Ceren ÖZBİL
İMZALANMAYAN SÖZLEŞME 1 YIL GEÇERLİ OLACAK… Hazırlanan İş (Değişiklik) Yasa Tasarısı toplu iş sözleşmesinin sona ermesi veya hizmet akdinin süresinin dolmasından itibaren bir ay içerisinde taraflarca yenilenmemesi ve hizmet ilişkisinin devam etmesi durumunda, yenisi imzalanıncaya kadar mevcut toplu iş sözleşmeleri veya hizmet akitlerinin en fazla bir yıl geçerli olmasını içeriyor.Yani yenilenmeyen toplu iş sözleşmesi bir yıl içinde otomatik olarak kadük oluyor. Ancak mevcut yasa yeni sözleşmenin imzalanmaması durumunda yeni sözleşme imzalanıncaya kadar eski sözleşmenin geçerli olacağını içeriyor.
SENDİKALAR ÖFKELİ… DEV-İŞ Başkanı Koral Aşam, Hür-İş ve BASS Genel Sekreteri Ali Yeltekin ile TÜRK-SEN Başkanı Arslan Bıçaklı, sendikalar olarak buna sessiz kalmayacaklarını ve gerekli mücadeleyi yapacaklarını açıkladı. Aşam “Hedeflenen yenisi imzalanmayan sözleşmenin bir yıl sonra kadük olması”, Yeltekin “Tüm özel sektör çalışanlarını açlık ve yoksulluğa sevk etmeye çalışıyorlar” ve Bıçaklı da “Toplu İş Sözleşmesi düzenine müdahale edilmek isteniyor” dedi.
Ülkede emekçilerin haklarını ileriye taşımaktan çok, Toplu İş Sözleşmesi hakkının da elinden alınarak geriye götürüleceği konuşuluyor. Bu doğrultuda hazırlanan İş (Değişiklik) Yasa Tasarısı toplu iş sözleşmesinin sona ermesi veya hizmet akdinin süresinin dolmasından itibaren bir ay içerisinde taraflarca yenilenmemesi ve hizmet ilişkisinin devam etmesi durumunda, yenisi imzalanıncaya kadar mevcut toplu iş sözleşmeleri veya hizmet akitlerinin en fazla bir yıl geçerli olmasını içeriyor. Yani yenilenmeyen toplu iş sözleşmesi bir yıl içinde otomatik olarak kadük oluyor. Bu da sendikalar için üyelerinin hak ve çıkarlarını koruma ve geliştirme mücadelesinde en önemli araçlardan birisi olan toplu iş sözleşmesinin bir bakıma ortadan kalkacağı anlamını taşıyor.
Konuyla ilgili KIBRIS Gazetesi’ne konuşan DEV-İŞ Başkanı Koral Aşam, Hür-İş ve BASS Genel Sekreteri Ali Yeltekin ile TÜRK-SEN Başkanı Arslan Bıçaklı sendikalar olarak buna sessiz kalmayacaklarını ve gerekli mücadeleyi yapacaklarını açıkladı.
Aşam: Hedeflenen ynisi imzalanmayan sözleşmenin bir yıl sonra kadük olması
DEV-İŞ Başkanı Koral Aşam, mevcut yasaya göre; Toplu İş Sözleşmeleri’nin yenisinin imzalanıncaya kadar yürürlükte olduğunu söyledi ve burada yapılmak istenenin yenisi imzalanıncaya kadar yürürlükte kalması değil, bir yıl süreyle yürürlükte kalması ve ardından da kadük olması olduğunu belirtti. Aşam şu şekilde konuştu:
“Türkiye ile imzalanan paket doğrultusunda zaten biliyorduk. Bu konudaki tepkimizi zaten daha önceden göstermiştik. Ekonomik protokole, İş Yasası ve Toplu İş Sözleşmesi ve Referandum Yasası’nı uyumlaştırmak adı altında bir madde konmuştur. Biz bunun ne anlama geldiğini biliyorduk. Bizim yasamıza göre süresiz olan Toplu İş Sözleşmeleri yenisi imzalanıncaya kadar yürürlükte kalır. Ancak şimdi önerilen, yenisi imzalanıncaya kadar yürürlükte kalması değil, bir yıl yürürlükte kalması ve sonra da kadük olmasıdır. Yıllarca verilmiş olan mücadelelerle elde edilmiş olan haklar bir yıl işverenin Toplu İş Sözleşmesini imzalamaması ile sıfırlanıyor.
