banner6

Vertigo, toplumda yaygın bir hastalık

banner37

Baş dönmesi olarak da bilinen vertigo hastalığı konusunda, Acıbadem İstanbul Maslak Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölüm Başkanı, KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nazım Korkut, KIBRIS’a konuştu:

Vertigo, toplumda yaygın bir hastalık
banner150

banner150

banner99

Ali CANSU

KKTC, toplumda yaygın olarak görülen vertigo (baş dönmesi) hastalığıyla ilgili önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

Türkiye Otoloji-Nörootoloji Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Vertigoya Multidisipliner Yaklaşım Sempozyumu” ülkemizde gerçekleşti.

12-14 Ekim tarihleri arasında, Girne Merit Cristal Hotel’de yapılan sempozyum, farklı dallardan Türkiye’deki hekimlere ev sahipliği yaptı. Sempozyum, yaklaşık 30 konuşmacı hekim ve 80 katılımcı hekimin yer aldığı toplam 120 kişinin katılımı ile tamamlandı.

Sempozyumun başkanlığını, Acıbadem İstanbul Maslak Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölüm Başkanı, KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nazım Korkut yaptı.

Sempozyumun Bilimsel Koordinatörlüğü’nü ise Ankara Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı, Ağız, Yüz ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Özdek üstlendi.

Abdi İbrahim İlaç Firması sponsorluğundaki sempozyumda, 5 farklı uzmanlığın yaklaşımları ile vertigoya bütüncül bir yaklaşım sunuldu.

 

Korkut: Sempotedavi yöntemlerini de ele aldık

KIBRIS’a konşan kongre başkanı Acıbadem İstanbul Maslak Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölüm Başkanı, KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nazım Korkut, vertigonun, baş dönmesinin yabacı dildeki karşılığı olduğunu kaydetti.

Korkut, sempozyumda, baş dönmesiyle ilgili hastalıkların gündeme alındığını, hangi hastalıkların, ne tür belirtiler verdiğini ve bunların hangi yöntemlerle tedavi edildiğinin konuşulduğunu söyledi.

Sempozyuma, Türkiye’nin ileri gelen hocaları ile onları dinlemek ve eğitim almak üzere yüze yakın kulak, burun boğaz hekiminin katıldığını kaydeden Korkut, vertigoyla ilgili gerek tanıda, gerekse tedavide en son yeniliklerin konuşulduğunu ifade etti.

Korkut, “Toplantıya sadece kulak, burun, boğaz doktorları değil, başka branştan hekimler de katıldı. Bu yıl ikincisi düzenlenen vertigo multidisipliner yaklaşım sempozyomu toplantıları, Antalya, Moskova ve geçen yıl ise Hindistan’da gerçekleşmişti. Gelecek yıl nisan ayında Belarus’ta yapılacak” dedi.

 

Stresten uzak durun

Vertigo hastalığının toplumda oldukça yüksek oranda görüldüğüne işaret eden Korkut, stres ve medeniyetin getirdiği diğer sorunlarla birlikte geldiğini belirtti.

Vertigoda farkındalık atışının yaşandığın anlatan Korkut, insanların bu kelimeyi daha çok duymaya başladığını ve merak ettiğini kaydetti. Vertigonun erkeklere göre kadınlarda daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Korkut, bunun nedeninin hormonal sebepler olduğunu söyledi.

Toplumda görülen baş dönmesi sebeplerinin başında migrenin geldiğini anlatan Korkut, insanların migreni hep baş ağrısı olarak bildiklerini, ancak aynı zamanda migren baş dönmesinin de yer aldığını belirterek, şöyle devam etti:

“Buna vestibüler migren diyoruz. Bu, konumuzun önemli bir başlığını oluşturuyor. Vestibüler migren, insanlarda, baş dönmesinde ilk sırada yer alıyor. Bunun farkındalığını artırdık. Gerek hekimler, gerek toplumda, bunun ne olduğunu açıklamak bizim için çok önemliydi. Giderek amacımıza ulaşıyoruz”.

 

Hareketli yaşam ve sağlıklı beslenmek önemli

Korkut, vatandaşların, “Kristallerim yerinden oynadı” dediği baş dönmelerinin tartışıldığı sempozyumda, tedavi yöntemleri ve manevraların konuşulduğuna dikkat çekti. 

