilen derdest emri gereği tutuklandığını ve emare olarak alınan paraların Gelir ve Vergi Dairesi’ne yatırıldığını kaydetti.
Görüştükleri kişiler belirlenmeye çalışılıyor
Polis memuru Ortunç Özbaylı, mesele ile ilgili olarak 6 ifade temin edildiğini ve kamera görüntülerinin incelenip, birçok yazışma yapıldığını ancak birçok yazışma yapılması gerektiğini anlattı.
Zanlıların KKTC’de bağlantısı olduğuna inanılan şahısların kimlik bilgilerine ulaşılmaya çalışıldığını söyleyen Özbaylı, her iki zanlının 2 Şubat’ta KKTC’de nerede konaklayacağı ve kim veya kimler ile görüşeceği yönünde izahat vermediğini söyledi.
Özbaylı, daha önce KKTC’ye geldiğinde konakladığını söylediği yerde ise konaklamadığının tespit edildiğini aktardı.
Özbaylı, zanlı 2’nin ayrıca daha önce KKTC’ye geldiğinde ise Girne’de bir daire kiralayıp kaldığını ama ismini ve kaldığı yeri bilmediği yönünde sözlü beyanda bulunduğunu kaydetti.
Zanlıların daha önceden KKTC’ye geldikleri günlerde konakladıkları yerler ve görüştükleri şahısların kimliklerinin tespit edilmeye çalışıldığını belirten Özbaylı, zanlıların aleyhine yürütülen soruşturmanın Ağır Ceza Mahkemesi’nin yetkisine giren ve 15 yıla kadar hapis cezası gerektiren ağır bir suç olduğunu söyledi.
Özbay, “Paranın bir tuş ile dünyanın bir yerinden başka bir yerine gönderilebildiği bir zamanda bu kadar yüklü miktarda nakit paranın yolcu beraberi getirilmesi ayrıca zanlıların ilk aşamada verdiği yanlış beyanlardan ve daha öncede KKTC’ye geldikleri günlerde aynı yöntemle yolcu beraberi para getirdiklerine ve konu paraları KKTC de bulunan başka şahıs veya şahıslara teslim ettiklerine inanılmakta olup, bu yönde de geniş çaplı araştırma ve soruşturma başlatıldı” ifadelerine yer verdi.
Para transferleri mercek altında
Özbaylı, aynı tarihte iki zanlınında tasarrufunda bulunan cep telefonları için Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nden Bilişim Yasası tahtında Bilişim emri temin edildiğini söyledi.
Özbaylı, yürütülen soruşturmada zanlı 1’in 02.02.2023 tarihinden hariç 6 defa daha, zanlı 2’nin ise 02.02.2023 tarihinden hariç 2 defa daha KKTC’ye giriş çıkış yaptığının tespit edildiğini mahkemeye aktardı.
Zanlı 2’nin cep telefonunda ilk nazarda yapılan incelemede zanlı 1’e para transferi yapıldığını, ayrıca zanlı 2’nin telefonunda kendine ait olmayan başkalarına ait iban numaraları ve kullanıcı kodları bulunduğunu belirten Özbaylı, bir şahsın kendisine iban numarasını attığına dair mesaj olduğunu tespit edildiğini anlattı.
“Paraların gayrı meşru kaynağını gizlemeye çalışıyorlar”
Ortunç Özbaylı, zanlıların paraların gayrı meşru kaynağını gizlemeye çalışmalarının konu paranın suçtan elde edilen gelir olduğu yönünde makul şüphe yarattığına vurgu yaptı.
Özbaylı, ayrıca zanlı 2’nin vermiş olduğu sözlü beyanların teyit ve tekzibinin yapılması, 2 Şubat tarihinden önce zanlı 2 ile birlikte KKTC’ye gelen bir şahsın kimliği ve KKTC’de kullandığı aracın plakası tespit edildiğini ve kamera görüntülerinin detaylı incelenmesi gerektiğini anlattı.
Zanlı 1’in polise yardımcı olmayarak cep telefonu şifresini bilerek ve isteyerek yanlış vererek cep telefonunda suçla bağlantısı olduğuna inanılan bir şeyler gizlediğini belirten Özbaylı, zanlıların serbest kalması halinde KKTC’de bağlantıda bulundukları ve birlikte hareket ettiklerine inanılan, kimlikleri tespit edilmeye çalışılan şahıslara müdahale etme olasılıkları olduğundan aleyhlerinde 8 gün daha ek tutukluluk talep etti.
Yargıç Tutku Candaş, talebi onayladı.