banner6

Sanayi bölgesi darmadağın!

banner37

KIBRIS, sanayi bölgeleri dosyasını açıyor... Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi esnafı yıllardır devam eden bölgedeki  alt yapı sıkıntılarının artık bir çözüme kavuşmasını istiyor

Sanayi bölgesi  darmadağın!
banner90
banner99

ÖZEL HABER- Cemre CEMALİ

NE DÜZEN VAR, NE KONTROL... Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi, sorunlarla boğuşuyor... Bölgede herhangi bir kontrol yok, yetki karmaşası sanayiciyi bezdirmiş durumda. Gıda işletmesinin yanında oto boyacısı var, yollarda hurdaya çıkmış araçlar, gece aydınlatma yok. Yağmur yağdığı zaman su baskınları yaşanıyor.

SAHİPSİZ BİR BÖLGE… Con Trading Ltd. Direktörü Haluk Ruhi, sanayi bölgesinin sahipsiz bir bölge olduğunu ve sorumlusunun kim olduğunun belli olmadığını söyleyerek, “Sanayi Dairesi mi, belediye mi, Çevre Dairesi mi sorumlu” diye sordu. Ruhi, kaldırımlar, park yerleri başta olmak üzere her yerin tamamen hurda araçlarla dolu olduğundan şikayet etti.

SANAYİ BÖLGENİZ BU MU?”… Yusuf Çocuk Ltd. Direktörü Oktay Çocuk sanayide çarpık bir düzen ve yapılaşma olduğunu, herkesin istediği gibi her tarafı kullandığını anlattı. “Yolların kenarlarındaki arabalar yıkık dökük, senelerce aynı yerde duruyor. Buraya yabancı birileri girdiğinde ‘sizin sanayi bölgeniz bu mu?’ diye tepki veriyor” diyerek sanayinin utanılacak bir durumda olduğunu söylüyor.

   Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi esnafı yıllardır süregelen su baskınları, park yeri sorunları ve çarpık yapılaşmanın bir an önce çözülmesini talep ediyor.

   Sanayi bölgelerinde yaşanılan sorunların giderilebilmesi adına Cumhuriyet Meclisi 17 Ekim 2022 tarihli Beşinci Birleşiminde Oybirliğiyle ile kabul ettiği "Organize Sanayi Bölgeler Yasası"nın uygulamaya geçmesi bekleniyor. 25 Ekim 2022 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak ilan edilen yasa çerçevesinde sanayi bölgelerindeki sıkıntıların çözülebilmesi noktasında bazı açılımlar yapılması talep ediliyor. 

   KIBRIS Gazetesi öncelikle ülke genelindeki sanayi bölgelerinde zor şartlarda faaliyet gösteren sanayiciler ile konuşup sorunların yeniden tespit edilmesi ve yetkililerin bu sorunların giderilebilmesine yönelik adımlar atmasına olanak sağlayacak.

   İlk olarak durağımız Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi…

   KIBRIS’a konuşan sanayi esnafı, kış aylarında rögarların gerekli olan suyu çekemediği için işyerlerinin önlerinde yağmur sularının birikmesi nedeniyle baskınlar yaşadıklarını anlattı. Yol kenarlarında ve dükkân önlerinde hurda araçların atıl durumda olduğundan dert yanan esnaf, sokaklarda ışıklandırmaların olmamasından şikayet etti.

   Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde düzensizliğin hat safhada olduğunu anlatan esnaf, oto kaporta boyacısı ile bir gıda fabrikasının yan yana olmasının sakıncalarını anlattı.

Esnaf ne dedi?

Yusuf Çocuk Ltd. Direktörü Oktay Çocuk:

