GKRY lideri Hristodulidis, Rum parti liderlerine, Yunanistan’da gerçekleştirdiği temasların sonucu, BM Genel Sekreterinin Yardımcısı Rosemary DiCarlo ile Güney Kıbrıs’ta yaptığı görüşme, aynı zamanda Brüksel temasları hakkında bilgi verdi.
GKRY’nin eski lideri Nikos Anastasiadis, Rum Ulusal Konsey toplantısının ardından açıklama yaptı. Anastasiadis, diyalogun yeniden başlaması çabasına AB’nin müdahil olması konusunda “Tamamen desteklediğim AB katılımına ivme kazandıran bir girişim yenilendi. Geçmişte izlediği politikalarla tamamen örtüşüyor ve cumhurbaşkanı seçilmesiyle yeni dinamik bir öneri getirdi ve dolayısıyla herkesi mutlu etti. Bazıları, çekincelerine rağmen, doğru yolda olduğumuzu biliyorlar” dedi.
DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos da yaptığı açıklamada, DİKO Partisi olarak Hristodulidis’in girişimini selamladıklarını ifade etti ve AB’nin bugünkü çıkmazın aşılması çabalarında olumlu rol oynayabileceğini belirtti. Papadopulos “Müzakerelerin yeniden başlaması ve Kıbrıs sorununun BM kararları zemininde çözülmesi için Türkiye’ye verilebilecek teşvikleri ve işbirliği yapmaması durumunda da olası karşı teşvikleri ele aldık” dedi.
DİSİ Başkanı Annita Dimitriu “gelişmelerle yüzleşmek zorundayız, her zaman olduğu gibi sorumlu bir şekilde hareket edeceğiz. Hedef müzakereleri yeniden başlatmaktır. Hristotulidis’in önerilerini ve AB’nin Kıbrıs sorununa daha aktif şekilde müdahil olmasına ilişkin önerisini dinledik. DİSİ bu öneriye sıcak bakıyor. Güçlü şekilde hareket edebilmemiz ve çabalara katkıda bulunmamız için Ulusal Konsey’in rolü önemidir” dedi.
AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu yaptığı açıklamada, Hristodulidis’e, müzakerelerin yeniden başlaması ile gerçekten de müzakerelerin yeniden başlamasını mı kastettiğini sorduğunu ve Hristodulidis’in buna olumlu yanıt verdiğini söyledi. Stefanu “Hükümetin pozisyonu buysa, bunu memnuniyetle karşılıyoruz, zira bizim anlayışımız da budur. Türkiye’yi yeniden müzakere masasına oturtacak bir dinamik yaratmak için, ortak çıkarları harekete geçirebilecek alanları belirlememiz gerektiği konusunda hemfikiriz. Hristodulidis’in pozisyonu, bu alanın Türkiye-AB ilişkileri olduğu yönündedir. Biz ayrıca enerjinin de bu alanla ilgili olduğunu düşünüyoruz” dedi.
EDEK adına açıklama yapan Başkan Yardımcısı Maria Vasiliadu, Hristodulidis’in çabasını desteklediklerini ifade ederek, doğru bir ön çalışma yapılmasını istedikleri üç madde ortaya koyduklarını söyledi.
ELAM Partisi Başkanı Hristos Hristu “Hristodulidis, AB’nin Kıbrıs sorununda daha aktif rol üstlenmesine ilişkin bir girişim üstlendi. Ancak AB ilke ve değerleri ile uyumlu bir çözüm istemeliyiz. ELAM çözüm çerçevesini reddediyor. Üniter devlet zemininde yeni bir strateji çizilmesini istiyor. Enerji konusunun Kıbrıs sorununun çözümüne dahil edilmesi hatadır” dedi.
Yeşillerden Kiriakos Çimillis ise yaptığı açıklamada “İlginç bir toplantı oldu, gelişmeler teferruatlı bir şekilde analiz edildi. Cumhurbaşkanı’nın, hepimizin hemfikir olduğu önerisi izah edildi. Bazı farklı önerilerde bulunduk. AB’nin müdahilyeti hiçbir şekilde BM'nin rolünün yerini almayacaktır” dedi.