ÖZEL HABER - Cemre CEMALİ
“ARAÇLAR SÜRATLİ GEÇİYOR”…
Evyco Teknoloji İşletmecisi Erol Türkmen, “yerimiz dar. Hep yol üzerinde çalışmak zorunda kalıyoruz. Geçen gün bir arkadaş işyerinin önünde araç tamir ediyordu kıl payı ölümden kurtuldu.” diyerek araçların çok hızlı geçtiğini ve bu durumun çalışanlar için tehlike yarattığını söyledi. Çelik Kapı işletmecisi Mehmet Cömertpay da, daracık sokaklarda belediyeye ait araçların çok süratli araç kullandıklarını belirterek iki arabanın yan yana çok zor geçerken büyük araçların sürat yaparak geçmemesi gerektiğini vurguladı.
“BAŞIBOŞ KALDI”…
Pano İmalatçısı Mehmet Şefik Özer, sanayi bölgesinin başıboş kaldığını söyleyerek üretim yapılan sanayicilerin kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti. Üretimi yapılan ürünlerin Avrupa ülkelerinden de ithal edildiğini, sanayicilerin bu noktada korunmadığını kaydeden Özer, “2003 yılına kadar elektrik kutusu imalatı yapıyordum bunun için özel makinelerimiz var bu noktada büyük yatırımlar yapmıştık sonra bu ürünler Çin’den daha ucuza gelmeye başladı biz üretimi durdurduk. Denetim yok, kontrol eden yok. İlk kez KIBRIS Gazetesi gelip buradaki sıkıntılarımızı sordu” vurgusu yaptı.
Karaoğlanoğlu Sanayi Bölgesi esnafı, yıllardır süregelen altyapı sorunları, aydınlatmanın yeterince yapılamaması ve bölgenin ‘başıboş’ bırakılmasından şikâyet ediyor.
KIBRIS’a konuşan ve uzun yıllardır Karaoğlanoğlu Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren sanayiciler, seçim dönemleri haricinde yetkili kişilerin bölgeye hiç gelmediğini, sanayicilerin sıkıntılarına kulak vermediğini söyleyerek “altyapı yok yağmur suları akıp anayola gidiyor. İşletmeler araçları yıkarken yağlı bir şekilde yıkıyorlar kanalizasyon olmadığı için de yağlı su birikintileri işyerlerimizin önüne kadar ulaşıyor” dedi.
Sokak aydınlatmalarının tek tük çalışmasından dolayı bölgenin akşam saatlerinde karanlık olmasından şikâyetçi olan esnaf, sanayi bölgelerine yapılan giriş çıkışlarının kontrollü olması gerektiğini, devlet tarafından sanayicilere verilen işyerlerinin kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.
Esnaf ne dedi?
Özmert Döşeme Direktörü Öztaç Ersin:
“Karaoğlanoğlu Sanayi bölgesinde döşeme işi yapıyorum. Bu iş yerinin direktörüyüm. En büyük sorunlarımızdan biri işyerlerinin kaldırım nizamı yok. Önüne gelen bütün kaldırımları kapatıyor. Yolların içine de bütün arabaları koyuyorlar bu nedenle yabancı biri geldiği zaman sokaklar arasında dönemiyor. Yaklaşık 30 yıldır buradayız bu süre zarfında seçim dönemleri hariç devletten bir yetkili bile sanayiye gelip bir sıkıntınız var mı diye sormadı. Sanayi bölgesindeyiz ama giriş çıkışımız belli değil. Burada çalışanlar ve mal sahibi olarak gündüz 500 kişiyiz, akşamları uyumak için geliyorlar bin kişi oluyoruz. Bu kişiler kimdir? Nerden geliyorlar herkesin yerlerinde kalıyorlar bir türlü çözemedik. Sanayi boşalacağına daha beter insan kalabalığı oluyor. İşyerlerin damlarında uyuyanlar var. Sanayinin içerisinde personelin kalabileceği yer yoktur. Bu güvenlik zafiyeti oluşturuyor işyerlerimizin etrafını demirlerle tutuyoruz. Çevre temizliğinde belediye iki konteyner koyuyor iki üç günde bir değiştiriliyor, yıllık herkese düşen çöp paraları ödeniyor bunda sorun yok ama genel anlamda bir temizlik görmüyoruz. Sokak aydınlatması tek tük çalışıyor.”
Pano imalatçısı Mehmet Şefik Özer:
“Elektrik panoları, saat dolaplarının imalatını yapıyoruz. Bölgede temizlik sorunu var, yollarda kontrol yok.
