banner6

Üretici isyanda, üretim tehlikede

banner37

Zamlar nedeniyle bir yılda girdi maliyetlerinin ciddi oranda arttığını ve çıkmaza girdiklerini belirten üreticiler, bu durumun hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur ettiğini vurguladı

Üretici isyanda, üretim tehlikede
banner90
banner99

ÜRETİCİ ZAMLARA İSYAN ETTİ… Üreticiler, bir yılda girdi maliyetlerinin 2 katına çıktığını söyleyerek, gıda, gübre, işçilik, ilaç ve akaryakıt kalemlerinde ciddi artışlar olduğunu belirtti. “Büyük biri çıkmaza sürükleniyoruz”, “Üretici üretimden vazgeçme noktasında”, “Üretimde yolun sonuna gelindi” diyen üreticiler, ürün fiyatlarının artmasına neden olacak bu durumun tüketiciyi de mağdur edeceğinin altını çizdi.

“MUHATAP BULAMIYORUZ”… Konu ile ilgili muhatap bulamamaktan yakınan üreticiler, “Oturup konuyu tartışacağımız, çözüm bulacağımız bir hükümet ortada yok. Hiçbir bakana ulaşamıyoruz” dedi. Artan girdi maliyetlerinin altından kalkabilmek adına desteklerin artırılması gerektiğine vurgu yapan üreticiler, bir şeyler yapılmazsa üretimin sonunun geleceğini, üreticinin üretimden vazgeçeceğini kaydetti.

Eniz ORAKCIOĞLU


KKTC’de dövizin yükselişine bağlı olarak artan fiyatlar yetmezmiş gibi son olarak akaryakıta yapılan zam üreticiyi isyan ettirdi. Girdi maliyetlerinin arttığını söyleyen üreticiler, üretimin tehlikede olduğu sinyali verdi.


Kıbrıs Türk Patates Üreticiler Birliği Başkanı Engin Halkseven, zamlar nedeniyle hem üreticilerin, hem de tüketicilerin mağdur olduğuna işaret ederek, büyük bir çıkmaza sürüklendiklerini vurguladı, ortada bir hükümet olmadığı için konuyu konuşacak ve gündeme getirecek muhatap bile bulamadıklarından yakındı.


Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın, maliyetlerin artmasının ve ürününü maliyetin üzerinde satamayan üreticinin üretimden uzaklaştığına dikkat çekerek, hükümetin üreticinin zamlar altından kalkabilmesi için destekleri artırması gerektiğini savundu.


Tatlısu Seracılar Birliği Başkanı Mithat Kargı, üreticinin girdi maliyetlerine bakıldığında 1 yılda 2-3 defa zamlanan birçok şeyin şu anda inanılmaz fiyatlara ulaştığını ifade ederek, gıda, ilaç, vitamin, işçilik, akaryakıt ve gübre de dahil birçok şeyin zamlandığının altını çizdi.


Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, üreticinin aylardır zamlarla boğuştuğunu söyleyerek, üretimde yolun sonuna gelindiğini kaydetti.

Halkseven: Büyük biri çıkmaza sürükleniyoruz


Kıbrıs Türk Patates Üreticiler Birliği Başkanı Engin Halkseven, geçtiğimiz yıldan bu güne her şeyin fiyatının 2 kat ya da 2 buçuk kat arttığını söyleyerek, girdi maliyetlerinin de inanılmaz artığını vurguladı.


Halkseven, geçen yıl 150 TL’ye aldıkları 50 kilo gübrenin fiyatının bugün 350 TL olduğunu belirterek, akaryakıtın, ilaçların ve işçiliğin fiyatlarının da arttığının altını çizdi.


Geçen yıl 1 kilo patatesin kendilerine maliyetinin 2,25 TL olduğundan bahseden Halkseven, bu yıl 1 kilo patates maliyetinin 4,20 TL’ye çıktığına dikkat çekti.


Üreticinin 15 gün sonra hasadı olan patatesin en azından tüccara 5 TL’den satması gerektiğine vurgu yapan Halkseven, bunun, tüketicinin patatesi en az 8 TL’ye yiyeceği anlamına geldiğini söyledi.


Halkseven, zamlar nedeniyle hem üreticilerin, hem de tüketicilerin mağdur olduğuna işaret ederek, büyük bir çıkmaza sürüklendiklerini ve ortada bir hükümet olmadığı için konuyu konuşacak ve gündeme getirecek muhatap bile bulamadıklarını dile getirdi.

Akçın: Girdi maliyetleri yüzde 100 yükseldi


Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın, zamların hem üretimi, hem de tüketimi etkilediğine işaret ederek, üretici ve üretim maliyetlerinin yükselmesinin ürün fiyatına artış demek olduğunu vurguladı.


Maliyetlerin artması ve ürününü maliyetin üzerinde satamayan üreticinin üretimden uzaklaştığına dikkat çeken Akçın, üreticinin zamların altından kalkabilmesi için hükümetin destekleri artırması gerektiğini savundu.


