Elmas TOKAY
Girne’de 2013 yılında açılan British Medical Laboratory, çok kısa bir sürede, dünya çapında tanınırlığını ve yüzde 100 güvenilir olduğunu gösteren “TS EN ISO 15189 Tıbbı Tahlil Laboratuvarları Akreditasyonu” belgesini aldı.
Ülkemizde ilk kez bir laboratuvar, tüm dünyada, tek geçerliği olan bu belgeyi alarak, dünya standartlarına ulaştı. Bu belge sayesinde, KKTC’nin tanınmış olup olmamasının bir önemi olmadan, tahlil sonuçları altında “ISO 15189” ambleminin görüldüğü anda tüm dünyada kabul ediliyor.
Sonüstün: Gururuluyuz
British Medical Laboratory Direktörü Berin Sonüstün, “TS EN ISO 15189 Tıbbı Tahlil Laboratuvarları Akreditasyonu” belgesini almanın büyük gurunu yaşadıklarını kaydetti.
Sonüstün, bu akreditasyon belgesinin amacının, laboratuvardan çıkan her sonucun doğruluğunu, güvenilirliğini ve geçerliliğini, hastalara ve doktorlara belgelemek olduğunu aktardı.
“Akredite olmuş bir laboratuvar, iç düzeninin olduğunu, disiplinli bir şekilde çalıştığını, sürekli iyileştirme esasına dayalı bir politika yürüttüğünü, hasta memnuniyetinin en önde geldiğini, çalışma prosedürlerinde en ufak hatalara bile yer verilmediğini ve bir laboratuvarda olması gereken tüm kriter ve şartların eksiksiz sağlandığını bu belge ile ispatlar” diyen Sonüstün, bu belgeyle, Kuzey Kıbrıs’ta ilk ve tek “Akredite Tahlil Laboratuvarı” olduklarını ve bundan dolayı da mutlu ve gururlu olduklarını belirtti.
Aldıkları bu akreditasyon belgesi sayesinde, bu laboratuvardan çıkan sonuçların uluslararası geçerliliği olduğunu kaydeden Sonüstün, bu durumun, KKTC’nin dünya tarafından tanımaması ile bir alakası olmadığını söyledi.
Herhangi bir ülkedeki sağlık personelinin raporlarını kabul etmesindeki etkenin bu akreditasyon logosunun tanınırlığı olduğunu ve bunun ise belgelendirme kurumlarının yaptıkları uluslararası geçerlilik anlaşmalarına dayalı olduğunu dile getirdi.
Yabancılar büyük sorun yaşıyordu
Sonüstün, ülkemizde çok sayıda yabancının yaşadığını ve “TS EN ISO 15189 Tıbbı Tahlil Laboratuvarları Akreditasyonu” belgesini almadan önce bu kişilerin bazı sıkıntılar yaşadıklarına dikkat çekti.
“TS EN ISO 15189 Tıbbı Tahlil Laboratuvarları Akreditasyonu” belgesini, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK) çok zorlu bir hazırlık döneminin ardından aldıklarını belirten Sonüstün, şöyle devam etti:
“Özellikle İngiliz vatandaşları bu konuda ciddi sıkıntı yaşıyordu. Ülkemizdeki laboratuvarlardan aldıkları bazı tahlil raporları maalesef İngiltere’de tanınmıyordu. Sonuçların zaman zaman kabul edilmediği için oradaki doktorlar, hastalardan tekrardan tahlil yapmalarını istiyordu. Ve bu durum hem hasta psikolojisine, hem de süreç açısından olumsuz ekti yaratıyordu. Ancak şimdi bu sıkıntı ortadan kalktı. Aldığımız bu akreditasyon belgesi sayesinde, gerek İngiliz vatandaşları, gerekse diğer yabancı ülke vatandaşları, British Medical Laboratory’den aldığı tahlil raporları, kendi ülkelerinde de kabul görecek. Bu belge ayrıca Güney Kıbrıs’ta da geçerliliği olan bir belgedir.”
“Kalitemizi yükselttik”
Sonüstün, şunları kaydetti:
“Kuzey Kıbrıs sağlık sektöründe karşılaştığımız sıkıntıların ana temelinin uluslararası denetim eksikliğine dayalı olduğuna inandığımızdan, kuruluşumuzdan itibaren katıldığımız dünya çapında geçerliliğe sahip belgelendirme programları ile kalitemizi yükselttik.
2017 yılının Ocak ayında ‘TÜRKAK’ imzalı, “ TS EN ISO 15189:2014 Tıbbi Tahlil Laboratuvarları Akreditasyonu” belgesini almaya hak kazandık.
Şu an, Türkiye ve Avrupa'daki diğer tıbbi tahlil laboratuvarlarının kurmaya ve entegre etmeye çalıştığı “ISO 15189 Standardı”nı, biz British Medical Laboratory ailesi olarak yakın zamanda bunu tamamladık.
Bu Akreditasyon belgesi, test raporlarımızın tüm dünya çapındaki geçerliliğini sağlarken, sonuçların güvenilirliğini de gerek hastalarımıza gerekse sağlık personeline ispatlamış olduk.
KKTC’de ilk ve tek laboratuvarız
Hizmette bulunduğumuz bu kısa sürede “British Medical Laboratory” olarak çok şeyler başardığımıza inanıyorum. İlk olarak “ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi” belgesini alarak hizmetimizdeki kaliteyi onaylamış olduk. Kısa bir süre önce ise “TS EN ISO 15189 Tıbbı Tahlil Laboratuvarları Akreditasyonu'' belgesini alarak akredite olduk ve hizmetlerimizdeki kaliteyi ve güveni belgeledik.
Bu belgeyi KKTC’de alan ilk ve tek tıbbi tahlil laboratuvarıyız. Bünyesinde 5 binden fazla tıbbi laboratuvar barındıran Türkiye genelinde ise bu belgeyi almaya hak kazanan 33. tıbbi laboratuvar olarak Kuzey Kıbrıs'taki sağlık sektörüne altın harflerle adımızı yazmış bulunmaktayız ve bunun gururunu yaşıyoruz”.
Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2017, 08:51