Yer altından altyapısı yok, kış aylarında yağan yağmurlar akıp anayola gidiyor. İşletmeler araçları yıkarken yağlı bir şekilde yıkıyorlar kanalizasyon olmadığı için de yağlı su birikintileri işyerlerimizin önüne kadar ulaşıyor. İşyeri sahipleri her gün sokakta temizlik yapamaz ya belediyeye vergimizi veriyoruz onlardan hizmet bekliyoruz. Devlet zamanında burada işyerlerini sanayiciye verirken ne iş yapacağını sorarak verdi ama insanlar buraya işyerlerini kurduğunda bir kişi bile gelip kontrol etmedi. Örneğin, metal işi yapmak için işyerini alan kişiler birden satıyor ansızın kaportacı, makinist olarak açılıyor. Ne ürettiğimize, nasıl istihdam yaptığımıza bakılmadı. Denetim yok, kontrol eden yok. Bu sanayi kurulduğunda ben Girne’den geldim 8 yılda bu iş yerini ancak kurabildim. Hep başıboş kaldı kimse gelip bakmadığı gibi bir destek de verilmedi. Üretim yapılan sanayicilerin kontrol edilmesi lazım, bizim üretimini yaptığımız ürünler Avrupa ülkelerinden de ithal ediliyor, sanayiciler bu noktada korunmuyor. 2003 yılına kadar elektrik kutusu imalatı yapıyordum bunun için özel makinelerimiz var bu noktada büyük yatırımlar yapmıştık sonra bu ürünler Çin’den daha ucuza gelmeye başladı biz üretimi durdurduk. İlk kez KIBRIS Gazetesi gelip buradaki sıkıntılarımızı sordu. Belediye buraları kontrol edip toplarsa ve kaldırımlar düzenlenirse temiz olur. Yasaya göre bütün sanayi bölgelerinde devlet ile iletişim halinde olması için bir yönetim kurulması lazımdı, yapılmadı. Sanayi bölgelerinin giriş çıkışlarının kontrollü olması lazım burada o da yok.”
Automaster Service çalışanı Mahmut Yapıcı:
“Biz 1 yıldır buradayız. Sanayinin içinde beton santrali olur mu? Kamyonlar tırlar yollardan geçerken toz toprak içinde kalıyor her yer. Sanayi olarak geçiyor ama içine baksanız 50 tane işyeri yok. Buranın sanayiye, düzene ihtiyacı var. Yağmur suları yollarda kalıyor, sanayi sahipsiz köpeklerle dolu. Geceleri aydınlatma hiç yok, her yer karanlık. Kaldırım önlerine tamir bekleyen araçlar var çünkü sanayi çok küçük. Bu noktada işyerlerinin başka bir çaresi kalmıyor.”
Dort Turk Çelik Kapı işletmecisi Mehmet Cömertpay:
“Biz hem yurtdışından çelik kapı getiriyoruz hem de burada üretimini yapıyoruz. Belediyenin araçları dükkânımızın önündeki yolu kullanıyor ancak araçları çok süratli kullanıyorlar. Kime şikâyet edeceğimizi bilmiyoruz, daracık sokaklarda bu kadar süratli geçmeleri bizi korkutuyor. Yollar çok dar zaten 2 araba yan yana çok zor geçerken büyük araçların bu şekilde geçmemesi gerekiyor. Bizim sokakta pek yok ama diğer sokaklarda yağmur suları hep birikiyor. Sokak aydınlatmalarının çoğu çalışmıyor, 10 direk varsa sadece 1’i aktif. Yeni belediye başkanının en büyük vaat ettiği buydu, hiçbir sokak ışıksız kalmayacak diyordu. Sanayi atıklarımızı nereye atacağımızı bilmiyoruz, götürecek yer bulamadığımız için burada yığılıp kalıyor. Belediyenin almasını geçtim götürecek yer bulursak ben götürüp atacağım. İşletmeler ya bu şekilde kendi arabasıyla alıp bir yerlere götürüyor ya da atıkları alması için belediye bildiriyorlar, belediye de para alıyor onlardan.
Yerimiz dar geliyor daha büyük yere geçmeye kalksak kiralar çok yüksek. Sanayinin yukarısında yeni işyerleri yapılıyor ama yine aynı şekilde küçük yapıyorlar. Büyük olsa biz buradan oraya geçmeyi düşünürdük. Bu sanayi bölgesi genelde tamirci gibi ufak esnaflar için büyük çaplı bir sanayi burası için mümkün değil.”
Evyco Teknoloji işletmecisi Erol Türkmen:
“Oto elektrik işi yapıyoruz yaklaşık 9 yıldır buradayız. Yoldan çok hızlı geçiyor araçlar, bizler için tehlike yaratıyor. Geçen gün bir arkadaş işyerinin önünde araç tamir ediyordu kıl payı ölümden kurtuldu. Düzgün bir sanayi istiyoruz ki dükkânlarımızın önüne araçlar girebilsin. Bazı tanıdıklarımız var araçlarını dükkân önünde bırakamıyor başında bekliyor çünkü yerimiz dar. Hep yol üzerinde çalışmak zorunda kalıyoruz. Yerimiz olmadığı için yolların kenarlarına bırakmak zorunda kalıyoruz araçları. Daha sistemli bir sanayi bölgesi olsaydı bu araçların hepsi otoparklarda olacağı için alan açılmış olacaktı. Sokak aydınlatması yok herkes kendi işyerinin önünde kendi aydınlatmasını kullanıyor.”
Fotoğraflar/ Özmen YILANCILAR
Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2023, 16:41