Girdiklerin çok fazla arttığından bahseden Akçın, bir torba gübrenin fiyatının 400 TL’ye dayandığını belirtti.


Akçın, narenciye üreticisinin en büyük girdi maliyetlerinden olan ilaç, akaryakıt ve gübre fiyatlarındaki yüksek artışların üreticiyi olumsuz etkilediğine vurgu yaparak, girdi maliyetlerine yüzde 100 artış geldiğini kaydetti.


Akçın, geçtiğimiz yıl bu zamanların bahçelerin yüzde 70’ini kapattığını söyleyerek, bu yıl bahçelerin halen satılmadığını çünkü tüccarın geçen seneki fiyattan ürün almak istediğinden Cypfruvex’in iyi bir fiyat açıklamasını beklediklerini belirtti.

Kargı: Üretici üretimden vazgeçme noktasında


Tatlısu Seracılar Birliği Başkanı Mithat Kargı, zamların üreticiye çok büyük zarar demek olduğunu kaydederek, ürünlerin tarlalarda tüccarla üretici arasındaki fiyat anlaşmasını beklediğini ve üreticinin cebinde beş kuruş para olmadığını söyledi.


Kargı, üreticinin girdi maliyetlerine bakıldığında 1 yılda 2-3 defa zamlanan birçok şeyin şu anda inanılmaz fiyatlara ulaştığını ifade ederek, gıda, ilaç, vitamin, işçilik, akaryakıt ve gübre de dahil birçok şeyin zamlandığının altını çizdi.


Geçtiğimiz yıl 100 TL’ye aldıkları yeşil kurt ilacının bu yıl 250 TL olduğunu vurgulayan Kargı, “25 kiloluk 1 torba vitaminin fiyatı bir yılda 220 TL’den 360 TL’ye yükselirken, 480 TL olan 20 litrelik gıda bin TL oldu” şeklinde konuştu.


“Üretici bu fiyatlarla destek almadan üretime devam edemez” diyen Kargı, üreticinin üretimden vazgeçme noktasına geldiğine dikkat çekti.


Sorunları çözecek bir hükümetin olmadığından yakınan Kargı, muhatap olacakları ve sorunlarını anlatacakları bir Tarım Bakanı, bir Ekonomi veya Maliye Bakanı’nın ortada olmadığını savundu, hepsini aradığını ama hiçbirine ulaşamadığını söyledi.

Naimoğulları: Üretimde yolun sonuna gelindi


Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, üreticinin aylardır zamlarla boğuştuğunu söyleyerek, üretimde yolun sonuna gelindiğini kaydetti.


Naimoğlulları konuyla ilgili yazılı açıklamasında, “Hayvancılık sektöründen direkt ve dolaylı ekmek yiyen 50 bin kişi bu saatten sonra açtır, borç batağındadır, hayvanlara yem alamaz durumdadır” dedi.


Açıklamasında “Bunlar hükümetten kaçarak karar almaktan korkan ve üreten insanların sırtından politika yapıp, sonrada üreticiyi zamlarla bitiren hesapta siyasetçilerdir” ifadelerini de kullanan Naimoğlulları, şunları kaydetti:


“Aylardır üretici zamlarla boğuşmaktadır. Sabah, akşam üreticinin tüm girdilerine zam yaparak neyi murat edersiniz?


Akaryakıtta Euro Dizele son 3 ayda 2.84 kuruş zam yapıldı. Yem fiyatlarına yüzde 50’ye yakın zam geldi. Yem ham madde fiyatlarına sadece son 15 günde yüzde 30 zam yapıldı. Bir torba gübre 300 TL’nin üzerine çıktı. Bir torba yem 200 TL’ye yaklaştı. Son bir ayda tüp gaza yüzde 55 zam geldi. İğneden ipliğe her şeye zam yaptınız. Bir yandan dövizdeki artış, öte yandan ürettiğimiz ürünlerin her gün değer kaybetmesi artık üreticiyi ve hayvancıyı yolun sonuna getirmiştir. Gurur duyunuz, ‘tek kurtuluşumuz üretimdir, üretmektir’ deyip politika yapanlar şimdi üretime ve üreticiye karşı yapmış olduğunuz tahribatlarla almış olduğunuz beceriksiz kararlarla gurur duyabilirsiniz.”


Zam kararlarıyla ve uygulanan politikalarla köylünün üretimden koparıldığını söyleyen Naimoğulları, şu ifadeleri de kullandı:


“Hepinize yazıklar olsun. Sizde eğer vicdan varsa bu üreticinin, bu köylünün ve bu halkın karşısına çıkmazsınız. Yaptığınız tahribatlarla, aldığınız zam kararlarıyla, uygulamış olduğunuz politikalarla köylüyü bitirdiniz, bıktırdınız üretimden kopardınız.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner104