Ali CANSU
Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, belediyeciliğe farklı bir bakış açısı getirdiklerini ifade ederek, “Biz, kendimize hedef koyduk Tatlısu’yu marka belediye yapacağız” dedi.
Yerel yönetimler güçlendirilip, vizyonlu kişilerin yönetime gelmesi halinde çok güzel işler yapılabileceğine dikkat çeken Orçan, belediyelerin yerinden yönetim ilkesiyle yönetilmesi, devlet tarafından da çok iyi denetlenmesi gerektiğine işaret etti.
Zambak Tatil Köyü’nün bölgeye yerli ve yabancı turist akışını sağladığını belirten Orçan, 2004 yılından beri gelişen bölgeye taleplerin de arttığını vurguladı. Su arıtma tesisiyle tüm bölgeye hizmet verdiklerini ifade eden Orçan, 24 saat boyunca 1.5 TL vererek vatandaşın kendi suyunu kendisinin doldurduğunu belirterek dördüncü dönemde daha fazla ekonomiye ağırlık verdiklerini belirtti.
Geçmişte bölgeye 12 bin ziyaretçi gelirken bugün Minia Kıbrıs (Kıbrıs’taki tarihi eserlerin minyatürlerinin olduğu açık hava müzesi) sayesinde arakamın 70 binlere çıktığını ifade eden Orçan, “2016’da bölgeye 15 bin 300 ziyaretçi geldi. 13 bini yerli insanlarımızdı. Geçtiğimiz yıl 70 bin ziyaretçinin 60 bini yabancıydı. Tur operatörleri Minia Kıbrıs’ı tur programına aldı. Burada 26 minyatür eser var. Gelen turistlere yöresel ürün olan gözleme de ikram ediliyor” dedi.
2019 hedefi; 100 bin ziyaretçi
Hayri Orçan, hedeflerinin 2019’da bölgeye 100 bin turist getirmek ve onları bir gün boyunca Tatlısu’da tutmak olduğunu söyledi.
Orçan, “Turistler köyde kalacakları bir günlük sürede Arkeo parkı, Minea Kıbrıs’ı ve merkezi gezecek. Burada en az 10 tane küçük satış yerleri kurulacak ve yöresel ürünler pazarlanacak. 100 bin kişinin yemeğini bölgede yiyeceğini farz ediyoruz. Kişi başı 10 Euro’dan belediye ve yöre halkına katkılar artacak. Rakamlar çok büyüyecek” dedi.
Zambak Tatil Köyü büyüyor
Orçan, Zambak Tatil Köyü’nde 20 adet tatil evi bulunduğunu, bu sayıya 7 ev daha ilave ederek, 64 yatak kapasitesine ulaşılacağını kaydetti.
Zambak Tatil Köyü’ne elektrik ve su verilince, yatırımcıların da bölgeye gelmeye başladığını ifade eden Orçan, bir yatırımcının 80 yatak kapasiteli evler yaptığını ve yaz öncesi faaliyete geçeceğini söyledi. Orçan, bölgenin değerinin arttığına dikkat çekti.
“Tatlısu’yu çekim merkezi haline getireceğiz”
10 yıl önce bölgede organik tarım merkezi kurduklarını ayrıca fidan üretim merkezinde de tüm fidan ve çiçek ihtiyaçlarını buradan karşıladıklarını anlatan Orçan, beton parke fabrikası da kurarak kendi yatırımlarını karşıladıkları gibi piyasaya da satış yaptıklarını söyledi.
Bir taraftan istihdam yapıp diğer taraftan ekonomiyi kalkındırdıklarını kaydeden Orçan, belediyenin mali durumunu da güçlendirdiklerini belirtti. Devam eden projeleri arasında köyün merkezindeki Aktunç Mahallesi’nin mevcut hali korunarak ön cepheye bakan kısımların iyileştirilip, restore edilerek köyü çekim merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini anlatan Orçan, “Projesi yapıldı kaynak da ayrılmıştır. Ayrıca, futbol kulüplerimize yurt dışına gidip daha büyük paralar harcamak yerine Zambak Tatil Köyü’nde konaklayıp yaptığımız futbol sahasında kros ve antrenmanlarını yapabilme imkânı sağladık” dedi.
“Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası’na ev sahipliği yaptık”
Hayri Orçan, Hava Sporları Federasyonu’nun düzenlediği “Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası”na ev sahipliği yaptıklarını hatırlatarak bölgedeki tüm işletmelerin bundan faydalandığını belirtti.
Bölgeyi cazibe merkezi yapacak birkaç projeleri daha olduğunu anlatan Orçan, bunlardan en önemlisinin Arkeo Park olduğunu, projesinin tamamlandığını ve Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan onay gelir gelmez bu projeye başlayacaklarını ve bir yılda tamamlayacaklarını söyledi.
“10 bin yıl önceki köyü inşa edeceğiz”
10 bin yıl önce adaya ilk gelen insanların Tatlısu’ya yerleştiğini hatırlatan Orçan, Arkeo Park projesinde 10 bin yıl önceki köyü kurmayı hedeflediklerini belirtti.
Bunun dünya çapında bir proje olduğunu, buna benzer küçük ölçekli bir kaç yapı bulunduğunu belirten Orçan, kendilerinin 12 ev yaparak bir yılda bir köy kurmayı hedeflediklerini kaydetti. Orçan, köyün Çiftlikdüzü denilen kazı alanında kurulacağını söyledi.
Orçan, Arkeo Park’a bir müzenin yanında yöresel ürünlerin de satıldığı market ile yöresel yiyeceklerin satıldığı küçük cafe ve restoranlar kurulacağını ifade ederek insanların ürettikleri şeyleri satabildikleri bir pazar yeri oluşturacaklarını kaydetti.
Bölgeye, yerel yönetim ile merkezi yönetimin işbirliğinde 24 saat hizmet veren, 112 acil merkezi kurduklarını da anlatan Orçan, bunun ülkemizde ilk olduğunu belirtti.
“Gerçek nüfusa göre katkı alamıyoruz”
Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, belediyeye bağlı nüfusun resmi sayımlara göre bin 459 olduğunu belirterek sayım döneminde bölgede yaşayan yabacıların ülkelerine döndüğünü bu nedenle nüfusa dahil edilmediklerini söyledi.
Bölgede sürekli yaşayan nüfusun 2 bin 600 kişi olduğuna dikkat çeken Orçan, bunu sürekli kullanılan su sayaçlarından tespit ettiklerini belirtti. Bölgedeki nüfus yapısına baktıkları zaman Türkiye’den 12 değişik ilden ve Güney Kıbrıs’taki Tatlısu’dan gelenlerin oluşturduğu bir yer olduğunu kaydeden Orçan, “2004 Annan Planı’ndan sonra ise çok ilginç bir tesadüftür Dünya’nın 12 değişik ülkesinden de gelerek bölgemize yerleşenler oldu. Yaz aylarında ise belediye sınırları içerisindeki nüfus mayıs ile ekim ayları arasındaki süreçte 5 bin 500’ü buluyor. Bu anlamda devletten almamız gereken gerçek katkıyı alamıyoruz” dedi.
Tatlısu’nun 77 kilometrelik alana sahip olduğunu, 24 kilometrenin sahil şeridi olduğunu kaydeden Orçan, yapılaşmanın bu alanlar arasında yayılmış olması nedeniyle belediyenin hizmet götürme yönünde biraz zorlandığını belirtti. Çalışanların disiplinli ve verimli şekilde çalışarak hizmetleri eksiksiz şekilde verdiğini anlatan Orçan, Tatlısu’nun Aktunç, sahil ve Küçük Erenköy olmak üzere üç mahalleden oluştuğunu köyde ayrıca üç de muhtarlık olduğunu söyledi.