   “Lastik sektöründeyiz, oto yedek parça, yağ gibi otomotiv sektöründeyiz. Sanayi bölgesinde 10 yıldır hizmet veriyoruz. Bizim işyerimiz yüksekte olduğu için su baskını yaşamadık ama aşağıdaki işletmelerde su baskınları yaşandı. Burada çarpık bir düzen ve yapılaşma var. Herkes istediği gibi her tarafı kullanıyor. Lamerina(çinko) her taraf kapanıyor. Bir karar çıkarılması lazım burası sanayi bölgesi olduğu için doğru bir yapılaşma sağlanmalı. Ne yolunda hayır var ne de sokağında. Yolların kenarlarındaki arabalar yıkık dökük, senelerce aynı yerde duruyor. Yol kenarları kırık arabalarla dolu. Buraya yabancı birileri girdiğinde “sizin sanayi bölgeniz bu mu” diye tepki veriyor. Bunların en kısa zamanda düzeltilmesi lazım. Yıllardır aynı işi yapan üç büyük firma yan yana olduğumuz için sanayiye lastik için gelen kolaylıkla bizi bulur ama tornacı ve makinist gibi iş yerleri o kadar çok birbirine girdi ki karmakarışık oldu her yer. Gelen müşteriler sadece dükkân önünde durmak için yer buluyor çünkü kullanılabilir her yer çinko ile kapatıldı. Doğru değil ama yapabileceğimiz bir şey yok. Kat sınırı var doğru yapıya izin verilmeli. Sağa sola açılamıyoruz bari yukarı doğru büyüme fırsatımız olsun. Her zaman belediyelere ve siyasetçilere bu sorunları dile getiriyoruz ama burası hiçbir zaman düzelmedi çünkü bu bölgeye uğrayan yok. Sanayi Dairesi var bir kere bile burada görmedik. Yollar kaldırımlar çok kötü durumda.”

Zafer Garaj İşletmecisi Zehra Çakmak:

   “Garajımız ön düzen tamir servisidir. Rot, balans ayarı ve jant tamiri yapılıyor burada. Bizim işletmemiz sanayi kurulduğu ilk günlerden beridir burada. Sanayi bölgesinde kış aylarında su baskınları oluyor özellikle de yağmur suları ilk etapta bizim garajımıza giriyor. Aydınlatma sistemi hiçbir şekilde yok yollar kapkaranlık. Gece saatlerinde dükkânına girmek isteyenler için çok karanlık olduğu için burası oldukça korkutucudur, akşam saatlerinde iş yerlerimizden çıkarken de aynı durum söz konusu. Temizlik konusunda da yapılan çalışmalar yeterli olmuyor tabi bunda insanların da etkisi oluyor. Genel olarak hepimizin sorunu olmasına rağmen temizliğe dikkat edilmiyor. Çöpler böylelikle birikip sorun haline geliyor. Benim garajımın konumu gereği park sıkıntısı yaşamıyoruz ama sanayinin genelinde ciddi anlamda bir park sorunu var. Herhangi bir yere gitmek istediğimizde ya da müşteri geldiği zamanlarda kötü park halinde, kazalı ve atıl durumda araçlar var. Bu sebeple seyir halindeki araçlar geçiş sağlayamıyor. Firmalar iş yerlerine mal indirmek istediği zaman zorlanıyorlar. Belediyenin sanayi içerisinde belli noktalarda açtığı park yerleri var ama esnaf arkadaşlarımız atıl durumda olan, hurdaya dönen araçlarını bu noktalara bıraktıkları için rutin olarak sanayiye gelip giden araçların park yeri kalmıyor. Buradaki düzensizlik defalarca kez gündeme geldi ama hiçbir şekilde sonuçlandırılamadı.”

Bülent Akdeniz Demirci Atölyesi / Burak Akdeniz:

   “Demir üzerine çalışıyoruz. 20 yıldır sanayi bölgesindeyiz. İnsanlar iş yerimize korkuluk, masa, sandalye gibi demir işleri için geliyorlar. Sanayinin kanalizasyon sistemlerinde sıkıntı var. Kış aylarında rögarlar gerekli olan suyu çekemediği için dükkânımızın önü yağmur sularından dolayı sel oluyor. Burada düzensiz park etme var iki tane park yeri olmasına rağmen içleri arabalarla kapatılmış durumda. Hem alan yetersizliği var hem de park yeri bozuk arabalarla dolu. Yol kenarlarına kadar arabalar taşıyor geçen günlerde burada bir işletmede yangın çıktı, yangına müdahale etmek için gelen su tankeri bölgeye yetişine kadar bayağı zorluk yaşadı. Burada Türkiye’deki gibi düzenli bir sanayi sistemi yok demircilerin ya da mobilyacıların aynı bölgede olduğu bir düzen kurulmadığı için çarpık, karma bir durum var.”

