Levent TEZEL
Bu haftaki “Geçmişin Yıldızları” köşemizin konuğu ülkemizin köklü takımlarından Gençlik Gücü ile özdeşleşmiş bir isim olan Bülent Aytaç. Kıbrıs Türk futboluna çok uzun yıllardan beri futbolcu ve şimdilerde teknik adam olarak hizmet veren Bülent Aytaç, gerek futbolculuğunda, gerekse de teknik adamlığında belli bir çizgisi olan ve bu çizgisinden taviz vermeyen, başarılı bir futbol adamı biri olarak dikkat çekti. 13 yaşında kapısından içeri adım attığı Gençlik Gücü kulübünü evi olarak gördüğünü vurgulayan Aytaç, 20 yıllık futbolcu geçmişinin yanı sıra 17 sezonda 14 farklı takımda teknik adamlık görevi yerine getirdi.
Aytaç “Gençlik Gücü ile 13 yaşında tanıştım ve bir daha kopamadım”
3 Şubat 1970 tarihinde doğan Bülent Aytaç, futbola çok küçük yaşlarda mahalle aralarında başladı. Daha o yıllardan futbolu çok sevdiğini ifade eden Aytaç, henüz daha 13 yaşındayken “evim” diye nitelendirdiği Gençlik Gücü kulübünün bir parçası oldu. Gençlik Gücü’nün kendisine çok olumlu şeyler kattığının altını çizen Aytaç, 13 yaşında kapısından içeri girdiği bu kulübün sembol ismi rahmetlik Hüda Reis’in çok uzun yıllar başkanlığını yaptığını, çok uzun yıllar birlikte olduklarını ve Reis’ten çok şeyler öğrendiğini dile getirdi. Rahmetlik Hüda Reis’in her koşulda yanlarında olduğunun altını çizen Aytaç, O’nun dikkatini çeken ve beğendiği güzel davranışlarının birinin de sadece Gençlik Gücü’nde oynayan futbolculara değil bir çok takımın futbolcusuna da iyilik yapması olduğunu vurguladı.
“20 yılda 4 farklı takımda forma giydim”
20 yıllık aktif futbolculuk yaşamı süresince 4 farklı takımda forma giydiğini söyleyen Aytaç, 1983 yılında ilk olarak Gençlik Gücü’nde lisans çıkardığını anlattı. 1984-1985 sezonunda tecrübe kazanması amacıyla Dikmen’e transfer olan Aytaç, bu takımda forma giydiği yarım sezondan sonra ligin ikinci yarısında Gençlik Gücü’ne geri döndü ve A takımda Doğan Türk Birliği’ne karşı ilk maçına çıktı. Yeşil-beyazlı Gençlik Gücü’nde o sezondan 1998-1999 sezonunun sonuna kadar aralıksız olarak forma giyen Aytaç, Gençlik Gücü’nün bir çok başarısında takımın önemli isimlerden biri olarak dikkat çekti. Gençlik Gücü yıllarının ardından 1998-2000 yılları arasında transfer olduğu bir başka Lefkoşa takımı Yenicami’de de başarılı futbolunu sürdüren Bülent Aytaç, 2000-2001 sezonunda Gençlik Gücü’ne geri döndü. 2003-2004 sezonunda Ortaköy’e antrenör futbolcu olarak transfer olan Bülent Aytaç, bu sezonun sonunda aktif futbol yaşamına nokta koydu.
Şampiyonluk ve başarı yılları
Aytaç, 1986 yılında tahsiline devam ettiği Haydar Paşa Ticaret Lisesi ile KKTC Liseler Arası Futbol Şampiyonluğu sevinci yaşadı. Aynı yıl okul takımı ile birlikte Kastamonu’da Türkiye Liseler Arası Futbol Şampiyonası finalinde kaybedip ikinci oldukları turnuva onun için önemli bir tecrübe oldu. Aytaç, Gençlik Gücü takımı ile bir çok şampiyonluk ve başarılar yaşadı. 1985-1986 sezonu (DTB’nin ardından ikinci olarak), 1989-1999 sezonu (Yenicami’nin ardından ikinci olarak), 1990-1991 sezonu (1. Lig şampiyonu) ve 1999-2000 sezonu (1. Lig şampiyonu) Gençlik Gücü’nün Süper Lig’e şampiyon veya lig ikincisi olarak dönüş yaptığı sezonlar oldu. Bu sezonlarda takımın önemli parçalarından biri olan Aytaç, forvet arkası serbest adam olarak görev aldığı maçlarda oynadığı futbol ve attığı-attırdığı gollerle dikkat çekti. Aytaç KKTC Ümit Milli, KKTC Ordu Milli takımlarında forma giydi. Bunun yanı sıra oluşturulan karmalarda da forma giydi.
