Dr. Levent Devrim ÜSTÜN
Hamilelikte ağrılı diş sorunu varsa, jinekolog ile diş hekimi birlikte tedaviyi programlayarak ağrıyı gidermeye çalışmalıdır. Hamilelikte acil tedaviler dışında diş tedavisi çok tercih edilmemelidir. Sorunlu diş rahatsızlığı durumunda hamileliğin her döneminde hastanın kadın doğum uzmanıyla görüşerek, tedavinin güçlük derecesine göre kişiye özel karar vermek doğru olacaktır.
Hamilelikte yaşanan hormonal değişimlere bağlı, diş eti rahatsızlıkları görülebilir. Bunu önlemek için hamilelik süresince ağız ve diş hijyenine çok önem vermeliyiz. Hamile adayı kişi mümkünse hamilelik öncesi diş taşlarını temizletmeli, diş hekimi rutin kontrollerini tamamlamalıdır. İhtiyaç durumunda diş fırçalama ve ağız hijyeni eğitim yardımı almalıdır.
Hamilelik öncesi mutlaka 20 yaş dişlerimizin kontrolü yaptırılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Diş çürükleri varsa, dolgu tedavisiyle bu çürüklerin zararlı etkilerinden kurtulmalıyız. Ufak diş çürüklerinin tedavisi hamileliğin üçüncü ve altıncı ay arasında yapılabilir.
Hamileliğiniz süresince enfeksiyon nedeniyle ateşinizin yükselmesi, kan dolaşımındaki kalsiyum ve fosfor minerallerinin hassas dengesini bozabilir. Bu dengenin bozulması bebekte o dönem oluşan diş yapısının zarar görmesine ve bozulmasına yol açabilir. Reçetelenmiş olsa bile tetrasiklin grubu antibiyotiklerin kullanılması oluşan daimi ve süt dişlerinin minelerinde lekelenmeye sebep olur.
Bu grup antibiyotiklerin kullanımından kaçınmak aynı iyileşme etkisini sağlayacak başka grup antibiyotik kullanımı için doktorunuza danışmak faydalı olacaktır. Hamilelikte iyi beslenme, bebeğin diş gelişim sağlığı açısından da çok önemlidir. Hamilelik süresinde doğru ve eksiksiz beslenmek için beslenme uzmanından yardım alınması iyi ve faydalı olacaktır. Erken doğan çocuklarda mineralizasyonun tamamlanamamasına bağlı çürük oluşma riski, vaktinde doğan çocuklara göre daha yüksek olabilir. Hamilelikte sık kusma, ağızda asidik ortam oluşturduğundan dişlerde aşınma ve hassasiyete; daha sonra ise çürümelere yol açabilir. Bunu önlemek için kusma sonrası su veya ağız çalkalama sularıyla gargara yapılmalı, diş ipi kullanımıyla diş fırçalama ihmal edilmemelidir.
Hijyenik bakım hamilelikte artan hormonal değişimin neticesi olarak gelişen diş eti iltihaplanması eğiliminin de önüne geçecektir. Hamilelikte beslenmede günlük öğünlerimizde bol bol C vitaminli besinler tercih edilmeli. B12 vitamini zengin gıdalarla beslenmeye özen göstermeliyiz. Diş gelişimi ve sağlığı için bu katkı yararlı olacaktır. Annenin dengeli beslenmesi ve sağlıklı hamilelik dönemi geçirmesi bebeğin dişlerinin gelişimi için gerekli kalsiyum, fosfor ve diğer mineral ihtiyacını karşılar.
Hamilelikte fazladan florür kullanmanın bebekte diş gelişimine hiçbir faydası olmayacaktır.
Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2017, 12:48