“Belediye temizlik yapmıyor ama ücreti alıyor”

   “Belediye tarafından temizlik adı altında alınan ücret var ama temizlik hiç yapılmıyor. Biz su için devlete bağlı değiliz özel olarak tankerle su getirtiyoruz çünkü düzgün bir su sistemi yok. Bizim gibi tankerle su getiren işletmeler var. Faturalarda su bedeli ödemiyoruz ama su faturalarındaki vergilerle beraber 200-300 TL’lik faturanın geldiği bile oluyor. Temizlik ücreti kanalizasyon ücreti alıyorlar ama ne temizlik yapılıyor ne de sağlıklı bir kanalizasyon sistemi var, aksine hep tıkanıyor. Her yıl aynı şeyi yaşıyoruz.”

Con Tradıng Ltd. Direktörü Haluk Ruhi:

   “Sanayi bölgesinde hep genel sıkıntılar var. Maalesef burası sahipsiz bir bölge, buranın sorumlusunun kim olduğu belli değil. Sanayi Dairesi mi? Belediye mi? Çevre Dairesi mi? Bu bölgede çevreden sorumlu Çevre Dairesi’ni hiç görmedik. Kaldırımlar, park yerleri başta olmak üzere her yer tamamen hurda araçlarla dolu. Bazı yerler hurda yığınlarından geçilecek durumda değil. Bugüne kadar kimse bir çare üretemedi. Brüksel’den 35 kişilik bir heyet gelecek burada kısmı hibe yaptıkları işletmelerle ilgili ziyaret yapmak istemişler ama utanç verici bir çevre var. Benim çevrem temiz olabilir ama bu bir şey ifade etmez. Yani maalesef durum içler acısı. Bu kadar bakımsız ve sahipsiz bir sanayi bölgesi olamaz. Gece sanayi içinde ışıklandırma yok. Biz kendi imkânlarımızla işyerimizin ışıklandırmasını yaptık ama bir sokakla iş bitmiyor. Bizim işyerinin kaldırımı diğer işyerleri tarafından araç tamir yeri olarak kullanılıyordu. Araba park ediliyor bir sene boyunca öylece duruyordu bunu engelleyebilmek için zincirle kaldırımın etrafını kapatmamız gerekti. Burası sanayi bölgesi ama aynı zamanda dere yatağı. Yağmur yağdığı zaman kalaslar, hurda ve su depoları yüzerek geçiyor, bu utanılacak bir durum. Kaldırımların üstü hurda araç yedek parçası dolu, oradan satış yapıyorlar. Su taşkınları yaşanıyor. Bu sokak içerisinde en az 4 işletmenin suyu uzun yıllardır akmıyor. Kazı yapılırken hattı patlattılar peki bu kadar kurak bir ülkede bu su nereye gidiyor sorulması lazım, en az 6 yıldır bu şekilde olmasına rağmen sorun çözülmedi. Gıda işletmecisinin bir yanında araba boyacısı bir yanında lastikçi var. Denetleme yetkisi kimde? Bunun belirlenmesi lazım.”

Yorucu Möble Direktörü Osman Yorucu:

   “1991 yılından beridir burada işyerimiz var. Senede bir gün bir belediye başkanının, herhangi bir yetkilinin sanayi bölgesine gelip esnafın sesini duymasını, sorunlarını dinlemesini bekliyorum. Yollar çukurlardan geçilmiyor. Benim bel fıtığım var araba süremiyorum yürürken çukurların içine düşüyorum, yaya olarak yürüyebileceğim bir yol yok. Sıralı 4’er 5’er araba yollara park etmiş. Burada Güney Kıbrıs’ın sanayisi gibi işyerlerinin sıralı olması lazım, orada insanların yemek yiyebileceği, çay içebileceği yerler var, toplu taşımacılığı var. Buranın kimin sorumluluğunda olduğu bile belli değil. Belediyeye soruyoruz Sanayi Dairesi bakıyor diyorlar, Sanayi Dairesi’ne soruyoruz belediye bakıyor diyor. Kaçak işçi sorunu var, “dur” diyen yok. Zabıta burada kaldırımların üzerine park edilmiş arabalara ceza yazmıyor.”

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2023, 15:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner104