Uzman Mine ÇAĞLAR
Güzelyurt Köy Kadın Kursu’ndaki hünerli kadınlarımız, el emeği göz nuru isteyen işlerle uğraşıyor.
Birbirinden güzel çalışmalarıyla takdiri hak ediyor kadınlarımız…
Onlar işlerini üretti, biz izledik… Biz anlattık, onlar bizi dinledi.
Kadınlarımıza kanserle ilgili verdiğimiz seminerde, kanser hastalığında erken tanının önemini vurgulayarak kansere sebep olan en büyük nedenler, nasıl korunmamız gerektiği, hangi tür şikayetlere dikkat edilmesi gerektiği, bilimin en son önerileriyle erken tanınabilir kanser türlerinde hangi erken tanı yöntemlerinin ve ne sıklıkla uygulanması gerekliliği konularında bilgilerimizi paylaştık.
Ayrıca önlenebilir kanser türlerinden nasıl korunulması ve sağlıklı yaşamsal alışkanlıklarıyla ilgili bilgi ve önerilerimizi de paylaştık.
Kadınlarımız meme ve bağırsak kanseriyle ilgili birçok soru yöneltti.
“Bağırsak kanserinden korunabilmek için nelere dikkat etmeliyiz?” sorusuna yanıtımız şöyle oldu:
Sağlıklı yaşam
Bağırsak (kolorektal) kanserleri ile diğer kanser türlerinden korunabilmek, özellikle sağlıklı yaşam sürdürebilmek için beslenmemizde dikkat etmemiz gereken noktalar var:
1. Kompleks bir karbonhidrat olan posanın günlük tüketim miktarı özellikle bağırsak kanserini önlemede oldukça etkilidir. Özellikle günlük beslenmemizde, bağırsak (kolorektal) kanserleri başta olmak üzere diğer kanser türlerinden de korunabilmek için posa (lif) içeriği fazla olan sebze, meyve, kuru baklagil ve kepekli tahıl ürünleri gibi posalı besinlerin tüketilmesi gerekmektedir.
2. Yiyeceklerin hazırlanması sırasında bazı önemli kanser öncüsü maddelerin oluşumuna sebep olduğu düşünülen kızartma, kavurma ve tütsüleme gibi pişirme yöntemleri yerine tercihen haşlama, fırında pişirme ve ızgara gibi pişirme yöntemlerinin kullanılması.
3. Katkı maddesi içeren besinlerin sıklıkla tüketilmemesi.
4. Günlük beslenmemizde, protein kaynağı olarak yağsız dana, tavuk, hindi eti ve özellikle de balık ve kabuklu deniz ürünlerinin tüketilmesi.
5. Yemeklerde özellikle bitkisel yağ kullanılması ve bitkisel yağın tüketilmesi.
6. A, C ve E gibi antioksidan vitamin ve mineral kaynağı olan ve döneminde yetişen meyvelerden ve ıspanak, karnabahar, lahana, brokoli, domates, havuç ve biber gibi sebzelerden günlük öğünlerde tüketilmesi,
7. Beslenme alışkanlıkları içerisinde mümkün olduğunca taze hazırlanmış yiyeceklerin ve döneminde yetişen sebze ve meyvelerin tüketilmesi,
8. Günlük diyette az yağlı süt, yoğurt ve diğer süt ürünlerinin tüketilmesi, kuvvetle önerilmektedir.
Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2017, 14:09