banner6

Rum, ENI’nin açıklamasına tepkili

banner37

Rum, ENI’nin açıklamasına tepkili
banner150

banner150 banner150

GKRY Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu, Rum Yönetiminin, ENI CEO’su Claudio Descalzi tarafından East-Med boru hattına ilişkin yapılan açıklamaya katılmadığını söyledi.

Kıbrıs Haber Ajansı’na konuşan GKRY Enerji Bakanı, Claudio Descalzi’nin İtalyan Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesinde, Türkiye’nin rızası olmadan projenin uygulanamayacağına ilişkin yaptığı açıklamayı, özel bir kuruluşun görüşü olarak nitelendirdi.

Yorgos Papanastasiu, “Doğu Akdeniz rezervleri için olduğu gibi, Mısır için olduğu gibi ve Kıbrıs’ın yakın zamanda ortaya koyduğu, adada sıvılaştırma ve Avrupa pazarlarına gemiyle taşıma çözümü gibi, önünde somut çözümler bulunan birçok başka şirket var” dedi.

Papanastasiu “Bu boru hattının nasıl hayata geçirileceğine ilişkin karar teknik-ekonomik bir çalışmaya dayanacak ve elbette Descalzi’ye göre Türkiye’nin rızasının gerekli olduğu jeopolitik konulara da girecek ki biz Hükümet olarak bu görüşe katılmıyoruz” dedi.

Bu açıklamaların ENI’nin bölgede geliştirilecek projelerdeki varlığını kuşkuya sokup sokmadığına ilişkin bir soruya olumsuz yanıt veren Papanastasiu, enerji zenginliğinin olduğu yerde farklı görüşler olduğunu kaydetti.

Yorgos Papanastasiu, ENI’nin geçmişte Descalzi aracılığıyla, Türkiye’nin Kıbrıs’taki planların bir parçası olması gerektiğini ifade ettiğini, ancak GKRY Hükümeti’nin bu görüşe katılmadığını yineleyerek, Avrupa’nın Rusya’dan bağımsızlığına bir alternatif olarak, Doğu Akdeniz’den pazara gaz aktarımına ilişkin çözümlerle ilgili kararların, özel çıkarma şirketleri ve yatırımcılar tarafından alınacağını vurguladı.

Papanastasiu “ENI bir görüş ifade edebilir, ancak diğer şirketler farklı şey söylüyorlar” dedi.

“İkonik” bir East Med olasılığına ilişkin bir soruya karşılık Papanastasiu, doğal gazın A noktasından C noktasına taşınmasının, Kıbrıs olarak adlandırılan bir B noktası üzerinden yapılabileceğini söyledi ve bunun ya East Med örneğinde olduğu gibi bir boru hattıyla ya da yakın zamanda Güney Kıbrıs tarafından önerilen ve İsrail tarafından kabul edilen, deniz altından boru hattıyla Kıbrıs’a taşınacak ve sıvılaştırılarak LNG gemileriyle deniz yoluyla Avrupa’ya taşınacak bir çözümle olabileceğini söyledi ve öneriyi bir “East Med koridoru” olarak nitelendirdi.

Güney Kıbrıs’ın planlarının şirketlerin farklı görüşlerinden etkilenip etkilenmediği sorusuna “hayır etkilenmiyor” yanıtını veren Papanastasiu,

East Med’in Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen, milyarlarca Euro maliyetinde ve 1900 km uzunluğunda bir ortak fayda projesi olduğunu, Güney Kıbrıs’ın geçtiğimiz günlerde ortaya koyduğu çözümün ise daha küçük bir proje olması, çok daha önce hayata geçirilmesi ve aynı koridoru takip etmesi nedeniyle daha gerçekçi olduğunu, zira Doğu Akdeniz’den gazın sıvılaştırılmış halde Avrupa pazarlarına ulaşacağını belirtti.

Doğal gaz boru hattı olarak East Med’in bir fikir olarak terk edilme eğiliminde olup olmadığı sorusuna Papanastasiu, İsrail ve Kıbrıs arasında hala bir parça olduğunu ve bunun East Med’in ilk aşaması olabileceğini ifade ederek, Kıbrıs’tan Yunanistan’a kadar olan ikinci aşamaya ise daha sonraki bir aşamada karar verilebileceğini dile getirdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner158

banner34

banner75

banner88

banner104