Cemre CEMALİ
Kendi ülkelerinde ehliyeti olan yabancı uyruklu kişilerin, ülkemizde motorlu araç sürüş sınavına girmeden şoför okullarından alacakları derslerle ehliyetlerini çevirmede yaşadığı sorun giderildi. Bakanlar Kurulu, yabancı kişilere ehliyetlerini çevirmesi için 6 aylık süre daha verdi.
Bakanlar Kurulu, yabancı ehliyet sahibi kişilerin sınav sisteminde yoğunluğa neden olmaması için uygulanan ancak 4 Ağustos 2023 tarihinde süresi biten kararı 6 ay daha uzattı.
2022 yılının sonunda Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, sistemdeki yoğunluğu azaltmak için yabancı uyruklu ehliyeti olan kişilerin, ülkemizdeki şoför okullarından eğitim aldıktan sonra ehliyetlerini çevirebilmeleri yönünde karar almıştı.
Alınan karar, bu yılbaşından itibaren 3+3 olmak üzere 6 ay süre ile uygulanmaya başlanmış, kendi ülkesinde ehliyeti olan yabancı uyruklu kişiler, sürüş sınavına girmeden ehliyetlerinde çevirme yapabilmişti.
İkinci kez yenilenen 3 aylık sürenin de 4 Ağustos’ta bitmesi ile birlikte kendi ülkelerinde ehliyeti olan yabancı uyruklu kişilerin ehliyetlerinde çevirme uygulamasına son verilmişti.
“Hazırlık imtihanına tabi tutulacak”
12 Eylül 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, yabancı bir ülkede verilmiş geçerli sürüş ehliyeti olan kişi, ziyaretçi statüsünü kaybetmiş olduğu tarihten itibaren yabancı sürüş ehliyetini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sürüş ehliyetine dönüştürmek zorunda.
Öğrenci ehliyeti sahibi kişi, sekiz saat gündüz, iki saat de gece olmak üzere en az beş gün şoför okulları eğiticisi nezaretinde ve şoför okullarının aracını kullanmak mecburiyetinde.
KKTC sürüş ehliyet sınıfları karşılığı “D”, “H”, “H2", "H1" veya " sınıflarında yabancı sürüş ehliyeti olan ve kendi ülkesinde almış olduğu ehliyeti dönüştürmek isteyen her şahıs, dilekçe yazarak bir sürüş ehliyet müfettişine gidecek ve talep edilen ücreti ödeyerek, yol kaideleri ve trafik işaretleri ile ilgili KKTC Karayolları Trafik Kuralları Kitabı’ndan tespit edilen sorulardan hazırlık imtihanına tabi tutulacak.