17 sezonda 14 farklı takımda görev yaptı
2003-2004 sezonunda 3. Lig’deki Ortaköy’de teknik adamlık kariyeri başlayan Aytaç, bir sonraki sezon da yine bir 3. Lig takımı olan Ağırdağ’da görev yaptı. 2004-2005, 2009-2010 ve 2012-2013 sezonlarında Gençlik Gücü’nün başında Süper Lig’de görev yapan Aytaç’ın uzun süre görev yaptığı takımlardan biri de Serdarlı oldu. Bu takımda farklı zamanlarda 5 kez görev yapan Aytaç, Serdarlı’yı BTM’den 3. Lig’e şampiyon, daha sonra da 3. Lig’den 2. Lig’e taşıdı. Bir aranın ardından 2009-2010 sezonunun devre arasında 3. Lig’deki Serdarlı’ya geri dönen Aytaç, o sezon kıl payı 2. Lig’e terfiyi kaçırırken 2010-2011 sezonunda takımını 2. Lig’e taşıdı. Aynı sezon Bülent Aytaçlı Serdarlı, Federasyon Kupası’nda yarı final oynadı ve Çetinkaya’ya elendi. 2011-2012 sezonunda Vadili takımı ile 3. Lig’de şampiyonluk sevinci yaşayan Aytaç, 2013-2014 sezonunda Süper Lig’deki Yalova ve sezon sonuna doğru 2. Lig’deki Gönyeli’de görev yaptı. 2014-2015 sezonunda Yeniboğaziçi’nin başında Süper Lig’de çok iyi bir ilk devre geçiren Aytaç, devre arasında Baf’a gitti ve bu takımı 3. Lig’den 2. Lig’e çıkardı. Aytaç daha sonra sırası ile 2015-2016’da Lefke ve devre arasından sonra Bostancı Bağcıl, 2016-2017’de ise Baf Ülkü Yurdu’nda Süper Lig’de görev yaptı. 2017-2018 sezonuna 1. Lig ekibi Mormenekşe’de başlayan Aytaç, ligin son 6 haftasını ise Süper Lig ekibi Gençler Birliği’nde tamamladı. 2018-2019 sezonunu 1. Lig ekibi Dumlupınar’ın başında tamamlayan Aytaç, son olarak Süper Lig ekibi Gönyeli’de görev yaptı.
“Teknik adam-yönetici ilişkileri maalesef çok amatörce”
17 yıllık antrenörlük geçmişi olduğuna vurgu yapan Aytaç, 14 takım çalıştırdığını, teknik adamların gelişiminin özelde ülke futbolcusuna genelde ülke futboluna önemli katkı sağladığını düşündüğünü ifade etti. Teknik adam ve yönetici ilişkilerinin ülkemizde çok amatörce olduğuna vurgu yapan Bülent Aytaç, bundan büyük üzüntü duyduğunu ve bunun ülke futbolunun gelişimini olumsuz etkilediğini düşündüğünü dile getirdi.
“Doğru zamanda doğru çalışma şart”
Başarılı teknik adam, günümüz futbolu ile kendi zamanındaki futbolu karşılaştırdığında arada çok farklar olduğunu gördüğünü kaydetti. Günümüzde fiziksel güç, kuvvet ve takım oyunu olarak gözle görülür gelişmeler bulunduğunun altını çizen Aytaç, bunun sebebinin geçmişte haftada 2-3 antrenman yapılırken günümüzde bu sayının 5-6’ya çıkması olarak değerlendirdi. Bunun futbolun ve futbolcunun gelişimine olumlu etkisini olduğunun altını çizen Bülent Aytaç, futbolumuzun gelişebilmesi için ülke sporuna, futboluna sahip çıkılmasının ve uygulanabilir çağdaş, vizyonlu ve vasıflı yöneticilerin sayısının artmasının şart olduğunu vurguladı. Aytaç, futbolun gelişimi için gerekli yasa ve tüzüklerin gerek futbol federasyonu gerekse de devlet ve hükumet tarafından hayata geçirilmesinin gerekliliği üzerinde durdu. Tecrübeli teknik adam mevcut sistem içerisinde futbolun hiç bir yere varamayacağını düşündüğünü de ifade etti.
“Teknik adam araştırıcı ve yenilikçi bir vizyona sahip olmalı”
Genç futbolculara mesaj olarak disiplinli olmalarını, kulüp ve arkadaşlarıyla aidiyet kurmalarını ve kendi gelişimlerine önem göstermelerini tavsiye eden Bülent Aytaç, çok çalışmanın önemine vurgu yaptı. Yeni teknik adamlara da seslenen başarılı hoca, öncelikle doğru karaktere ve kişiliğe sahip olunması gerektiğini kaydetti. Aytaç, bir teknik adamın her zaman futbolcusuna ve yöneticisine gösterecek bir duruşu olması gerektiğini vurgulayarak araştırıcı ve yenilikçi bir vizyona sahip olunması gerektiğini sözlerine ekledi.