Eniz ORAKCIOĞLU
Sosyal Sigortalar Dairesi maaş ödemelerini yapabilmek için bir kez daha borçlandı. Daire, 2 ayrı bankadan toplam 70 milyon TL borçlanarak emekli maaşlarını ödemeye başladı.
Konuyla ilgili KIBRIS’a konuşan Hür-İş Genel Sekreteri, Sosyal Sigortalar Dairesi İdare Meclisi Üyesi Ali Yeltekin, Sosyal Sigortalar Dairesi’ndeki yapının sürdürülebilir olmadığının altını çizerek, gelirlerin giderleri karşılamadığını belirtti.
Yeltekin, yapılması gerekenin, özel sektörde doğru ve gereken yerlere teşvik vererek çalışan sayısını artırmak olduğunun altını çizerek, aksi halde mevcut yapının sürdürülebilir olmadığının altını çizdi.
Maliye Bakanlığı’nın bu yılki bütçesinden Sosyal Sigortalar’a ek bütçe ayırdığını kaydeden Yeltekin, bunun olumlu bir gelişme olduğunu da belirtti.
Resmi Gazete’de yayınlanan karar
Resmi Gazete’de yayımlanan karar şöyle:
“Bakanlar Kurulu, önergeye ekli sunulan 7/2022 ve 8/2022 sayı ve 20.1.2022 tarihli Sosyal Sigortalar Dairesi İdare Meclisi kararları ve Borç Yönetim Komitesi'nin 3/2022 sayı ve 20.1.2022 tarihli kararı doğrultusunda, Sosyal Sigortalar Dairesi'nin maaş ödemelerinde sorun yaşanmaması için Kıbrıs Kapital Bank bünyesinde Reffaiz %14.86+%8=%22.86 faiz oranı ile 50 milyon TL'ye kadar limitli borçlu cari hesap kullanılmasına , keza Yakın Doğu Bank bünyesinde %27 faiz oranı ile 20 milyon TL'ye kadar limitli borçlu cari hesap kullanılması, her iki banka için oluşacak masrafların Sosyal Sigortalar Dairesi tarafından ödenmesine, her iki banka için Borç Senedi'nin Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü tarafından imzalanmasına ayrıca her iki banka için söz konusu borca Devlet Kefalet Senedi verilmesine karar verdi.”
Yeltekin: Giderler, ciddi derecede arttı, sigorta gelirleri artırılmalı
Hür-İş Genel Sekreteri, Sosyal Sigortalar Dairesi İdare Meclisi Üyesi Ali Yeltekin, maaş ödemeleri için borçlanan Sosyal Sigortalar Dairesi’nin gelirlerinin giderlerini karşılamadığını vurguladı.
Yeltekin, pandemi öncesinde Sosyal Sigortalar Dairesi’nde kayıtlı aktif çalışan sayısının 130 bin olduğunu, Koronavirüs süresince bu sayının 76 bin aktif çalışana düştüğünü kaydederek, hal böyle olunca Sosyal Sigortalar Dairesi’nin gelirlerinde ciddi anlamda düşüş yaşandığını belirtti.
Eski asgari ücret, yani 4 bin 970 TL üzerinden yapılan yatırımlarla gelirin 110 milyon TL olduğunu söyleyen Yeltekin, “pandemiden önceki aktif 130 bin çalışan ile bu gelir 190 milyon TL civarında olacaktı” şeklinde konuştu.
Yeltekin, 42 bin 300 civarında emeklinin ödemelerini tam anlamı ile yapabilmek için 120 bin civarında çalışanı özel sektör hayatına katmamız gerektiğine işaret ederek, 1 emekliyi 4 çalışan ile ödeyebildiklerini kaydetti.
“Bu sebeplerle Sosyal Sigortalar Dairesi’nin bütçesi açık vermeye başladı” diyen Yeltekin, 42 bin 300 emeklinin üzerine her ay 150 kişinin daha eklendiğine, her ay 150 civarında kişinin emekli olduğuna, giderlerin de ciddi anlamda arttığına dikkat çekti.
Yeltekin, yapılması gerekenin, özel sektörde doğru ve gereken yerlere teşvik vererek çalışan sayısını artırmak olduğunun altını çizerek, aksi halde mevcut yapının sürdürülebilir olmadığını ifade etti.
“Böyle devam ederse KKTC maliyesi de, sigortalar maliyesi de, emekliyi, çalışanı ödeyemez duruma gelecek” diyen Yeltekin, dairenin gelirlerinin artırılması gerektiğini söyledi.
Yeltekin, Maliye Bakanlığı’nın bu yılki bütçesinden Sosyal Sigortalar’a ek bütçe ayırdığını kaydederek, bunun olumlu bir gelişme olduğunu da belirtti.