Belediye bünyesinde döner sermaye işletmeleri dahil 467 personelleri bulunduğunu ayrıca 20 işçi, 5 memur ve bir de danışmanları olduğunu ifade eden Orçan, personelin çok iyi hizmet verilebilmesi için sayının yeterli olmadığını belirtti.
“Ekonomiye katkı sağlayacak projeler ürettik”
Belediyeyi devraldıkları 2002 yılında beş personelleri olduğunu anlatan Orçan, belediyenin borçsuz bir şekilde hizmet vermeyi sürdürdüğünü kaydetti.
Belediyenin artık ekonomiye katkı sağlayan projeler ürettiğine dikkat çeken Orçan, hizmetlerin vatandaşlara aksatılmadan sunulduğunu, vatandaşların da borçlarını aksatmadan belediyeye ödediğini belirtti. Orçan, bölgede tahsilâtın yüzde 90’ın üzerinde olduğunu söyledi.
Hayri Orçan, bölgeye 24 saat içilebilir su verildiğini, Türkiye’den gelen suyun ise nisan ayında köye ulaşacağının söylendiğini ifade etti. Belediyeyi devraldıklarında altyapı sorununun büyük olduğunu ve yüzde 40’larda tahmin edilen içme suyu kaçak oranının yüzde 60’lara çıktığını belirten Orçan, 2003 yılında bölgenin su altyapısının değiştirildiğini kaydetti. Bölgeye çocuk parkı ve halı sahayı yaptıklarını, kaldırım çalışmalarını tamamladıklarını ikinci dönemde ise sosyal belediyeciliğe ağırlık verdiklerini söyleyen Orçan, şöyle devam etti:
“Gençlik dansları ekibi kurduk. Ekibimiz birçok uluslararası etkinliklere katılıyor. Ardından evde hanımların atıl işgücünü ekonomiye kazandırmak ve kültürümüzü unutturmama adına onları el sanatlarına yönlendirdik. Halk Eğitim Merkezi kurarak hanımlarımızı bu faaliyetleri yapmalarına olanak sağladık. 65 hanım orada el sanatları yapıyor. Yaptıklarını çeşitli etkinliklerde satarak aile bütçelerine de katkılar sağlıyorlar.
Festivaller düzenledik. Siyah altın diye nitelediğimiz sağlık açısından çok önemli olan harnubun tanıtımını Harnup Festivali’nde yaptık. 10 yıl önce marketlerde harnup pekmezi yoktu ancak şimdi en gözde raflarda bu bulunabiliyor. Şu anda dört fabrikamızda harnup pekmezi yapılıyor. Üretimin başlamasının ardından tüketim başladı. İhracat yönünde harnup çalışmalarımız var. Çerezlik ve pekmez olarak bunu yaymayı istiyoruz.
Belediyeciliğin dışında ülkemizi ve bölgelerimizi tanıtmak için de uğraş veriyoruz.”
“Eko ve Akro Turizm’e önem veriyoruz”
Hayri Orçan, sadece sosyal belediyecilik değil bölge ekonomisini de kalkındıran yatırımlar yaptıklarını vurguladı.
Bölgenin tarıma dayalı bir ekonomisi olduğunu anlatan Orçan, doğal güzellikler bakımından muhteşem doğa yürüyüş parkurları ve koylarının bulunduğuna dikkat çekti. Eko ve Akro turizm’i gündemlerine aldıklarını anlatarak, “Bölgedeki tarihi dokularından Minia Kıbrıs projesini hayata geçirdik. Bizans dönemindeki bin 100 yıllık kilisenin restorasyonuyla işe başladık. Ardından 150 yıllık un değirmeninin restorasyonunu yaptık. Şimdi ise 500 yıllık ilkel bir un değirmeninin restorasyonunu tamamladık ve üzerine cam teras yaptık” dedi.
Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2018, 09:52