banner6

Kanserle ilgili neden farkındalık yaratmaya çalışıyorsunuz?

banner37

Cihangir-Düzova İlkokulu öğrencilerinin sorusu, aslında birçok çocuğumuzun merak ettiği bir konu:

Kanserle ilgili neden farkındalık yaratmaya çalışıyorsunuz?
banner150

banner150 banner150

Uzm. Mine ÇAĞLAR

Kanser Hastalığının Nedenleri ve Hastalıktan Korunma Konusunda Farkındalık” seminer programımızı Cihangir-Düzova İlkokulu’nda yaptık.


Öğrencilere, kanser hastalığıyla ilgili bilgi verdik. Onlara broşürler dağıtarak konu hakkında aydınlanmalarını sağladık.


Kanser konusunda eksiklerimizi ve doğru kabul edilen yanlışlarımızı karşılıklı soru cevap şeklinde paylaştık ve bilgilerimizi güncelledik.


Çalışkan ve zeki çocuklarımız, bizleri can kulağıyla dinledi. Anlattığı her konuyu detaylı şekilde irdeledi. Ama çocuklarımız bana “Kanser hastalığıyla ilgili neden farkındalık yaratmaya ve bizleri bilgilendirip bilinçlendirmeye çalışıyorsunuz?” diye sorduğunda, bugün köy köy, okul okul gezerek yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha farkına varmamı sağladı.


Çocuklarımız, kanser hastalığını duyuyor ama ne olduğunu tam olarak bilmiyor.

 

Nelere dikkat etmemiz gerektiği konularında bilinç düzeyimizi artırmaya çalışıyoruz

 


Kanser hastalığıyla mücadele edebilmemiz için önce hastalığı yakından tanımamız gerekmektedir.


Bu nedenle farkındalık çalışmalarımızda, kanser hastalığına karşı gerek korunabilmemiz ve gerekse de hastalığı erken dönemde teşhis edebilmemiz için ne yapmamız ve nelere dikkat etmemiz gerektiği konularında bilinç, farkındalık düzeyimizi artırmaya çalışıyoruz.


Kanser hastalığıyla mücadelede farkındalık çalışmalarının ve eğitimin yeri büyüktür.


Yaşa, cinsiyete göre eğitimde vurgulanması gerekli öncelikler değişmektedir. Eğitimin amacından sapması kişilere korku vermesi istenen bir hedef değildir. Bilakis zarar verici olabilmektedir.


Aynı zamanda eğitim süreci tedavi edici hizmet değildir.


Eğitim sürecinde şikâyet dinlemek veya tedaviler önerilmesi doğru değildir. Farkındalık eğitim çalışmaları, tedavi edici hizmet değil, kişilerin sağlıklarını takip edip doktorlarıyla temasta olmalarını sağlayan önemli süreçtir.


Eğitimli ve tecrübeli kişilerce bu hizmetin yürütülmesi gereklidir. Amacından saptırmak kişilere zarar vermekten başka bir hizmet vermeyecektir.


Özetle söylemek gerekirse, sürekli eğitim programlarında  hedeflenen, kişilerin kanser hastalığını tanımaları, nedenleri, belirtileri, korunma, en sık görülen, erken tanısı ve korunulabilmesi mümkün olabilen kanser türleri, risk faktörleri, belirtileri ve erken tanısı konusunda bilgilendirme, kanser hastalığının bulgu veya belirtileri hakkında bilgi kazanmaları ve kanser hastalığının oluşumunda risk yaratabilecek unsurlardan sakınmalarını sağlayarak, en çok merak edilen ve cevap alınmak istenen soruları birlikte cevaplamak, ayrıca doğru olarak bilinen yanlışlar konusunda gerekli doğru bilgilerin karşılıklı sohbetle kişilere güncel bilgilerle bilgilendirme şeklinde aktarılmasıdır.

Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2017, 15:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner75

banner88

banner104