- Makaleyi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- 09 Temmuz 2018, Pazartesi 14:41
Ay çekirdeğine nazaran tüketiminin belki de daha az olduğu kabak çekirdeği, son zamanlarda birçok tarifte baş yeri almakla beraber sağlığa olan büyük etkileri ile ilgiyi üzerine topluyor.
Kabak çekirdeği, kabak sebzelerinin içindeki çekirdeklerin alınıp, kurutularak elde edilen bir besin çeşididir. Kendine has bir tadı olan kabak çekirdeği, özellikle sinir sistemi ve ruh sağlığı üzerinde çok faydası olduğu söylenir. Kabak çekirdeği, aperatif yiyecek olması açısından bulunması ve tüketilmesi gayet kolaydır. Evde veya dışarıda iyi vakit geçirmek istediğinizde mutlaka tercih etmeniz gereken besin kaynaklarından birisi olabilir. Kabak çekirdeği tüketirken aynı zamanda ruh sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.
Kabak çekirdeği, bakır, çinko, magnezyum açısından çok zengindir. Günde ortalama tüketilen bir avuç kabak çekirdeği çok geniş bir yelpazede sağlığa katkıda bulunabilir. Bünyede bulunan serbest radikaller ve mikroplara karşı mücadele edebilir. Bunu antioksidan özelliği ile başarmaktadır. Daha birçok özelliği bulunmaktadır. Kabak çekirdeğinin sağlığımıza olan etkilerine birlikte göz atalım...
Çinko deposu:
Çinko, vücutta bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan mineraller arasında yer almaktadır. Bununla beraber saç, tırnak sağlığına da çinko iyi gelmektedir.
Çinko bakımından oldukça zengin olan kabak çekirdeği bu minerali almak için Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önerdiği besinler arasında yer almaktadır. 1 avuç kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacının yaklaşık ’sini karşılar. Çinkonun en önemli faydası ise bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Bu mineral aynı zamanda hücre büyümesi ve bölünmesi, uyku düzeninin sağlanması, hafızanın korunması ve geliştirilmesi, yaraların iyileşmesi, koku ve tat alma duyuların gelişmesi, göz ve cilt sağlığının korunması için kritik önem taşımaktadır.
Çinko eksikliğinde ise kronik halsizlik, soğuk algınlığı gibi hastalıklara daha çok yakalanma, depresyon, sivilceler ve öğrenme bozuklukları görülebilir.
Magnezyum deposu:
Magnezyum mineralinin kalp ritminin korunması, kemik sağlığı, tansiyonun düzenlenmesi gibi önemli görevleri bulunmaktadır. Magnezyum damarların rahatlamasına yardımcı olur ve bu nedenle kalp sağlığının korunması için önerilen mineraller arasında yer almaktadır.
Magnezyum pek çok besinde (badem, ıspanak, fıstık, soya sütü, siyah fasulye, ekmek, yoğurt başta olmak üzere) bulunduğu için kronik magnezyum eksikliği az görülen bir durumdur ancak antibiyotik kullananlar, diyabet ve kanser tedavisi ilaçları kullananlar, böbrek rahatsızlığı bulunanlar ve 60 yaş üzeri yetişkinlerde bu mineralin eksikliği görülebilir.
USDA(United States Department of Agriculture) verilerine göre kabak çekirdeği, yüksek magnezyum içeren gıdalar arasında yer alıyor. Verilere göre kabak çekirdeği kakao kadar magnezyum içermekte! 100 gr kakaoda 519 mg magnezyum bulunmakla beraber, 100 gr kabak çekirdeğinde ortalama 535 mg magnezyum bulunuyor. Özetle, 30 gram kabak çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacının ’sini tek başına karşılar.
Kilo verme:
Kabak çekirdeği genel olarak zayıflamaya yardımcı besinler arasında gösterilmemektedir ancak kontrollü olarak tüketildiğinde kilo vermenize yardımcı olabilir. Bu özelliği diğer bitkisel protein kaynaklarına göre daha yüksek oranda protein içermesinden ileri gelir.
1 avuç kabak çekirdeğinde yaklaşık 5 gram protein bulunur. Bu nedenle kabak çekirdeği diğer protein değeri yüksek besinler gibi sizi uzun süre tok tutabilir. Özellikle egzersiz sonrası bir miktar kabak çekirdeği yemek yağ yakılmasını kolaylaştıracaktır.
Tabii bu noktada kabak çekirdeğinin yüksek kalorili yemişler arasında yer aldığını unutmamak gerekiyor. 1 avuç (28 gram) kabak çekirdeği 125 kalori içerir. Bu nedenle diyet yapıyorsanız günde 15-20 gramdan fazla yememeye çalışın.