Meşhur baş dönmesi hastalığı olan vertigoya neden olan meniere hastalığının yanında, boyunla ilgili ve kafa içerisinde santral nedenler de dahil, sempozyumda bir çok şeyin gündeme alındığını belirten Korkut, vertigo hastalığının nedenine göre tedavilerinin de değiştirildiğini kaydetti.

Tedavilerde ilk önce insanlara sağlıklı ve hareketli bir yaşam, düzgün beslenme ve mümkünse, stresten uzak bir hayat önerdiklerini anlatan Korkut, hareketli yaşam tarzı ile özellikle sağlıklı gıdaya ulaşmanın önemini vurguladı.

İnsanlara katkı maddelerinden uzak, organik tarzlı bir yaşam önerdiklerini ifade eden Korkut, vertigoda tedavi şeklinin de değiştiğini söyledi.

Vertigo sorununun devam etmesi halinde vertigo cerrahisi denilen ameliyatla tedavi edilebileceğini de anlatan Korkut, bu işle uğralan spesifik uzmanların yaptığı çok ciddi ve faydalı ameliyatların olduğunu belirtti.

 

Vertigo nedir?

Latince “dönmek” fiilinden türemiş, kabaca baş dönmesi ve hareket duygusunun yitirilmesi anlamına gelir. Vertigo bir hastalık değil, altta yatan bir hastalığın belirtisidir. Toplumda çok sık görülür. Hafif baş dönmesi ve dengesizlik hissinden, çok şiddetli, hastayı yataktan kalkamaz hale getirebilecek kadar çok geniş bir klinik görüntüsü olabilir. Hasta, sarhoşluk hissi duyabilir, sabit duramama ve bayılacakmış hissine kapılabilir. Bu duygular, hastada, çaresizliğe, uzun vadede korku ve depresyona neden olur. Vertigo, önem verilmesi gereken bir durumdur. Acil bir şekilde hekime başvurulması gerekir. Böyle bir durumda Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları veya Nöroloji uzmanına gidilmelidir.

Benign Paroxismal Pozisyonel Vertigo (BPPV), halk arasında iç kulak kanallarında kristal kayması olarak bilinir. Vertigonun (baş dönmesi) en sık görülen sebebidir. Her insanın yaşamı boyunca en az bir sefer de olsa BPPV geçirme ihtimali yüzde 10'dur. Başın veya vücudun bir hareketi ile (perde asarken, arabada geri manevra yaparken, bir tarafa yatarken vb.) ortaya çıkan baş dönmesi ataklarıdır. Vertigo olmadığı dönemde, yürüme sırasında hafif dengesizlik olabilir. İç kulaktaki yarım daire kanalları içerisine denge organı üzerinde bulunan kristal taneciklerinin düşüp baş hareketleri ile kanallarda dolaşıp ani uyarılara yol açması sonucunda husule gelen baş dönmesidir. Videonistagmograf (VNG) testi ile kristal taneciklerinin yeri saptanıp yerine göre değişik manevra tedavisi ile düzeltilir.

 

Vertigo belirtileri nelerdir?

Baş dönmesi, her hasta tarafından farklı anlatılır. Her taraf dönüyor, yer ayağımın altından kayıyor, bir yana doğru kayıyorum, kafamın içi boşalıyor, gözlerim kararıyor şeklinde açıklamalar sık duyulur. Bunların hepsine birden baş dönmesi denir. Baş dönmesi olan hastalarda, sebebin ne olduğuna göre başka belirtiler de olur. Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmelerinde, beraberinde kulak çınlaması, işitme azlığı, kulakta basınç hissi, bulantı-kusma, kulak akıntısı ve gözlerde anormal hareketler (nistagmus) saptanabilir. Nörolojik hastalıklara bağlı baş dönmelerinde ise baş ağrısı, uyuşmalar, felçler, göz hareketlerinde anormallikler olabilir. Baş dönmesi ile bulunabilecek diğer şikâyetler çok değişken olabilir. Ancak birçok hastada da sadece baş dönmesi mevcuttur.

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2018, 08:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner88

banner104