banner6

Proje baharda sona erecek

banner37

Kültürel Miras Teknik Komitesi, Gazimağusa’da devam eden restorasyon projeleriyle ilgili bilgilendirdi.

Proje baharda sona erecek
banner150

banner150

banner99

Kültürel Miras Teknik Komitesi, BM Kalkınma Programı ve Avrupa Komisyonu’nun kültürel mirasın korunmasına yönelik Gazimağusa’da başlattığı çalışmalar devam ediyor.

AB tarafından finanse edilen ve BM kalkınma Programı ile Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafından uygulanan projeler kapsamında Martinengo Burcu (Çifte Mazgal) ile Deniz Kapısı ve Canbulat Kapısı’ndaki surların koruma drenaj ve restorasyon çalışmaları yapılıyor.

Avrupa Birliği tarafından 1.1 milyon Euro bütçe ayrılan bu projelerin mart veya nisan ayında tamamlanması hedefleniyor.

Bu projelerin tamamlanmasının ardından Çifte Mazgal’ın çevresinde bulunan 4 kilisenin de restorasyonu planlanıyor.

Kültürel Miras Teknik Komitesi, Çifte Mazgal ve surlardaki çalışmalar hakkında basını bilgilendirme gezisi düzenledi.

Zennaro: Çalışmalar fiziksel uygulamalarla kısıtlı değil

BM Kalkınma Programı Direktörü Tiziana Zennaro, Çifte Mazgal’da yaptığı açıklamada, iki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi ile birlikte 2004 yılından bu yana bir çok koruma ve restorasyon projesi yürüttüklerini kaydetti.

Zennaro, çalışmalarının fiziksel uygulamalarla kısıtlı olmadığını, teknik ve stratejik yönleri ortaya çıkardıklarını söyleyerek, BM Kalkınma Programı olarak AB Komisyonu ve Kültürel Miras Teknik Komitesi ile birlikte 15 projeye imza attıklarını, 5 projenin de devam etmekte olduğunu anlattı.

Zennaro, restorasyon ve koruma çalışmalarıyla ilgili olarak bugüne kadar 16,7 milyon Euro bütçe oluşturulduğunu, bunun 11.7 milyon Euro’sunun AB tarafından karşılandığını kaydetti.

Çifte Mazgal ve surlarda yapısal güçlendirne ve su kontrolü çalışmaları yapılmakta olduğunu da ifade eden Zennaro, bu çalışmaların ardından Mağusa’daki 4 kilisenin çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

Colorado: Örnek çalışma gerçekleştiriyorlar

AB Komisyonu’ndan Agustin Mayo Colorado da, yapılan çalışmalardan AB Komisyonu olarak mutluluk duyduklarını ifade etti.

Kıbrıslı Türkler ve Rumların ortak projede örnek çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Colorado, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmalarını desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Tuncay: Surlar kent için önemli

Kültürel Miras Teknik Komitesi Kıbrıslı Türk Üyesi Ali Tuncay da Mağusalı bir olarak surların kent için önemine değindi.

Tuncay, özellikle 1963-1974 yılları arasında surların Kıbrıslı Türklerin yaşam alanı olduğunu da hatırlattı.

Kıbrıs’ın 3 kıtanın birleştiği bölgedeki bir ada olduğunu vurgulayan Tuncay, kentteki tüm anıtların ve taşların binlerce yıl boyunca Mağusa’dan geçen medeniyetler mozaiğinin sessiz tanıkları olduğunu vurguladı.

Kültürel Miras Teknik Komitesi üyesi şehir planlama uzmanı Glafkos Constantinides de, Mağusa’nın Kültürel Miras Teknik Komitesi açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

Constantinides, restorasyon ve koruma çalışmaları sırasında kültürel yapıların tarihlerini de öğrendiklerini, bunları gelecek nesillere aktarmak istediklerini söyledi.

Çalışmalarının sonuç odaklı olduğunu vurgulayan Constantinides, eserlerin durumlarını stabilize etmeye çalışırken, geleceğe dönük koruma amaçlı çalışmalar gerçekleştirdiklerini ekledi.

 

 

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2016, 08:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner88

banner104