ÖZEL HABER - Cemre CEMALİ
“BİRİKMİŞ SORUNLAR VAR”…
Sanayi Odası Asbaşkanı Mustafa Ersözlü, faaliyette olan neredeyse tüm sanayi bölgelerinin altyapı sorunları olduğunu ifade ederek, özellikle kanalizasyon sistemlerinin bulunmayışı veya yeterli oranda çalışmamasından dolayı sağlık ve çevre sorunları yarattığını ifade etti. Ersözlü, sanayi bölgelerine ticari faaliyetler için gelen ziyaretçilerin veya sevkiyat araçlarının park sorunları yaşadığı gibi, kaldırım işgalleri, binalara yapılan müdahaleler, çöp ve benzeri atıkların yeteri kadar toplanamaması, yolların bozuk olması gibi yıllarca birikmiş ve kronikleşmiş sorunlar olduğunu vurguladı.
“YENİ SANAYİ BÖLGELERİ ŞART”…
Ayrı ayrı yerlerde üretilmesi gereken ürünlerin yan yana üretilmekte olduğunu ve bu sorunları çözmenin yenisini yapmaya yakın harcamalar gerektireceğine dikkat çeken Kıbrıs Türk Sanayi Odası As Başkanı Mustafa Ersözlü, buraya harcanacak bütçelere biraz daha katkı yapılarak, daha modern ve tüm altyapı ihtiyaçlarını karşılayacak daha uygun bölgelere yeni Organize Sanayi Bölgeleri yapılması gerektiğini ifade etti.
Ülkemizde faaliyet gösteren Sanayi Bölgeleri’nde yıllardır birikerek kronikleşen ciddi alt yapı sorunları ve plansızlık, esnafı olduğu kadar meslek örgütü olan Sanayi Odası’nı da bıktırıp usandırdı.
KIBRIS’ın gündeme taşıdığı “Sanayi bölgeleri dosyasında”, tüm sanayi bölgelerinin içler acısı durumunu fotoğraflar ve esnaf görüşleriyle kamuoyunun bilgisine sunduk.
Bu kez Sanayi Odası’nın konuyla ilgili düşüncelerini aldık ve bu sorunların nasıl giderilebileceğini, neler yapılması gerektiğini oda yetkililerine sorduk.
Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Asbaşkanı Mustafa Ersözlü, mevcut sanayi bölgelerinin arzulanan veya düşünülen mükemmellikte Organize Sanayi Bölgesi kriterlerinde olmadığını, neredeyse hepsinde alt yapı sorunları olduğunu belirtti.
Ersözlü, ayrı ayrı yerlerde üretilmesi gereken ürünlerin yan yana üretilmekte olduğunu ve bu sorunları çözmenin, yenisini yapmaya yakın harcamalar gerektireceğine dikkat çekerek, yeni sanayi bölgelerine ihtiyaç olduğunu açıkladı.
“Yıllarca biriktirilmiş sorunlar var”
KTSO Asbaşkanı Mustafa Ersözlü, şu anda faaliyette olan neredeyse tüm sanayi bölgelerinin altyapı sorunları olduğunu belirterek, özellikle kanalizasyon sistemlerinin olmaması veya yeterli oranda çalışmamasının sağlık ve çevre sorunları yarattığını ifade etti.
Ersözlü, bölgelerin ticari faaliyetleri için gelen ziyaretçilerin veya sevkiyat araçlarının park sorunları yaşadığı gibi kaldırım işgalleri, binalara yapılan müdahaleler, çöp ve benzeri atıkların yeteri kadar toplanamaması, yolların bozuk olması gibi pek çok altyapı sorunlarıyla karşılaştığına dikkat çekerek, tüm bunların yıllarca birikmiş ve kronikleşmiş sorunlar olduğunun altını çizdi.
Sorunların çözümüne yönelik kamu müdahalelerinin ve yönetsel anlamdaki eksiklikler ve ihmallerin yanı sıra sanayicilerin de bu sorunların büyümesine göz yumduğunu, bilerek veya bilmeyerek, suiistimal ederek bir şekilde katkı sağladığını söyleyen Ersözlü, birçok sorunun yasal çerçevenin zorlanması ve ihlali sonucu ortaya çıktığını kaydetti.
Ersözlü, bu noktada sorunların tümüne müdahale edip bir anda çözebilmenin çok zor olduğunun altını çizerek, bu nedenle öncelikler belirlenip, sanayici ve üreticileri mağdur etmeden çözüm üretmek için çalışıldığını ifade etti.
“Düşünüldüğü gibi olması zor”
Mevcut sanayi bölgelerinin arzulanan veya düşünülen mükemmellikte Organize Sanayi Bölgesi olmasının zor olduğunu kaydeden Ersözlü, “Bu demek değildir ki böyle kalacak ancak daha iyi olması için sadece komisyonun çalışması yeterli değildir. Tüm kesimlerin çalışması ve niyeti önemlidir” dedi.
Ersözlü, Organize Sanayi Bölgesi Komisyonu’nun yapacağı hizmet, yenileme ve tadilatlar için gelirlere ihtiyacı olduğuna işaret ederek, komisyonun bilinen ve vaad edilen gelir kaynaklarının sanayi bölgelerinden toplanan kira gelirleri ile devlet katkıları olacağını söyledi.
