banner6

Plümer: KKTC bütçesinin yüzde ikisi

banner37

Emekli Büyükelçi Aytuğ Plümer, KIBRIS TV ekranlarında yayınlanan Haluk Yerli’nin hazırlayıp, sunduğu ‘Sabah Sabah’ programına katılarak soruları yanıtladı.

Plümer: KKTC bütçesinin yüzde ikisi
banner150

banner150

banner99

Özel Haber


Emekli Büyükelçi Aytuğ Plümer, KIBRIS TV ekranlarında yayınlanan Haluk Yerli’nin hazırlayıp, sunduğu ‘Sabah Sabah’ programına katılarak soruları yanıtladı.

Dışişleri Bakanlığına bağlı temsilciliklerin ve çalışanlarının çoğunlukla haksız eleştiriye maruz kaldıklarını savunan Plümer, “35 senemi Dışişleri Bakanlığında geçirdim. Bütün temsilciliklerin neler yaptığını, nasıl çalıştıklarını çok iyi bilirim. Dışişleri Bakanlığına giren birisi mali bir beklenti ile girmez, bu mesleği sevdiği için girer. Dışişleri Bakanlığına girip zengin olan birisi yoktur, görmedim” dedi.

Dışişleri Bakanlığı bünyesinde mesleğe başladığı yıllarda birçok imkânlardan yoksun olduklarını ama bunların şimdilerde aşıldığının altını çizen Plümer, “O dönemlerde bugün olduğu gibi meslek memurlarına kira yardımı, çocuklarının okul masraflarının bir kısmının karşılanması gibi avantajlar yoktu. Şimdi vardır ama bunlar” ifadelerine yer verdi.

“Şimdi 21 ülkede 27 temsilcilik var”

Hariciyede çalışmaya başladığı zaman ile günümüzü kıyaslayan Plümer, “Dışişleri Bakanlığına girdiğimde sadece 5 tane temsilciliğimiz vardı. Şimdi bakıyorsunuz 21 ülkede 27 temsilcilik var. 1983 yılından 2023 yılına kadar geçen sürede ne kadar arttı temsilcilikler. Bunlar büyük bir gayretle oldu. Niye bu kadar temsilcilik diye soranlar var. Onun da izahatı çok kolay. Biz kendi başımıza yapmıyoruz bu işi Türkiye’nin yardımı ile yapıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının girişimleri sonucu hatta onun da üstünde üst seviyelerde yapılan girişimler” sözlerini kaydetti.

“Büyük başarı”

Dışişleri bakanlığının çok fazla yol kat ettiğini ve kısıtlı imkânlarla hummalı bir çalışma yürüttüğünün altını çizen Plümer, “5 temsilcilikten 27 temsilciliğe ulaştıysak bu bizim için büyük bir başarıdır” şeklinde konuştu.

Haluk Yerli tarafından “Ne yapıyor bu temsilciler?” sorusuna cevap veren Plümer şunları kaydetti:

“Bu temsilciler devleti temsil ediyor, Cumhurbaşkanı’nı temsil ediyor bulundukları ülkede. O ülkenin verdiği izinle zaten orada bulunuyorsunuz. Bugüne kadar Türkiye dışında hiçbir ülkeyle diplomatik bir ilişkimiz yok ama orada bir KKTC temsilciliğinin açılması için verilen bir izin ki bu izini veren de o ülkenin dışişleri bakanlığıdır. Onların verdiği izinle ve belli bir statüde orada bulunuyorsunuz. Dolayısıyla bu makamlar sizi muhatap almak zorundadır. Gittiğiniz ülkelerde en üst düzey temaslarda bulunabilirsiniz. Gittiğiniz yere göre görev tanımınız başkadır ama her hâlükârda temsilci orada devletini temsil eder, devletin çıkarlarını temsil eder. KKTC’nin sadece siyasi değil, ticari alanda da ilişkiler kurmasına yardımcı olur”

“KKTC bütçesinin yüzde ikisi”

 Dışişleri Bakanlığı bütçesini değerlendiren Plümer şunları söyledi: “Bu harcanan paralar boşuna değildir ve çokta değildir aslında. 2023 bütçesine baktığımızda 360 Milyon TL’dir Dışişleri Bakanlığının toplam bütçesi. Bu bütçeden merkezdeki herkesin maaşları ödeniyor, dıştaki herkesin maaşları ödeniyor. İkamet ve ofislerin kiraları ödeniyor. Bu para ancak yeter zaten bu işlere. Baktığınızda 360 Milyon TL toplam KKTC bütçesinin yüzde ikisi gibi bir para yapar. Çok bir para değil, keşke daha çok ayrılsa”

Ayrıca Plümer şunları ekledi:

“En önemli görevlerimizden birisi aslında ülkemize yatırımcı çekmektir”

YORUM EKLE
YORUMLAR
KIBRISLI VATANDAS
KIBRISLI VATANDAS - 3 ay Önce

SAHTE DEVLETIN SAHTE TEMSILCILIKLERI. BUNLAR TANINMAMIS YALNIZ TICARET ICIN KURULMUS ISLETMELERDIR. BIZI ALDATDIGINI MI ZANEDERSIN.

SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner88

banner104