Fertilite (Üreme):
Kabak çekirdeği, başta çinkodan zengin oluşu ile fertiliteyi destekliyor. Bununla beraber yapılan araştırmalar, kabak çekirdeğinin özellikle erkeklerde sperm sayı ve kalitesini arttırdığını söylüyor.
Omega-3 kaynağı:
Kabak çekirdeğinin de aralarında bulunduğu çiğ yemişler bitki kaynaklı omega 3 yağ asitleri bakımından en sağlıklı kaynaklardır. Bitkisel omega 3 yağ asitleri (Alfa Linolenik Asit veya ALA) vücut tarafından çok daha etkili EPA ve DHA omega 3 yağ asitlerine dönüştürülür.
Vücudumuz omega 3 üretmediği için ihtiyacımız olan omega 3 yağ asitlerini ancak tükettiğimiz besinlerden alabiliriz. Önemli bir bileşen olan omega 3 eklem kireçlenmesinden depresyona, bebek gelişimden astıma, dikkat eksiliğinden Alzheimer’e kadar pek çok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde kullanılmaktadır. Kabak çekirdeğinde bol miktarda bulunan omega-3 yağlarının bile sağlığımıza onlarca faydası vardır. Bu yüzden bütün yıl boyunca tüketmemiz gereken besinler listesine kabak çekirdeğini eklemek için yeterince sebebimiz var.
Kabak çekirdeği dışında keten tohumu, ceviz, zeytinyağı, sardunya, somon balığı, soya fasulyesi, karides, Brüksel lahanası gibi gıdalar da yüksek miktarlarda omega 3 içermektedir.
Prostat sağlığı:
Prostat sağlığı denildiğinde akla gelen ilk besinler arasında kabak çekirdeği yer alıyor. 1900’lü yılların başında prostat büyümesi tedavisinde kullanılıyormuş. Günümüzde yapılan araştırmalar kabak çekirdeğinin bu özelliğini destekler nitelikte sonuçlara sahiptir. Nutrition Research and Practice’deki bir araştırmaya göre, kabak çekirdeği prostat sağlığını destekleyip, prostattaki tümörlerin büyümesini yavaşlatabilmede yardımcı olabilmektedir. Bunun dışında 2016 yılı Fitoterapia’da yayınlanan araştırma da, kabak çekirdeğinin kanser hücresini küçültmede yardımcı olduğunu söylüyor. Buna bağlı olarak benign prostat hiperplazisine karşı da olumlu sonuçlar verebileceğini söylemektedir.
Menopoz belirtilerini hafifletiyor:
Kabak çekirdeği ve kabak çekirdeği yağının menopoz döneminde sıcak basması, terleme, eklem ağrıları gibi belirtileri hafiflettiği yönünde araştırma sonuçları bulunuyor.
Kabak çekirdeği yağı aynı zamanda menopoz sonrası HDL (iyi kolesterol) düzeyinin yükselmesine yardımcı oluyor. Ancak kabak çekirdeğinin bu faydası konusunda yapılan çalışma sayısı oldukça yetersiz ve kesin bilgi için insanların katılımıyla yapılacak daha çok sayıda araştırmaya ihtiyaç vardır.
Kalp dostu:
İyi yağlar içeren kabak çekirdeği, kalp dostu besinler arasındadır. Yapılan araştırmalara göre kan basıncını düşürmede de büyük etki gösteriyor. 2012 yılında Journal of Medicinal Food’daki bir çalışmaya göre; kabak çekirdeği tüketimi, vücutta oksidatif stresi azaltıp kan basıncının düşmesine yardımcı olarak kalbi koruyucu etki göstermektedir.
Uyku düzeni - antidepresan etki:
Doğal bir amino asit olan “tryptophan” içeren kabak çekirdeği uyku kalitenizi yükseltebilir. Vücut tarafından “uyku hormonu” olarak bilinen serotonine dönüştürülen tryptophan uyku bozuklukları tedavisi için önerilen besinler arasında yer alıyor.
Yatmadan 2-3 saat önce 1 avuç kabak çekirdeği yiyerek uyku kalitesini yükselten melatonin ve serotonin düzeylerini artırabilirsiniz.
Fazla miktarda kabak çekirdeği yemenin bir zararı var mı?
