Başbakan Ersin Tatar Hasan Hastürer’in sunduğu Haberin ve Hayatın içinden programına konuk oldu. Ülke ekonomisini değerlendiren Başbakan Ersin Tatar, ülke ekonomisine dair değerlendirmelerde bulundu. Koronavirüs önlemler kapsamında ekonomik kısıtlamalara gidildiği dönemde yaşadıklarını da anlatan Başbakan, öngörülerimin doğru çıktığını gördükçe rahatlıyorum dedi.
KKTC BANKALARINDA NAKİT SIKINTISI YOK
KKTC bankalarında herhangi bir sıkıntı olmadığını kaydeden Tatar, 38 milyarın üzerinde mevduat olduğunu söyledi. Tatar, “Merkez bankasıyla konuştuk tartıştık bu ülkede bir piyasa geliştirmek için direkt piyasalardan borçlanırsa hükümet bu daha cazip olur. Faizi daha düşük olur ve piyasalarda bunu sever ülkemizde 38 milyar üzerinde bir mevduat var. Devletin kullandığı kredilerde dahil 22-23 milyar TL’dir 13-14 milyar net likidite var onun için bankalarda hiçbir sıkıntı yoktur.
İYİ BİR EKONOMİST ACITICI TEDBİRLER ALIR
Türkiye’de yaşanan bankalar krizinin ardından Kemal Derviş’in yaptığı sıkı yaptırımlarla ülke ekonomsinin zaman içinde düzeldiğini kaydeden Tatar, iyi bir ekonomist tasarruf yapmasın bilir ve özel sektörün büyümesini sağlar dedi ve şunları aktardı “Türkiye’de bankalar krizinden sonra kimi getirdiler? Kemal Derviş. Ne yaptı? Her şeyi kesti. Bütçeni dışında bir kuruş harcama yok. Şimdi iyi bir iktisatçı, maliyeci bunları düzenlerken birtakım tedbirler, acıtıcı daha sağlam bir maliye daha disiplini bir bütçe ve yapı içerisinde daha etkin bir devlet anlayışı içinde ekonomimin büyümesi yatırım ve kaynakların doğru yerlerde çıkması ile önemli sektörlerin gelişebilmesi için o ortamı yaratabilmek, devleti yönetirken, çok büyük açıklara vesile olmama onların altına imza atmama büyük, yüksek faizle borçlanmama bugün için bunlar güzel şeyler. Ama çok iyi ekonomist tam tersidir iyi bir ekonomist bunları yaparken tasarrufunu yapar önlemini alır. İleride daha sağlam bir ortamda ekonomisi güçlü özel teşebbüsün büyümesi faizlerin daha düşük olması ile ekonomi uzun vadede gelişir ve büyür.”
KKTC’DE GÜVEN ORTAMI OLUŞTURULMALI
Ekonomist kimliğinin yanı sıra siyasi kimliği olduğunu da hatırlatan Başbakan Tatar bu iki unsuru dengelemenin önemine vurgu yaptı ve şunları kaydetti, “Ekonomist kimliğiniz var ama bir de siyasi kimliğiniz var. Bunları dengelemek ve bu işlere yön vermek çok önemli. Burada tasarruflarda yapıyoruz ama esas olan ekonominin büyümesi, yatırımların artmasıdır. Onun içinde güven ortamının oluşturulması yani devletin tepesinde ekonomisine yön veren insanların bu işleri iyi bilmesi bu işin mektebinden gelmesi, uluslararası bağlantı ve tecrübeleri olması o lisanı konuşabilmeleri oraya duyulan güvenden dolayı yeni yatırımların oluşabilmesi de önemlidir bunlarda zaman isteye şeylerdir.”
YÜZDE 60 KESİNTİ KARARI KOLAY VERİLMEDİ
Türkiye ile gerçekleirelen protokolle ilgili açıklamalarda bulunan Tatar, bazı projelerin hala devam ettiğini vurguladı. Başbakan Tatar, KKTC ekonomisinin zama içersinde toparlanacağını şu sözlerle aktardı, “2019’un Mayıs ayında hükümete geldiğimizde bir protokol sıkıntısı vardı. 20 Temmuz’da 750 milyon TL’lik bir protokolü imzaladık. O para geldi. Birtakım projelerde hala devam ediyor. Şimdi o günden sonra seçimler vardı diye gecikir mi endişesi vardı ama seçimler ertelenince bazı ödemelerin önemi de ortaya çıktı bizde ısrarcı olduk ve netice itibari ile böyle bir anlaşma gerçekleşmiştir ve bundan dolayı da mutluyuz tabi ki. Böyle bir anlaşmayla ortaya çıkan kaynak o borçlanmaları çok daha iyi ödenebilmesini sağlar. O maaşlardan kesinti de bir iradedir. Böyle bir durumda onu yapmak benim sorumluluğumdu. Böyle kritik bir dönemde dünya başıma yıkılıyor hissiyatım vardı. Kolay değildi yüzde 60’a yakın insanların maaşını keseceksiniz o tepkiyi nasıl göğüsleyeceğiz endişesiyle uyuyamadım. O günün şartlarında kolay değildi ama ümit ettiğim oydu. Bu krizi iyi yönetebilirsek, bu işten iyi çıkabilirsek, Türkiye ile bir noktada bir anlaşmaya varabilirsek ondan sonra bir takım borçlanmalarla Temmuz- Ağustos’ta bir çaresi bulunacak, insanlar gelip gitmeye başlayacak noktasında o umudum öngörülerimin doğru çıktığını görüyorum ve çok mutluyum.
Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2020, 12:39