Şu an için ne kadar gelir elde edildiğiyle ilgili belirlenmiş ve netleşmiş bir bütçenin olmadığını kaydeden Ersözlü, dolayısıyla bununla ilgili bir harcama çalışmasının da yapılmadığını belirtti.
Yıllarca biriktirilmiş sorunlar olduğunu ve kimsenin elinde sihirli değnek olmadığını dile getiren Ersözlü, Organize Sanayi Bölgesi Komisyonu’nun sorunları çözmek için oldukça yoğun bir çalışma temposu içerisine girdiğini, yetersiz olduğu durumlarda da siyaset makamının yardımcı olacağına inanmak istediklerini vurguladı.
“Karar üretecekler”
Ersözlü, Organize Sanayi Bölgesi Komisyonu’nun şu anda öncelikle kira süresi dolmuş ve uzatılmamış, kiralama yapıldığı halde taahhütlerini yerine ısrarla getirmemiş kiralama kriterlerine uymayan üyelerin durumlarıyla ilgili kararlar üretmeye başladığını ifade ederek, Bölge Kurulları Tüzüğü’nün yaklaşmasıyla birlikte bölgelerde kurulların seçimi işlerini programlayıp organize ederek kurullardan gelecek bilgi istek ve talepler doğrultusunda kararlar üreteceklerini işaret etti.
Belediyelerin sanayi bölgelerini çoğu zaman sevmemiş ve bir sorun yumağı olarak görmüş olduğunu dile getiren Ersözlü, şöyle devam etti:
“Sanayi bölgelerinde bir yetki karmaşası olmasının da etkisiyle yeteri kadar ne hizmet götürmüş, ne de müdahale etmiştir. Ancak yeni Belediyeler Yasası’nda yetki ve görev tanımları ile belediyelerin bölgelerden alacağı gelirler arttığı için bundan sonraki süreçte belediyelerden daha çok hizmet etmesi beklenmektedir.
Ancak OSB Komisyonu ve Sanayi Bölge Kurulları, belediyelerin bundan sonraki hizmet ve katkıları ile icraatlarını yakından takip edecektir. Zaten OSB Komisyonu’nda Belediyeler Birliğinin de bir temsilcisi bulunmaktadır. Bundan sonraki süreçte daha verimli çalışılacağı umut edilmektedir.”
“Yeni sanayi bölgelerine ihtiyaç var”
Ersözlü, mevcut sanayi bölgelerinde ciddi altyapı sorunları olduğu için yeni sanayi bölgelerine ihtiyaç olduğunu belirterek, birbiriyle çelişen, ayrı ayrı yerlerde üretilmesi gereken ürünlerin yan yana üretilmekte olduğunu ve bu sorunları çözmenin yenisini yapmaya yakın harcamalar gerektireceğine dikkat çekti.
Buraya harcanacak bütçelere biraz daha katkı yapılarak, yaşanan tecrübeler de dikkate alınarak daha modern ve tüm altyapı ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlanarak daha uygun bölgelere yeni Organize Sanayi Bölgeleri yapılmasının gerekliliğini vurgulayan Ersözlü, “Yıllar önce yapılan sanayi bölgeleri, o zamanın şartlarına ve sermaye birikimlerine göre planlanmıştı. Her biri yaklaşık bin m2 alanlara göre parsellenmiş küçük ölçekli işler içindi. Zamanla üretici ve sanayicilerimiz işlerini büyümüş ve buralara sığmaz olmuştur. Genişleme imkânı olmadığında ihlallerin başladığı kabul edilir bir gerçektir. Şu an sanayi bölgeleri şehir içerisinde kaldığı ve trafik dâhil birçok sorun ile boğuşmakta olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.
“Yeni yerleşim ve cazibe merkezleri haline getirilebilir”
Ersözlü, yaşadıkları tecrübeler ışığında oda vizyonuyla ihtiyaçlar ve olası gelişen iş potansiyelleri ve gelecekteki projeksiyonlarının göz önünde tutularak büyüme potansiyellerinin de dikkate alınıp hareket edilmesi gerektiğine işaret ederek, bu hareketin de daha büyük yerlere taşınmasını gerektireceğini kaydetti.
Taşınma sonucu boşaltılacak sanayi bölgeleri, tüm şehircilik gereksinimleri ve altyapıları planlanarak yeni yerleşim ve cazibe merkezleri haline getirilebileceğinin altını çizen Ersözlü, buradan elde edilecek gelirle bile tüm sanayicilerin sorunlarının da çözülmüş olacağını ifade etti.
Ersözlü, şunları kaydetti:
“Bunlar elbette süreç içerisinde olacaktır. Kimse mağdur edilmeden ve yenisi yapılmadan işyerinden kimse gitmeyecektir. Tabi ki tüm bu planlamalar yapılırken artık sanayi bölgelerinin de kendi içerisinde ihtisaslaşma göstermesi ve benzer iş yapan üretim kollarının ayni bölge içerisinde ve tüm ihtiyaçlarının karşılanacak şekilde planlanmasının da son derece önemli olduğunu düşünüyoruz”.
Fotoğraflar Günlüklerde 170323 “SANAYI ODASI” Klasörü
FOTO ALTI:
MUSTAFA ERSÖZLÜ:
Mustafa Ersözlü