Tüm haklar yalnızca iş yasasındaki minimum haklar seviyesine getiriliyor. Bu da tabii ki toplu iş sözleşmesinin sendika demek olduğu ülkemizde kabul edilecek bir durum değildir. Buna karşı sendikalar görüşmelerini deettiriyor. Önümüzdeki pazartesiden itibaren de bir eylem planı açıklanacaktır ve tüm kamuoyu ile paylaşılacaktır.”
Yeltekin: Toplu İş Sözleşmesi’nin düzeni bitirilmek isteniyor
Hür-İş ve BASS Genel Sekreteri Ali Yeltekin bu değişikliğin Toplu İş Sözleşmesi Grev Referandum Yasası’nı bağlamakla birlikte 22/92 sayılı İş Yasası’nı da esasen bağladığını söyledi.
Ancak bunun genel anlamda Toplu İş Sözleşmesi düzenini bitiren, insanları aç bırakan bir uygulama olacağından söz eden Yeltekin, “Türkiye ile yapılan protokole konulan bu madde, Kıbrıs Türk halkının emekçisini, özellikle özel sektörde çalışan ve Toplu İş Sözleşme ile hayatını idame ettiren tüm kesimleri derinden etkileyen ve büyük bir çöküntü içerisinde bırakacak uygulamadır” dedi.
Yeltekin bu uygulamanın talimat ile yapıldığını ifade etti ve böyle düşünmesinin nedeninin de bunun Türkiye ile yapılan protokolde yer alması olduğunu kaydetti.
“Tüm özel sektör çalışanlarını açlık ve yoksulluğa sevk etmeye çalışıyorlar”
Çalışma Bakanlığı’nı Kıbrıs Türk halkının özel sektörde çalışan bütün insanlarını açlığa ve yoksulluğa sevk etmekle suçlayan Yeltekin şu şekilde konuştu:
“Böyle bir anlayışı Hipokrat yemini yapan bir doktor olan bakana ben yakıştırmadım. Arabuluculuk ve hakemlik hakkını hayatında kullanmayan, hiçbir yetkisi olmayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir ay içerisinde imzalanmayan Toplu İş Sözleşmesi’ni işverenin rafa kaldıracağını acaba unuttu mu? Bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı pandemiyi bahane ederek asgari ücretliyi ve özel sektör çalışanlarını uçurumun kenarına itmiş ve bu insanlar yavaş yavaş uçurumdan aşağıya devlet gücü ile itiliyor. Bu bir katliamdır. Özel sektördeki insanlara yapılan en büyük günahtır. Bu bir çıkmaz sokaktır. Bizim onlara tavsiyemiz bu talimatla yapılan yasa değişikliğini meclise sakın götürmemeleridir. Bu değişikliğin hemen geri çekilmesini talep ediyoruz. Biz bu konu ile gerekli uyarıyı yaptık. Sayın Çalışma Bakanı bence ne olduğunu anlamadan bilmeden aldığı talimatı harfiyen yerine getirerek, bu ülkedeki özel sektör çalışanını da maalesef katliama, bir ölüme veya yoksulluğa terk etmiştir.”
Bıçaklı: Toplu İş Sözleşmesi düzenine müdahale edilmek isteniyor
TÜRK-SEN Başkanı Arslan Bıçaklı, Toplu İş Sözleşmesi yapılmasının çalışanların anayasal hakkı olduğunu söyledi ve şu şekilde konuştu:
“Anayasa’ya uygun olarak da, yasaya da uygun olarak çalışanlarla Toplu İş Sözleşmeleri yapılıyor. Toplu sözleşmeler nasıl olacak, bitiş tarihinden sonra ne olacak hep bunlar yasa ile belirlenmiştir. Durup dururken, ne oldu da şimdi toplu sözleşme bitmesi halinde bir yıl geçerlidir diye süre tanınıyor. Buna anlam veremedim. Kira sözleşmelerinden tutun da tüm sözleşmeler yenisi yapılıncaya kadar eskisi yürürlüktedir. Bu tartışma konusu değildir. Nereden çıktı şimdi bunu değiştirmek? Belli ki toplu sözleşme düzenine müdahale edilmek istenmektedir. Kusura bakılmasın da buna da sendikalar olarak bizim sessiz kalmamız mümkün değildir.”
FOTOĞRAFLAR GÜNLÜKLERDE—01.05.21—“IS YASASI”
Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2021, 10:22