Ayşe BULUT
Avtepe’de, Kral Tepesi’nin kuzeyinde, dik yamaçlar üzerinde bulunan yüzlerce yıllık Gastro Mağarası’nın döner merdiveni kırıldı.
Merdivenin üzerine düşen kocaman bir kaya, kırılmasına neden oldu.
Döner merdivenin kırılmasından dolayı şu anda mağaraya çıkmak mümkün değil.
6 oda, bir koridor, 3 aydınlatma ve gözetleme bölümü ve idam çukurlarından oluşan Gastro Mağarası’na ulaşmak için tehlikeli bir yoldan geçilmesi gerekiyor.
Muhteşem manzarasıyla görenleri hayran bırakan mağara, Avtepe Doğa Yürüyüş Yolu güzergahında bulunuyor.
Yerden 12 metre yükseklikteki Gastro Mağarası’ndaki döner merdiven, 2013’te, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin katkılarıyla yapılarak, kaleye çıkış için imkan yaratılmıştı.
Avtepe’deki Gastro Mağarası’nın hikâyesi
Araştırmacı yazar Zekai Altan’ın “Gizemli Kıbrıs” kaynak kitabından elde edilen bilgiler şöyle:
“Eskiden Efdagomi’deki Golonya diye bilinen yerde oturan kral, kızını bu yerden kovmuş.
Kızı da ‘Ayin Bago’ veya ‘Saracino’ denilen en yüksek tepeye gelip, beraberinde getirdiği defineyi de oraya gömmüş.
Ancak ‘Saracino’ olarak bilinen buradaki sarıklı insanlardan korktuğunda buradan da kovulmuş.
Bu sefer Avtepe’nin karşısındaki ‘Gastro’(kale) denilen yere gidip sığınmış.
Şu anda bu tepe, Türkler ve Rumlar tarafından Saracino, mağaralardan biri ise ‘Rüstem’in Mağarası’ olarak bilinmektedir.’