Çok fazla kabak çekirdeği yerseniz günlük almanız gereken kalori miktarını aşabilirsiniz. Örneğin normalde gün boyu 2000-2500 kalori alıyorsanız sadece 200 gram kabak çekirdeğinden bu kalori miktarının yarısını alabilirsiniz. Ayrıca yağ bakımından zengin olan kabak çekirdeği almanız gerekenden fazla yağ almanıza yol açabilir. Yağın fazlası ise mide ağrısına ve ishale yol neden olabilir. Özellikle zayıflama diyetlerinde veya kilo problemi olan kişiler günlük kabak çekirdeği tüketimini 15-20 gram kadar sınırlamalıdır
MAKALEYE YORUM YAZIN

-
18.02.2019 Tok tutup zayıflatan ara öğün önerileri
-
04.02.2019 Yağlı tohumların (kuruyemişler) beslenmemizdeki yeri nedir?
-
14.01.2019 Kilo vermek ve sağlıklı kalmak isteyenlere gökkuşağı beslenme
-
07.01.2019 Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için nasıl beslenmeliyiz?
-
24.12.2018 Bazı popüler besinlerin faydaları
-
17.12.2018 Besin alerjisi olanlar nasıl beslenmelidir?
-
10.12.2018 Migren ağrılarını doğru beslenerek azaltabilirsiniz
-
03.12.2018 Diyabette (şeker hastalığı) tıbbi beslenme tedavisi nasıl olmalıdır?
-
26.11.2018 Chia Tohumu: Beslenmenize neden chia tohumu eklemeliyiz?
-
12.11.2018 Yeterli ve dengeli beslenmek nedir?
-
05.11.2018 Yoğun tempoda çalışanlar için 6 adımda sağlıklı beslenme önerileri
-
29.10.2018 Sağlıklı ve uzun yaşamanın altın kuralları
-
22.10.2018 Kış mevsiminin vazgeçilmezi: çorba mevsimi başladı
-
15.10.2018 Gasrit, reflü ya da hazımsızlığa karşı beslenme önerileri
-
08.10.2018 KIRMIZI İKSİR: Şimdi Nar Zamanı!!!
-
24.09.2018 Mevsimlerden sonbahar... Peki beslenmede ne gibi değişiklikler yapmalıyız?
-
17.09.2018 Haydi çocuklar okula… Peki nasıl beslenmeliler?
-
03.09.2018 Tatil bitti... Peki alınan fazla kilolar?
-
27.08.2018 Hangi yağlar sağlıklı, hangileri sağlıksız?
-
06.08.2018 Karbonhidrat yemeyen kasını yer
-
30.07.2018 Tatilde beslenmeye dikkat!
-
02.07.2018 Verilen kiloyu korumak için öneriler
-
18.06.2018 Bayram sonrası vücudunuzu rahatlatınız
-
11.06.2018 Yaz meyveleri ve faydaları
-
04.06.2018 Lifli besinlerle fazla kilolara elveda
-
28.05.2018 Besin etiketi okumayı biliyor musunuz?
-
21.05.2018 Ramazan ayında beslenme önerileri
-
14.05.2018 Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz?
