Son felaket 11 ilde 15 milyona yakın kişiyi etkiledi. Olası bir Marmara depremi ise sadece İstanbul’da yaklaşık 20 milyonu etkileyecek. Dolayısıyla kiminle konuşsam müthiş bir panik ve korku içinde. Nazan Öncel’in Göç albümünün çıkış parçasında söylediği gibi; ‘Gidelim buralardan.’ Ama nereye?
İstanbul ya da diğer illerden taşınmak isteyenlerin önemli çoğunluğunun en büyük referansı Maden Tetkik Arama ile AFAD’ın hazırladığı Türkiye Deprem Riski Haritası. Haritaya göre 4. ya da 5. derece deprem kuşağında olan yani ‘deprem riski az’ iller; Kırklareli, Edirne (Saroz körfezi hariç) Bartın, Zonguldak, Kastamonu özellikle İstanbulluların gözdesi. Bu iller içinde öne çıkansa Kırklareli.
Kırklareli Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ümit İkizlerli de bu bilgiyi doğruluyor ve diyor ki: “Pandemi döneminde iki katlı müstakil ev ya da arsa arayanlar olmuştu ama böylesi hiç olmadı. Son iki haftadır büyük bir talep var. Kırklareli, Kuzey Anadolu Fay hattı’ndan etkilenmesi düşük illerden biri çıktı. Bu bölgede deprem potansiyeli ve deprem riski en düşük il Kırklareli. Sanırım, bu sebeple de normal bir zamanda -hele de hafta sonları- 10 kişiye hizmet verirken bu rakam son 2 haftadır 70-80’lere, 7-8 katına çıkmış durumda.”
Peki, Kırklareli’nin hangi bölgeleri revaçta ve bu ilgi fiyatlara yansıdı mı? Zira en ufak bir ilgide fiyat hemen uçuşa geçiyor. İkizlerli “Öncelikle konuttan ziyade üzerine ‘portatif- prefabrik ev (Tiny house) koyarım’ diyerek müstakil parsel- imarlı arsa arayan daha çok. Küçük ölçekli tarla bakanlar var. Bulgaristan’a yakın köyler, Babaeski, Pınarhisar ilçeleri ile Ahmetçe, Beypınar gibi Kırklareli merkez köylerine talep daha yoğun. Arsa fiyatlarında şu an bir artış yok. Özellikle köylerde metrekaresi 1.000 liradan gidiyor. 500 metrekare bir yer 500 bin TL gibi” yanıtını veriyor.