banner6

Sınır kapılarının kapanması pazar satışlarını düşürdü

banner37

Korona virüsü salgınına tedbir bahanesiyle Rum Yönetimi’nin tek taraflı olarak dört sınır kapısını bir haftalığına kapatması, Lefkoşa’da kurulan Açık Pazarı da olumsuz etkiledi

Sınır kapılarının kapanması pazar satışlarını düşürdü
banner150

banner150

banner99

PAZARCILAR UMDUĞUNU BULAMADI… Lefkoşa Otobüs Terminali’nde kurulan Açık Pazar’da tezgah açan pazarcılar, müşterilerinin çoğunluğunun Güney Kıbrıs’tan gelen Rumlar olduğunu belirterek, “sınır kapılarının bazılarının kapatılması nedeniyle pazarla alış verişe gelen Rumların sayısı oldukça azdı. Aybaşı dolayısıyla yerli halk ve buradaki öğrencilere umut bağlamıştık ama onlar da fiyatları çok pahalı buldukları için ya hiç almadan geçiyor, ya da mümkün olduğunca az almayı tercih ediyor” diyerek, satış yapamamaktan şikayet etti

Ahmet UÇAR

Rum Yönetimi’nin korona virüsü salgınını bahane göstererek bir haftalığına dört kara sınır kapısını geçişlere kapatması, her pazar Lefkoşa Otobüs Terminali’nde kurulan Açık Pazar’da tezgah açan esnafı da olumsuz etkiledi.

Müşterilerinin çoğunluğunu Güney Kıbrıs’tan gelen Rumlar oluşturduğunu söyleyen pazar esnafı, kapılar kapalı olduğu için bu hafta alışverişe gelen Rum sayısının oldukça düştüğünü, sebze ve meyve fiyatları yüksek olduğu için yerli halk ve öğrencilerin ise ya hiç alışveriş yapmadan geçip gittiğini, ya da çok az miktarlarda almayı tercih ettiğini belirtti.

Pazar esnafı, asgari ücrete gelen zammın alım gücünü artırmaya yönelik hiçbir avantaj sağlamadığını ifade ederek, satış yapabilmek için ay başını iple çektiklerini ancak ay başı olmasına rağmen umdukları kazancı elde edemediklerini anlattı.

Ürünlerin pahalılığı nedeniyle de vatandaşların istedikleri gibi alışveriş yapamadığını söyleyen pazarcılar, özellikler patlıcan, biber ve salatalık gibi ürünlerin cep yaktığını dile getirdi.

Pazar esnafı sebze ve meyvelerde ortalama olarak muzun 8 TL, yerli arı domatesin 8 TL, mandalinanın 5 TL, salatalığın 13 TL, tatlı biberin 10 TL, acı biberin 20 TL, narın 5 TL, patlıcanın 10 TL, bezelyenin 15 TL,  havucun 4 TL, sarmanın 5 TL, kaypa biberin 10 TL, portakalın 3 kilosunun 10 TL’den satıldığını, levreğin 35 TL, çipuranın 35 TL, yerli somonun 40 TL, sazanın da 30 TL’den satıldığını belirterek, doğal olarak alım gücü düşük olan vatandaşın da alış veriş yapamadığının altını çizdi.

Pazarcıların bazıları, yetkililerin sadece kendilerini düşündüğünü, esnafa ise gereken önemi vermediğini savunurken, bazıları ise yetkililerden ithalat yerine yerli üretime destek vermesini, Hal Yasası’nı yürürlüğe koymasını talep etti.

Esnaf ve vatandaş ne dedi ? Esnaf ve vatandaş ne dedi? Esnaf ve vatandaş ne dedi ?

Eşref Kardeşoğlu:

Alım gücü çok düştü, 3 kilo portakalı 10 TL’ye satıyorum, 4 kilo portakaldan 2 buçuk lira bana kalıyor. Poşet parasını hiç saymıyorum. Bunlara verdiğimiz paranın yanında sigara paramız, ev ihtiyaçlarımız bizi çok zorluyor, kısacası alım gücü çok düştü. Eskiden herkes bir poşeti doldururdu şimdi daha küçük poşet arıyorlar. Sınır kapılarını kapatmaları da bizi çok kötü etkiledi. 50-60 Rum müşterim varsa bugün 10-20 kişi zar zor geldi. Artık hükümetten hiçbir şey beklemiyoruz, zaten istesek de bir şey yaptıkları yok. Kim başa gelse kendini düşünüyor.

Filiz Kardeşoğlu:

Alım gücü berbat durumda, geçinemeyecek duruma geldik. Eski satışlar artık yok. Her şeye zam geldi vatandaş eskisi gibi alışveriş yapamıyor. Asgari ücrete zam geldi gelmesine ama 100- 200 TL’lik zam satışlara hiç yansımadı. Sınırların kapanması da bizi aşırı şekilde etkiledi. Alışverişe gelen bazı Kıbrıslı Rumlar bu durumdan çok şikayetçiydi. Bizim beklentimiz devletin bu duruma bir el atması. Yurt dışından mal getirmeyi bırakıp esnafı teşvik etmeli.

Mithat Yıldırım:

Halk da esnaf da perişan durumda. Alım gücü çok düştü. Herşey çok pahalı. Patlıcan, salatalık, soğan vatandaşa pahalı geliyor. Asgari ücrete gelen zamsa hiçbir işe yaramadı.

Enver Emin:

Hiçbir şey alınmaz oldu. Tezgahlarımız sabahtan beri dopdolu duruyor, kimsenin elini attığı yok. Asgari ücret arttı artmasına ama bir işe yaradı mı? Acaba vatandaş henüz bu asgari ücretleri aldı mı o da kesin değil. Esnaf olarak aybaşı geldi diye sevindik ama hiçbir hareket yok, hayal kırıklığına uğradık. Sınır kapılarının kapatılması da bizi olumsuz etkiledi. Bizim müşterilerimizin çoğu Güney’den geliyor, şimdi bu kapılar kapanınca mallarımız elimizde kaldı. Devletten beklentimiz üreticiyi desteklemesi.

Ali Şahin:

Satışlarda eskiye göre düşüş var. Her şey bir kat arttı. Buna paralel olarak da satışlarımız düştü. Asgari ücrette artış oldu ancak bu şu an için bizi olumlu yönde etkilemedi. Ama ileriki günlerde vatandaşların iyi yönde etkilenebileceklerini düşünüyorum. Bu durumdan biz de olumlu etkileneceğiz çünkü halkın %80-90’ı asgari ücretle yaşıyor.

Ömer Kızılırmak:

Sebzeler, meyveler genel olarak her şey çok pahalı. Sınır kapıları kapanınca satışlar da oldukça düştü. Bu pahalılıkta halk dışarı çıkamıyor. Asgari ücrete yaptıkları zammın iki katını diğer ürünlere yaptılar, insanlarda alım gücü kalmadı. Bu sorunlara çözüm üretilebilmesi için Hal Yasası’nın yürürlüğe girmesi lazım. 2014’ten beri bu yasa konuşuluyor ama biz bir 2014 yıl daha bekleyeceğiz herhalde.

İsmail Gül:

22 yıl önce de şimdi de ekonomik olarak aynı durumdayız, hiçbir şey değişmiş değil, hatta daha da kötüye gidiyoruz. Sadece konut yapımında bazı gelişmeler var ancak bu konutların ise altyapısında sorun var. Özellikle Gönyeli bölgesinin altyapısına bakıldığında bunu rahatça görebilirsiniz. Tekrar ekonomiye dönecek olursam çok zor durumdayız, geçinemiyoruz.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2020, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner88

banner104