Ceren ÖZBİL
Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vakkas Altınbaş, 2017 Şahıslar Vergi Listesi’nin de yine ilk sıralarında yer aldı. Vakkas Altınbaş bu yıl devlete 459 bin 998 TL şahıslar vergisi ödeyecek.
KIBRIS Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Altınbaş, vergi ödemenin önemini, başarılarının sırrını ve Kıbrıs’a yapmayı planladığı yatırımları anlattı.
Altınbaş’a göre, ülkesini seven her iş insanı vergisi düzenli ödememeli ve her yıl gelecek yıl nasıl daha yüksek vergi ödeyebilirim diye kendine hedef koymalı…
Altınbaş ayrıca başarı hikayesini anlattığı “Altın yıllarım” adlı kitabını KIBRIS Gazetesi muhabirlerine takdim etti.
KIBRIS: Yine vergi rekortmenleri listesinin ilk sıralarında yer alıyorsunuz. Bununla ilgili söylemek istedikleriniz nelerdir?
ALTINBAŞ: İnsanın ülkesi için vergi vermesi ve rekortmen olması çok güzel bir şey… Bundan mutlu bir şey olamaz. Bundan dolayı ben çok mutluyum, çok gururluyum. Daha da çok vergi vermeyi hedefliyorum. Daha güzel şeyler yapmayı hedefliyorum.
KIBRIS: Vergi rekortmeni olmanızın sizce en büyük nedeni nedir?
ALTINBAŞ: 4 torunum var. Eşim Serdarlılı… Ben buralıyım. Kıbrıs’ı seviyorum. Vergi rekortmeni olmamın en büyük nedenleri arasında Kıbrıs sevdalısı olmam da geliyor. Ayrıca benim en büyük özelliğim konulara pozitif bakıp konuyu çözmemden geliyor. Biraz zaman alır, biraz süre alır.
KIBRIS: Verginizi düzenli ödeyip, hemen hemen her yıl rekortmen listesinde yer alan biri olarak devletten beklentiniz nedir?
ALTINBAŞ: Devletten vergi rekortmenlerine teşvik olması için mutlaka rekortmenleri toplayıp, senede bir ödül vermesini istiyorum. Özellikle de vergi verenlere bu ödüller verilmeli… Gerek Cumhurbaşkanlığı’nın, gerek Başbakanlığın bu insanlara ödül vermesinden yanayım.
KIBRIS: Diğer iş insanlarına bir tavsiyeniz var mı?
ALTINBAŞ: Mutlaka herkes vergisini düzenli ödemeli. Hatta vergi konusunda rekabete girilmeli ve herkes daha fazla vergi ödemeli. Bu yapıldığı zaman daha da başarılı olacaklarına inanıyorum. Devleti işimizin ortağı gibi görmeliyiz. Çünkü her şeyin sahibi devlet… Devlet yetkililerinin görüşleri alınarak hareket edilmeli. Bu nedenle de tüm iş insanlarına tavsiye ediyorum, vergilerini düzenli ödesinler ve vergi rekortmeni olmak için bir hedef belirlesinler.
KIBRIS: Anamur’dan Girne’ye kadar yüzdünüz. Burada halka anlatmak istediniz neydi?
ALTINBAŞ: Kıbrıs için yaptıklarımız sadece vergi ile de sınırlı kalmıyor. KKTC’nin tanınması, daha güzel yerlere gelmesi için Anamur’dan Girne’ye kadar yüzdüm. Anamur’dan Girne’ye kadar yüzmemin nedeni Kıbrıs’ın tanınması, Kıbrıs’ın Türkiye’ye yüzme mesafesinde olduğunu duyurmak içindi. Hatırlarsanız o dönemde 55 yaş yolun yarısı demiştim. Bunun nedeni insanların spora, yüzmeye, sağlıklarına önem vermesi içindi. Amacım belli bir sürede yüzüp rekor kırmak değildi. Amacım farkındalık yaratmaktı. Bu mesafeyi daha kısa sürede yüzenler de var. Ben 40 saate yüzmüştüm. Yapma amacım ise Kıbrıs’ta şehitlerin unutulmaması, KKTC’nin tanıtılması ve sağlıktı. Bu ülkede deniz, güneş var. D vitamini var. Bu ülkede yaşayan insanların bundan faydalanması gerektiğine dikkat çekmek istedim. İş adamlarının buraya gelip yatırım yapması için yaptım bunları… Ben tam bir Kıbrıs sevdalısıyım ve bunları da bunun için yaptım.
KIBRIS: Kıbrıs’ı çok sevdiğiniz yaptığınız yatırımlardan da belli. Peki Kıbrıs’ta yaşamaya nasıl karar verdiniz?
ALTINBAŞ: Ben Kıbrıs’a yaklaşık 45 sene önce aşık oldum. 1974 çıkarmasında Kıbrıs’a ilk geldiğimde buralara baktım, gördüm ve aileme “ben artık buradayım” dedim. Bana Almanya’dan, Amerika’dan oturum kartı geldi. Ancak hiç birini istemedim. Biz burayı kendimize vatan seçtik. Sadece benim yerleşmem yetmedi, ben buraya ailemi de getirdim. Kıbrıs’ı biz vatan bildik ve yerleştik. Bu nedenle de vergi rekortmeni olmak kadar güzel bir şey yoktur.
KIBRIS: Kıbrıs’a üniversite kurmak için çalışmalarınız hangi aşamada?
ALTINBAŞ: Bundan iki sene önce Türkiye’de Altınbaş Vakfı’nın kurmuş olduğu Kemal Burgaz Üniversitesi’nin ismini üniversiteye 120 milyon dolar bağışlayarak eğitim katkımız olsun diye onun adını Altınbaş Üniversitesi yaptık. Şu anda da üniversitede 11 bin öğrencimiz var. Yabancı öğrencilerin tercihi olarak da ilk sıradayız. Türkiye’de şu anda 135 bin yabancı öğrenci var ve bu 135 binin birinci sırada tercih ettiği üniversite Altınbaş Üniversitesi… Şu an Türkiye’de vakıf üniversiteleri arasında ilk dört üniversitenin arasındayız. Kıbrıs’ta da şu anda üniversite kurmak için müracaatımızı yaptık. İznimizi alır almaz Kıbrıs’a da örnek bir üniversite yapacağız.
KIBRIS: Kıbrıs’ta sizce en gözde sektörler nelerdir ve bu konuda ne gibi çalışmalar yapılmalıdır?
ALTINBAŞ: Kıbrıs’ın şu anda eğitim ve turizmde bir numara olması gerekiyor. Bu konuda da yetkililere sesleniyorum, eğitim konusundaki izinler bu işi ciddi yapanlara verilmelidir. Burada bugün 150 bin, 160 bin öğrenci varsa, gelecekte 250 bin, 300 bin öğrencisi olacağına inanıyorum. Onun için burada ciddi eğitim veren üniversitelerin önü açılsın, teşvik verilsin, engel olunmasın. Burası turizm ve eğitimde bir numara olabilir.
Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2018, 08:59