Ceren ÖZBİL
HAYAT DOLU... Her sabah motosikletini alıp, gazetesini okumaya giden 101 yaşındaki Yusuf Kartal, bir zamanlar sattığı piyango biletleriyle herkese şans dağıttığı gibi şimdi de mutluluk dağıtıyor. Kartal'ın bu hayat sevgisi şüphesiz, çalışkan ve hep kendi ayakları üzerine durmayı seven kişiliğinden kaynaklanıyor
ŞANS GETİRİYOR... Bir zamanlar sattığı piyango biletleriyle yaklaşık 100 kişinin büyük ikramiyeyi kazanmasına neden olan Kartal'ın köy halkı uğur getirdiğine inanıyor. Köylüleri, Kartal'a hala "Parayı ben vereyim, bileti sen alır mısın?" diye soruyor
Ceren ÖZBİL
Akdoğan'da yaşayan 101 yaşındaki Yusuf Kartal, gülen yüzü ve cana yakınlığı ile tüm köylü tarafından çok seviliyor.
Her sabah gazetesini okumayı ihmal etmeyen Kartal, motosikleti ile de her gün evinden çıkıp dolaşıyor, tanıdıklarıyla sohbet ediyor.
Kartal'ın bu hayat sevgisi şüphesiz, çalışkanlığı ve her zaman kendi ayakları üzerinde ve emin duruşundan kaynaklanıyor.
Yapıcılık, kahvehane işletmeciliği, piyango bileti satışı gibi birçok iş yapan Kartal, çocuk yaşlardan beri hep iş hayatının içinde oldu.
Öğretmen olmak istiyordu...
Okumayı çok seven Kartal, ortaokulu bitirdikten sonra liseye devam etmek ve öğretmen olmak istedi.
Ancak yapıcı olan babası oğlunun öğretmen olmasına izin vermedi ve onu yanına aldı. Kartal, babasının yanında yapıcılığı öğrendi ve babası adanın neredeyse yarısındaki okulların tümünü yaptı.
Yaklaşık 20 yıl yapıcılık işi ile uğraşan Kartal, şimdi kendisine "Öğretmen olmadığına pişman mısın" sorusu sorulduğunda "Hayır değilim. Zor bir hayatım olmadı. Kazacım iyi oldu. İyi ki babamı dinlemişim" yanıtını veriyor.
Hem kazandı, hem kazandırdı...
Kartal, 20 yılını ise piyango bileti satışı yaparak geçirdi.
20 yıl boyunca sattığı biletlerden yaklaşık 100 kişiye büyük ikramiye kazandıran Kartal, sattığı biletlerle şans dağıttı.
Ayrıca kendisi için aldığı bilete de büyük ikramiye isabet etti.
Şans getirdiğine inanıyorlar...
Birçok kişinin Yusuf Kartal'dan satın aldığı piyango biletlerinden büyük ikramiye kazanması nedeniyle uğur getirdiğine inanıyor.
Kartal artık bilet satmasa da onu bilenler tarafından kendisine sürekli "Parayı vereyim, bana bilet al", "bileti birlikte seçelim" gibi teklifler geliyor.
4 yıl İngiltere'de yaşadı...
1972 yılında İngiltere'ye giden Yusuf Kartal, çalışkan ve iş yapmayı seven kişiliği sayesinde orada da kısa sürede iş buldu.
İngiltere'de bir gün kaldığı evden çıkıp yürüdüğünde bir iş yeri görüp, onun kapısından içeri girerek, "Burada ne iş yapıyorsunuz" diye sorup ardında da orada çalışmak istediğini ve para istemediği söyleyince o kahvehanenin sahibi tarafından işe alındı.
Kartal, çalışmaya başladığı ilk günden kahvehaneye birçok müşteri kazandırdı... Ancak iş yeri sahibi ile bir süre sonra anlaşamaması nedeniyle o işten ayrıldı ve Kıbrıs'a döndü.
Birçok yerde kahvehane işletti
Kahvehane işletmeciliğini seven Yusuf Kartal, ülkedeki birçok köyde kahvehane işletti.
Kartal'ın kahvehanecilik öyküsü önce doğduğu köy olan Akıcılarda başladı, ardından göç etmek zorunda kaldığı Akdoğan ve İngiltere'de de devam etti.
Yün toplama işi de yaptı...
Çalışma hayatına çocuk yaşta başlayan Yusuf Kartal, köy köy gezip yün toplama işi de yaptı.
Ancak "Dürüsttüm diye başarılı olamadım" diyen Kartal, bu iş vesilesiyle de tüm adanın Kuzey'ini de Güney'ini de gezdi.
5 çocuk büyüttü...
Yapıcılık, kahvehane işletmeciliği, piyango bileti satışı ile çeşitli mesleklerde çalışarak geçimini sağlayan Kartal, 3'ü erkek, 2'si kız 5 çocuk büyüttü.
Çocuklarından hiçbir şeyi esirgemeyen Yusuf Kartal, "Çok kazandım. Kazandıklarımı onlar için harcadım. Hepsi helal olsun" dedi.
"Babam gördü beğendi, bende evlendim"
Kartal, evliliğini ise şöyle anlattı:
Bir gün babam bana "Filanca yere gideceksin seni istiyorlar. Gittim. Orada zayıf bir kız vardı. Oturduk konuştuk. sonra evlenmeye karar verdik. Evlendik. Ancak bazı nedenlerden dolayı düğün yapmadık.
"Çalışmayı seviyorum"
Çalışmayı seven bir insan olduğundan Yusuf Kartal, kısa süre öncesine kadar bile çalışmak istediğini söyledi. Kartal, hayatını şu sözlerle anlattı:
12 Mart 1916'da Akıncılar'da doğdum. Bilet satışı, yapıcılık, yün toplama ve kahvehane işletmeciliği gibi birçok işte çalıştım.
İlk başlarda öğretmen olmak istedim. Ancak babam izin vermedi. Beni yanına aldı. Yapıcılığı öğretti. Öğrendiğim için hiç pişman değilim.
Bu işten çok para kazandım.
Yün satışı yaparken motosikletimle adanın dört bir yanını gezdim. yün toplama işini dedem, yapıcılığı ise babamdan öğrendim.
Babam cahil bir adamdı. Ancak yaptığı binalar hala sapasağlam duruyor. Ülkede bulunan birçok okulu bile babam yaptı.
4 yılımı İngiltere'de geçirdim. Orada da işsiz kalmadım. İş buldum. Ancak işyeri sahibi ile bir süre sonra yaşadım sorun nedeniyle ayrılmak zorunda kaldım.
İngiltere'de ev almak istiyordum. Ancak çalıştığım sürede kazandığım para buna yetmemişti. Tekrar Kıbrıs'a döndüm.
Burada kahvehane işlettim, bilet satışı yaptım. Sattığım biletlerden hem ben kazandım. Hem yaklaşık 100 kişiye büyük ikramiye kazandırdım.
Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2016, 13:03