banner6

Kulak çınlamasını hafife almayın, tümör belirtisi olabilir

banner37

Kulak çınlamasını hafife almayın, tümör belirtisi olabilir
banner150

banner150

banner99

Kulak çınlaması deyip geçmeyin.

Bu durum depresyona, uyku bozukluklarına neden olabileceği gibi kafatası tümörleri, dolaşım bozuklukları, damar hastalıkları gibi önemli bir hastalığın habercisi de olabilir.

En çok müzisyenler, askerler ile fabrika ve inşaat işçileri gibi gürültülü ortamlarda çalışanlar risk altında

Halk arasında kulak çınlaması olarak bilinen tinnitus, günlük hayatta birçok kişinin karşılaştığı bir sağlık sorunundur. Kulak Burun ve Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt, genelde hafif düzeyde ve kısa süreli olduğu için gerekli hassasiyetin gösterilmediği kulak çınlamasının, uzun süreli olduğu zamanlarda hastalarda tükenmişlik hissi, stres, uyku sorunları, odaklanmada zorluk, bellek sorunları, depresyon, anksiyete, sinirlilik ve baş ağrısı gibi durumlara sebebiyet verdiğini söyledi. Prof. Dr. Bayazıt, "Aynı zamanda kulak çınlaması basit ve anlık bir şikayet olabileceği gibi kafatası tümörleri, dolaşım bozuklukları, damar hastalıkları gibi önemli bir hastalığın belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir. Bu sebeple rutin sağlık kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmemenizi öneririm" dedi. Prof. Dr. Bayazıt, 'Tinnitus yani çınlama nedir?' sorusunu da yanıtlayarak, şunları söyledi: "Bir veya iki kulağınızda çınlama veya başka sesler duymanızdır. Kulak çınlamanız olduğunda duyduğunuz gürültüye harici bir ses neden olmaz ve diğer insanlar genellikle bunu duyamaz. Tinnitus yaygın bir sorundur. İnsanların yaklaşık yüzde 15 ila yüzde 20'sini etkiler ve özellikle ilerleyen yaşlarda daha yaygın olarak görülmektedir."


ÇINLAMA SESİ BAZEN YÜKSEK OLABİLİR
Çoğu zaman çınlama gibi duyulan sesin, bazen uğultu, çan, rüzgâr veya ıslık sesi, makine gürültüsü, hışırtı, nabız sesleri gibi tarif edildiğini belirten Prof. Dr. Bayazıt, şunları söyledi: "Kulak çınlaması olan çoğu insanda yalnızca sizin duyabileceğiniz kulak çınlaması vardır. Kulak çınlamasının sesleri alçak bir kükremeden yüksek bir gıcırtıya kadar değişebilir ve bunu bir veya iki kulakta duyabilirsiniz. Bazı durumlarda, ses o kadar yüksek olabilir ki, konsantre olmanızı veya diğer sesleri duymanızı engeller."


NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİYİM?
ProfDr. Bayazıt, kulak çınlamasının günlük yaşantınızı, sosyal ve psikolojik durumunuzu etkileyebileceğini belirterek, "Kulak çınlaması ile işitme kaybınız veya baş dönmesi varsa, çınlamanın bir sonucu olarak endişe veya depresyon yaşıyorsanız en kısa sürede KBB hastalıkları uzmanına gitmelisiniz" dedi.


KİMLER RİSK ALTINDA?
ProfDr. Bayazıt, fabrika ve inşaat işçileri, müzisyenler ve askerler gibi gürültülü ortamlarda çalışanların özellikle risk altında olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Yaşlandıkça, kulaklarınızdaki işlevsel sinir liflerinin sayısı azalır ve muhtemelen kulak çınlaması ile ilişkili işitme sorunlarına neden olur. Erkeklerin kulak çınlaması yaşama olasılığı daha yüksektir. Sigara, alkol almak da kulak çınlaması riskini artırır. Obezite, kardiyovasküler problemler, yüksek tansiyon ve kafa travması öyküsü, kulak çınlaması riskinizi artırır."


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner88

banner104