banner6

Tütün ekimi başladı

banner37

Karpaz sakinlerinin bir zamanlar en büyük gelir kapılarından biri olan tütünün üretimine uzun bir aradan sonra 2016’da yeniden başlandı. Üreticiler fideleri tarlaya ekerek, hasadı beklemeye koyuldu

Tütün ekimi başladı
banner150

banner150

banner99

Ayşe BULUT

AZ MALİYETLİ GELİR KAPISI… Yıllar önce Karpaz bölgesinin geçim kaynağı olan tütün ekimi başladı. 2004 yılına kadar Karpaz bölgesinde yaşayanların geçim kaynağı olan, hemen hemen her hanede ekilen tütün, 5 yıl önce yeniden değer kazanarak eskisi kadar olmasa da yeniden ekilmeye başlandı. Tütün üreticileri, tütünün çok az maliyetle üretilebileceğini kaydederek, sadece emek karşılığında bir gelir kapısı olabileceğine dikkat çekti.

Yıllar önce Karpaz bölgesinin geçim kaynağı olan tütün ekimi yeniden başladı. 2004 yılına kadar Karpaz bölgesinde yaşayanların geçim kaynağı olan, hemen hemen her hanede ekilen tütün, 5 yıl önce yeniden değer kazanarak eskisi kadar olmasa da tekrar ekilmeye başlandı.

Üreticilerin tohumdan fide yetiştirerek tarlaya ektikleri, birkaç ay sonra da kesip kuruttukları tütün, fabrikada işlenerek pipo hammaddesi haline getirilip Avrupa’ya ihraç ediliyor.

Kıbrıs’a konuşan tütün üreticileri, tütünün çok az maliyetle üretilebileceğini kaydederek, sadece emek karşılığında bir gelir kapısı olabileceğine dikkat çekti.

“Tütün işlenerek Avrupa’ya ihraç ediliyor”

Tütün üreticileri, bölgede en son tütün ekiminin 2004 yılında yapıldıktan sonra ara verildiğini, 2016’da ise yeniden bazı üreticilerce ekilmeye başlandığını anlatarak, “eskiden her hanede tütün ekilirdi ama artık eskisi kadar tütün eken yok” dedi.

Üreticiler, ocak ve şubat ayında tütün tohumunun fide elde etmek amaçlı ekildiğini belirterek, nisan ve mayıs aylarında ise fidelerin tarlaya ekildiğini kaydetti.

Tütünün kesim tarihinin haziran ayı sonu gibi başladığını anlatan üreticiler, eylül ve ekim aylarına kadar tütünün kesilip kurutulduğunu, son olarak da fabrikaya teslim edildiğini söyledi.

Üreticiler, kurutulan tütünleri Karpaz Tütün Kooperatif Kredi Şirketi’ne verdiklerini, orada işlenen tütünün ise pipo ham maddesi haline getirildiğini belirterek, Avrupa’ya ihraç edildiğini vurguladı.  

Az maliyetli gelir kapısı”

Tütünün çok az maliyetle üretilebileceğini kaydeden tütün üreticileri, sadece emek karşılığında bir gelir kapısı olabileceğine dikkat çekti.

Üreticiler, tütün üretiminin artması gerektiğini söyleyerek, “Evimizde, çocuklarımızın yanında, çocuklarımızla birlikte tütün yetiştirir, eker, keser ve dizeriz, üç ay sonra da toplu paramızı alırız” şeklinde konuştu.

“Şu an ülkemiz ekonomik açıdan zor zamanlar geçiriyor ve uzun zamanda ekonomimiz toparlanacak gibi durmuyor” diyen üreticiler, Karpaz bölgesinde yaşayan halkın tekrardan eski günlere dönerek tütün üretimine ağırlık vermesi gerektiğini savundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner88

banner104