İsmail VOLKAN
Türkiye’den gelen suyun bölgelere dağıtılmasının ardından belirlenen su fiyatları, bazı bölgelerde vatandaşlar tarafından tepki görmeye devam ediyor.
Lapta Belediyesi’ne bağlı köylerde eylül ayı su faturaları yeni düzenlenen fiyatlandırma üzerinden yapıldı ve su, 6 TL ton başı olarak faturalandırıldı.
Belediye Meclisi’nin suyun fiyatını 5 TL olarak karara bağlamasına rağmen vatandaşlardan 6 TL kesilmesine tepki gösteren köy muhtarları, bölgedeki herkesin fiyatın pahalı olmasından şikayetçi olduğunu söyledi.
Muhtarlar, hayvancı ve sosyal yardımla geçinenlerin de yeni fiyatlandırma nedeniyle mağdur olduğunu belirterek, yetkililerin bu konuda düzenleme yapmasını istedi.
Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, fiyatın 6 TL olmasının, KDV ve sayaç kirasının eklenmesinden dolayı kaynaklandığını belirtti.
“Suyun fiyatı nettir. Beleşcilik dönemi bitti”
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı’nın suyu 2,30 TL’ye belediyelere sattığına dair açıklama yaptığını, ancak, KDV vergisi eklendikten sonra bu rakamın da değiştiğine işaret eden Namsoy, su biriminde çalışan personel, su giderleri, altyapı için harcanan hizmetler toplandığı zaman 5 TL’lik bir rakamın ortaya çıktığını söyledi.
Belediye meclisinin de 5 TL’yi onayladığını ve belirlenen fiyatı ilgili bakanlıklara gönderdiklerini ifade eden Namsoy, “Suyun fiyatı nettir. Beleşcilik dönemi bitti. Biz pahalıya alırsak, pahalıya satmak zorundayız. Diğer belediyelerin belirlediği fiyatlar kendi harcamalarına, verdikleri hizmete göredir” şeklinde konuştu.
“Hayvancılar için özel hat çekilecek”
Fuat Namsoy, Lapta Belediyesi’ne bağlı tüm köylerde hayvancılık bölgesinde bulunan ağıllara, geçmişte kullanılan köy kuyularından ayrı hat çekileceğini ve hayvancılar için özel tarife belirleyeceklerini söyledi.
Konuyla ilgili Girne Kaymakamlığı’na bilgilendirme yaptıklarını ve bayram sonrasında çalışmaları hızlandıracaklarını kaydeden Namsoy, devletten sosyal yardım alanlar için ise devletin katkı sağlaması gerektiğini belirtti.
Devletin belediyelerin sırtına yeteri kadar yük bindirdiğini söyleyen Namsoy, otel ve okullara yapıldığı gibi sosyal yardım alanlara da teşvik verilebileceğini kaydetti.
“Siyasi tehditler bizi etkilemeyecek. İnsanlara yalan söylemesinler”
Belediyenin aldığı kararla ilgili yapılan şikayetlerin normal olduğunu ancak, fiyat konusunda değişiklik yapmayacaklarını yineleyen Namsoy, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun yaptığı açıklamalara eleştiride bulundu.
Namsoy, “Uzaktan gazel okumak kolaydır. Ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz. Siyasi tehditler bizi etkilemeyecek. Bakan sürekli açıklama yaparak suyun 3.50 TL ye satılması gerektiğini söylüyor. İsterse gelsin her şeyi ona devredelim, o istediği fiyata satsın. İnsanlara yalan söylemesinler. İşin içinde olmadan konuşmak doğru değil” şeklinde konuştu.
“Kaçak su kullananlara 500 TL ceza kesilecek ve mahkemeye verilecek”
Bölgede suyun denetimi için ayrı bir ekip kurduklarını ve ekibin köy köy gezerek sayaçları kontrol ettiğini anlatan Fuat Namsoy, kaçak su kullanımı olması durumunda polisin ve belediyenin ilgili şahsı mahkemeye vereceğini söyledi.
Namsoy, ayrıca kaçak kullanımda 500 TL ceza keseceklerini belirterek, bu konuda ciddi önlemler aldıklarını kaydetti.
Muhtarlar ne dedi?
Can Polat Şemi (Hisarköy Muhtarı)
“Köy halkı fiyatların iki katına çıkmasından şikayetçi. İlk başta 5 TL’den açıklanmıştı şimdi neden 6 oldu bilmiyoruz. Diğer belediyeler neden 4 öderken biz 6 ödeyeceğiz? Bu hiç adil değil. Bizim bölgede, gelen suya ihtiyacımız yoktu. Biz hiç su sorunu yaşamazdık önceden. Buradaki amaç nedir bilmiyoruz. Yarın kontrol özel şirkete geçince ne olacak? Vatandaşlar kendi imkanlarını kullanarak su ihtiyacını giderecek eğer fiyat düzenlenmezse. Bu durumda belediye kar edeceğim derken elindekini de kaybedecek. Yüzde 50 herkesin kuyusu vardır. Fiyat yeniden düzenlenmeli.”
Necati Kararlı (Tepebaşı Muhtarı)
“Vatandaşın tepkisi büyük. 5 açıklandı, 6 yaptılar. Zorla vatandaşı mağdur ediyorlar. Hayvancılar da var burada mağdur olacak. Diğer bölgelerde 4 TL civarında iken, neden Lapta’nın 6 istediğini bilmiyoruz. Meclis kararı alınan belediyede nasıl böyle bir fiyat ortaya çıktığını bilmiyoruz. Suyun tonuna 3 TL öderken, şimdi iki katına çıkardılar. Herkes tedirgin ve bu parayı ödeyemeyecek evler var. Zararı yine kendileri görecek.”
Osman Mısırlısoy (Çamlıbel Muhtarı)
“Çamlıbel’de de herkes şikayetçi. İçme suyu için bir yere kadar tamam ama hayvancılara da aynı fiyata veriliyor. Devletin kendi içerisinde yaşadığı sorun halka yansıdı. Köye 5 gündür su gelmiyor. Biz bu sorunlarla uğraşırken, bir de para konusu çıktı ortaya. Depoları takip eden yok. Evlere su akmıyor. Eskiden kazandıkları paranın fazlasını kazanmak istiyorlar. Muhtarlar olarak toplanarak gidip konuşacağız bu konuyu başkanla. Sosyal yardımla geçinen insanlar var. Onlar nasıl ödemeyecek bu rakamı?”
Hatice Beşiktepeli (Kozanköy Muhtarı)
“Evden çıkamıyoruz. Kapıdan dışarı çıktığım zaman vatandaşlar hemen fiyatlarla ilgili bana soru soruyorlar ve pahalı olduğunu söylüyorlar. Köy tepkili ve belirlenen bu rakamı ödemeyeceklerini söylüyorlar. Borular zaten eski, değişmesi gerekiyor. Borular paslı ve zaten içilmiyor. Bir de çifte fiyat ödüyoruz. 3 TL’den 6 TL’ye çıktı fiyat. 6 TL çok pahalı bir rakam bizim için. Hayvancılar da mağdur oluyor. Onlara ayrı bir tarife yapılmalı. Bölge muhtarları olarak toplanıp gideceğiz başkanın yanına. Bir orta yol bulacağız mutlaka”
Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2016, 09:57