Rum basınına göre GKRY Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün görev süresinin 12 ay daha, yani 31 Ocak 2024’e kadar uzatılmasına ilişkin Kararın, Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Konsey, BM Genel Sekreterinin ilgili Raporları aracılığıyla hem İyi Niyet Misyonu hem de Barış Gücü konusunda altı ayda bir bilgilendirilmeye devam edecektir.
Bilindiği üzere söz konusu karar, 186/1964 sayılı kararla birlikte, UNFICYP’in Kıbrı’taki varlığı için kurumsal rehber oluşturmakta ve müdahil tarafların Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak hukuki açıdan bağlayıcı yükümlülüklerine atıfta bulunmaktadır.
Somut olarak ifade etmek gerekirse, Karar, Kıbrıs sorununun, Örgütün ilgili kararlarında belirlendiği üzere, siyasi eşitliğe dayalı iki kesimli iki toplumlu federasyondan başka bir şey olmayan ve üzerinde mutabık kalınan zemini teyit etmektedir. Tek egemenliğe, tek vatandaşlığa ve tek uluslararası kişiliğe sahip bir Kıbrıs devletine atıfta bulunan 1251 sayılı Kararın hükümlerini vurgulamaktadır.
Kapalı Maraş Bölgesi ile ilgili ifadeler de son derece önemli hükümlerdir. Karar, Güvenlik Konseyi’nin, Türkiye’nin konuyla alakalı önceki çağrılarına uymamasından dolayı duyduğu hayal kırıklığını not ederken,
Kapalı Maraş bölgesinde yeni herhangi bir faaliyetin, Güvenlik Konseyi’nin tepkisine neden olacağı uyarısında bulunmaktadır.
Karar, Güvenlik Konseyi’nin, Genel Sekreterin müzakere sürecinin yeniden canlanması çabasına yönelik güçlü desteğini yinelemekte ve müzakerelerin yeniden başlaması çabalarına yardımcı olmakla görevli bir BM Temsilcisinin atanması konusunda bir anlaşmaya varılması gerekliliğine ilişkin güçlendirilmiş atıflar içermektedir.
Doğu Akdeniz’deki ihlaller konusundaki ifadeler muhafaza edilmekte ve ihtilafların yürürlükteki uluslararası hukuka uygun olarak, barışçıl yollarla çözülmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Çözüm çabalarını zedeleyecek eylemlerden kaçınılması çağrısı da Türkiye’ye yönelik güçlü bir mesajdır.
Karar ayrıca, ekonomik işbirliğini daha da güçlendirmek ve eğitim gibi alanlarda önemli girişimlerde ilerlemeyi geciktiren veya engelleyen siyasi engelleri ortadan kaldırmak için, Güven Artırıcı Önlemlerin teşvik edilmesi ihtiyacına ve kadınların, gençlerin ve genel olarak sivil toplumun barış sürecine katılımının önemine atıfta bulunmaktadır. Bu nedenle, Kıbrıs Türk tarafının programa katılımını askıya alma kararının bir göstergesi olan “Imagine” programına özel olarak değinilmektedir.
Güvenlik Konseyi, Strovilya’daki statükonun yeniden tesis edilmesi çağrısında bulunmakta ve Türkiye’nin bu ihlaldeki sorumluluğunu işaret etmektedir. Kararda, Kayıp şahıslar konusunda ve özellikle Kayıp Şahısları Araştırma Komitesinin çalışmalarına yardımcı olacak kayıtlara erişim olmak üzere çabaların hızlandırılması ihtiyacına yönelik önemli atıflar da muhafaza edilmektedir.

YORUM EKLE
1
Özdemir Berova Sorularmızı yanıtladı
2
"Türkiye ile yapılan mutabakata uyacak mısınız"...
3
Almanyada elektrik arıza sorunu
4
GS Kaan Ayhan'ın satın alma opsiyonuyla kiralandığını...
5
Cristiano Ronaldo geldiği gibi gidiyor
6
Jayden Oosterwolde, Fenerbahçe'ye transfer oldu
7
Göçmenköy Yine Değişti!
8
Hülya Avşar, yepyeni bir yarışmayla ekranlara...
9
Cumhurbaşkanlığından BM Kararına Tepki
10
Tüm Detaylar Belli Oldu
ANKETTüm Anketler
VEFATLAR
Tüm Vefatlar
KTFF LİG TABLOSU
Takım | O | G | B | M | Av | P |
---|
SIRADAKİ HABER