ÖZEL HABER - Kardelen GÖKSU
DÖRT GÖZLE YAZIN GELMESİNİ BEKLİYORLAR…Turistlerin ve Güney Kıbrıs’tan gelenlerin en gözde uğrak yerlerinden Lefkoşa’nın Arasta bölgesinin esnafı, kış sezonu nedeniyle satışlarının yaza göre neredeyse yüzde 60 düştüğünü belirtti, güçlükle ayakta durduklarını dile getirdi. Özellikle yılbaşından bu yana doğru dürüst satış yapamadıklarından yakınan Arasta esnafı, işlerinin açılabilmesi için biran önce yazın gelmesini beklediklerini dile getirdi.
“BİRKAÇ MÜŞTERİYLE AYAKTA DURUYORUZ”… Kış mevsimine rağmen ülkeye gelen turist kafilelerinin genellikle çarşıyı gezdiklerini, tarihi yerleri gördüklerini ardından da restoranlarda yiyip-içtikten sonra alışveriş yapmadan gittiklerini anlatan Arasta esnafı, Güney Kıbrıs’tan günübirlik gelen birkaç müşteri sayesinde güçlükle ayakta durabildiklerini dile getirdi. Esnaf, “Yerli vatandaşımız zaten Arasta’ya uğramıyor. Sadece ‘tek tük’ Rum vatandaşları geldiğinde biraz olsun satış yapabiliyoruz” dedi.
Satışlarının kışın gelmesiyle neredeyse yüzde 60 düştüğünü belirten Lefkoşa Arasta Çarşısı esnafı, güçlükle ayakta durduklarını söyledi.
Bölgeyi neredeyse her gün yüzlerce turist ziyaret etmesine rağmen çarşı esnafı istediği satışı yapamıyor, Sınır kapılarında yapılan kontrollerden kaynaklı kuzeyden alışveriş yapmayan turist, Arasta esnafının yüzünü güldürmüyor.
Yerli halkın pek uğramadığı, gelirini genellikle turistlerden ve Kıbrıs’ın güneyinden gelen vatandaşlardan elde eden çarşı esnafı, bu kış sezonu istedikleri satışa ulaşamadıklarını dile getirdi.
Dövizde yaşanan artış ve Türk lirasının her geçen gün daha da değer kaybetmesi, esnafın yararına olmuyor. Güney’den gelen vatandaşların ve turistlerin yemek yiyip, bir şeyler içip bir de tur atıp döndüklerini söyleyen esnaflar, hallerinden memnun değil.
KIBRIS’a konuşan esnaf, kış sezonundan kaynaklı, satışlarında neredeyse yüzde 60’lık bir düşüş yaşadığını dile getirdi. Bölge esnafı, yerli vatandaşın çarşıdan geçmediğini, Güney Kıbrıs’tan gelen birkaç müşteri ile ayakta kalabildiklerini dile getirdi.
Esnaf ne dedi?
Ertan Ercantan:Turistler geliyor bölgeye ama onların bir şey aldıkları yok, Rumlar gelirse iş yapabiliyoruz. Yazın daha güzel iş yapabiliyoruz çünkü gezme mevsimidir diye bir şekilde iş yapılıyor. Pandemi döneminde hiçbir şey yoktu, siftah etmeden dükkan kapıyorduk. Şimdi nispeten iyi durumdayız ama kış sezonundan kaynaklı istediğimiz satışa ulaşamadık.Güney Kıbrıs’tan gelen müşterilerimizde daha ziyade orta kesimdendir, burada daha ucuza alışveriş yapıp yemek yiyebildikleri için geliyorlar.
Berkan Örsev:Yılbaşından sonra belli bir dönem satışlarda durgunluk yaşıyoruz ve şu an o durgunluğun içerisinde olduğumuz için istenilen satışları yapamıyoruz.Nisandan itibaren havanın da ısınmasıyla belki biraz canlanır işlerimiz diye düşünüyoruz.Çoğu turist kafilesi Güney Kıbrıs’tan geliyor Kuzey’e ve geçişlerde de yaşanan sıkıntılardan kaynaklıda alışveriş yapmayı tercih etmiyorlar.Tek tük alışveriş yapmak için gelen yerli Rum vatandaşlar oluyor ama onlarda çok az alışveriş yaptığı için kazanç sağlamamıza olanak yok.
Hatice Yorgozlu:Müşteriler, 100 TL’nin altında bir şeyler arıyorlar fakat bizler o fiyata ürün bile alıp getiremiyoruz. İthalatçı belgemi yenilemek istiyorum ama 6 bin TL olmuş fiyatı, biz yılbaşından bu yana 6 bin TL’lik satış yapmadık ki o kadar ödeme yapabilelim. Ne Türk var çarşıda ne de Rum. Turistler geliyor ancak onlar da sınır kapısında yaşayacakları sıkıntıdan kaynaklı alışveriş yapmıyor. Çarşıdaki bir çok esnafın sıkıntılarından biri de EVKAF'ın sözleşmesi bitecek kiracılara yapacağını açıkladığı yüzde 50’lik zam. 40 senedir esnafım, böyle bir zam görmedim daha önce. Hiçbir yerde daha önce böyle bir zam duymadım. Maksimum yüzde 20 zam yapılır, o da satışlara göre hesaplanır.
Sadullah Bulut:Şu anda en durgun aylardan birini yaşıyoruz, genelde her sene ada geneli en durgun dönem kış sezonudur zaten. Geçtiğimiz yaz biraz olsun iş yaptık fakat pandemiden önceki satışlarımızı ne yazık ki halen yakalayamadık.Turistler geliyor fakat boş bir kalabalık, yani satış yapamıyoruz. Güney’den gelseler de kapılarda sınırlama olduğu için onlar da dilediklerini alamıyor maalesef. Yemek yemek ve bir şeyler içmek burada daha uyguna geliyor, o yüzden Güney’den gelenler yemek yiyip gezip dönüyor.
Ömer Cabacaba:Mevsimden kaynaklı bir durgunluk var. Yaza göre neredeyse yüzde 60’lık bir düşüş söz konusu satışlarımızda. Kafile halinde gelen turistler oluyor Güney Kıbrıs’tan fakat onlar da alışveriş yapmıyor. Biraz olsun Rum müşterilere satış yapıyoruz ama yine sezondan kaynaklı, satışlarda düşüş yaşıyoruz. Pandemi dönemine göre yine daha iyi satışlarımız fakat gene de çarşıda boş bir kalabalık var. Kimse gelip bir şey almıyor, bütün gün buralarda bekliyoruz.
Sedat Reis: Durumlar pek iç açıcı değil. Depremden kaynaklı da kimsenin aklına alışveriş gelmiyor. Her an, her şeyimizi kaybedebiliriz korkusu ile yaşıyor insanlar.Zaten kış sezonundan da kaynaklı, Güney’den gelenler de gelmiyor. Yaza oranla kazancımızda bayağı düşüş yaşıyoruz. Turistler de bu bölgeye uğruyor fakat çarşıyı gezerek kaçıyorlar. Yerli vatandaşımız zaten Arasta’ya uğramıyor. Sadece ‘tek tük’ Rum vatandaşları geldiğinde biraz olsun satış yapabiliyoruz.