Stefanu, AB’nin Kıbrıs sorununun çözülmesini istediğini ve bu nedenle yardım etmekle ilgilendiğini, zira bu sorunun aynı zamanda kendi sorunu da olduğu, ancak BM’nin rolünü oynayamayacağını ve oynamak istemediğini kaydetti.
Bir gazetecinin, AB bugüne kadar gözlemci rolünde olduğu için Kıbrıs sorununda aktif rol oyma olasılığı olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine Stefanu, “AB'nin 2020 ve 2021’deki Avrupa Konseylerinde aldığı kararlar ve sonuç bildirgeleri var” dedi.
GKRY lideri Nikos Hristodulidis’in AB’nin Kıbrıs sorununa daha aktif katılma önerisi konusunda Stefanu, “netleştirilmeyen çok şey var, birincisi son yıllarda ve daha önce Kıbrıs sorununa ilişkin tüm önemli randevu ve toplantılarda AB’nin de hazır bulduğu dikkate alındığında, Anastasiadis’in AB’nin sürece daha aktif katılımına ilişkin tez ve niyetinin içeriğinin ne olduğudur. AKEL, Hristodulidis’in ortaya koyduğu her türlü fikirle ilgili olarak sorumlu bir şekilde görüşünü ifade edebilmesi için, bilgilendirme beklemektedir. Hristodulidis’in, Kıbrıs konusunda nasıl davranması gerektiğine dair net tekliflerimiz var, ancak 30 Mart’ta gerçekleşeceğini öğrendiğimiz Ulusal Konsey’de bize vereceği bilgiyi beklemek çok daha mantıklı… Bazı sorularımız var, aynı zamanda görüşlerimizi de söyleyeceğiz” dedi.
Ayrıca, AB’nin Kıbrıs sorununa daha aktif katılımından söz eden AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, AB’nin bugünkünden daha fazla nelere sahip olacağı ve bunun, Türkiye- AB ilişkilerinin Kıbrıs sorununda değerlendirilmesi açısından ne anlama geldiği konusunda Hristodulidis’ten bilgilendirme beklediklerini kaydetti.