-
07.05.2018 Kadınlara özel: Selülitlere karşı savaş açmak için beslenmenizde yapmanız gerekenler
-
30.04.2018 Metabolizmanızı yaz mevsimine göre ayarlayın...
-
23.04.2018 Hangisi daha sağlıklı? UHT süt mü? Pastörize süt mü? Çiğ süt mü?
-
16.04.2018 Menopoz dönemi ve beslenme
-
09.04.2018 Çileğin faydaları saymakla bitmiyor
-
02.04.2018 Migren ağrılarını doğru beslenerek azaltabilirsiniz
-
26.03.2018 Azı karar, çoğu zarar: Diyet ürünlerin yarar-zarar ilişkisi
-
12.03.2018 Sağlığınız için 10 süper besin
-
05.03.2018 Chia Tohumu: Beslenmenize neden chia tohumu eklemeliyiz?
-
26.02.2018 Sağlıklı atıştırmalık: Kabak çekirdeği!
-
12.02.2018 Bitkilerin gücü adına! Beslenmenize alternatif: Kinoa (Quinoa)
-
05.02.2018 Ekmek kilo aldırır mı?
-
15.01.2018 Sınav haftasında abur - cubur tüketimine dikkat!
-
08.01.2018 Yıllara meydan okutan 10 besin!
-
01.01.2018 2018’de yeni bir yıl, yeni bir sen…
-
25.12.2017 Sağlıklı beslenmeyi nasıl yaşam tarzı haline getirebilirsin?
-
18.12.2017 Kış mevsimine özel beslenme önerileri
-
11.12.2017 Yeterli ve dengeli beslenmek nedir?
-
04.12.2017 Menopoz dönemi ve beslenme
-
27.11.2017 Hangi bitki çayı, neye iyi geliyor?
-
20.11.2017 Sağlığınız için bu sebze ve meyvelere dikkat!
-
13.11.2017 Hemoroid nedir? Beslenme tedavisi nasıl olmalıdır?
-
06.11.2017 Hangi çorba, neye iyi gelir?
-
30.10.2017 Zayıflamak isteyenler, bu önerilere dikkat!
-
23.10.2017 Narın faydaları saymakla bitmiyor
-
02.10.2017 Mevsimlerden sonbahar… Beslenmede ne gibi değişiklikler yapmalıyız?
-
25.09.2017 Yanlış yapılan diyet efsaneleri
-
18.09.2017 Haydi çocuklar okula…Peki nasıl beslenmeliler?
-
11.09.2017 Yoğun tempoda çalışanlar için 6 adımda sağlıklı beslenme önerileri
-
04.09.2017 Bayram sonrası vücudu rahatlatın
-
28.08.2017 Beslenmenize neden chia tohumu eklemeliyiz?
-
21.08.2017 Renkli besinlerle hayatına renk katmaya var mısın?
-
14.08.2017 Kilo alamıyorum, ne yapmalıyım?
-
07.08.2017 Zayıflarken önemli olan kilo değil yağ kaybetmelisiniz!
-
31.07.2017 Anne sütünün kalitesini artıran 9 öneri
-
24.07.2017 Sağlığınız için 10 süper besin
-
17.07.2017 Light ürünlerin yarar - zarar ilişkisi
-
10.07.2017 Aşırı sıcak havalarda nasıl beslenmeliyiz?
-
03.07.2017 Lifli besinlerle fazla kilolara elveda...
-
26.06.2017 Şeker tadında bayram için dikkat edilmesi gereken 5 madde
-
19.06.2017 Tatilde sağlıklı beslenmek çok önemli
-
18.06.2017 Tatilde sağlıklı beslenmek çok önemli.
-
12.06.2017 Hemoroid ve beslenme tedavisi
-
05.06.2017 Yaz meyveleri ve faydaları
-
29.05.2017 Ramazan ayında beslenme önerileri
-
22.05.2017 Yaz mevsimine sayılı günler kaldı... Peki bedeniniz yaza hazır mı?
-
15.05.2017 Yemek davetleri ve diyet
-
08.05.2017 16 fit öneriyle yaza hazırlanınız
-
01.05.2017 Beslenmede lifi (posa) artır, kilo kaybını hızlandır
-
24.04.2017 Ayın kırmızılı güzeli; çilek...
-
17.04.2017 Renkli besinlerle hayatına renk katmaya var mısın?
-
10.04.2017 Hangi yağlar sağlıklı, hangileri sağlıksız?
-
03.04.2017 Sınav haftasında başarılı olmanın yolu, sağlıklı beslenmeden geçer
-
28.03.2017 Sağlıklı bir vejetaryen için beslenme önerileri
-
20.03.2017 Zayıflarken önemli olan kilo değil yağ kaybetmeniz
-
13.03.2017 Sağlıklı bir peynir alternatifi: Tofu nedir?
-
06.03.2017 Yeterli ve dengeli beslenmek nedir?
-
27.02.2017 Denizden gelen sağlık: İşte size balık tüketilmesi için 10 neden
-
20.02.2017 “Arkadaş toplantıları/yemek davetlerden dolayı diyetim bozuluyor” diyorsanız
-
13.02.2017 Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalı?
-
06.02.2017 Probiyotiklerin gücü adına: Kefir
-
30.01.2017 Ömür boyu diyet tedavisi gerektiren hastalıklardan birisi; Çölyak
-
23.01.2017 Anne sütünün kalitesini artıran 9 öneri
-
16.01.2017 En sağlıklı ve en fit 5 popüler besin...
-
09.01.2017 Renkli besinlerle hayatınıza renk katmaya var mısın?
-
02.01.2017 2017 yılında sağlıklı ve fit bir beden için bu önerilere dikkat!
-
26.12.2016 Sen de metabolizmanı çay keyfi ile şımartmaya ne dersin?
-
19.12.2016 Yavaş kilo mu veriyorsunuz? O zaman besin alerjisi olmanız mümkün... İşte detaylar...
-
12.12.2016 Sağlıklı ve uzun yaşamanın altın kuralları
-
05.12.2016 Parkinson hastalığı ve tıbbi beslenme tedavisi
-
28.11.2016 Kış mevsimine özel beslenme önerileri
-
21.11.2016 Alerjik yapıda olanlar, beslenmesini nasıl ayarlamalıdır?
-
14.11.2016 Hangi yağlar sağlıklı, hangileri sağlıksız?
-
07.11.2016 Denizden gelen sağlık
-
31.10.2016 Hangi çorba neye iyi gelir? Faydaları nelerdir?
-
24.10.2016 Yanlış bilinen 10 diyet efsanesi
-
17.10.2016 Meme kanseri ‘merhaba’ demeden, sağlıklı beslenmeye özen gösterelim
-
10.10.2016 Spor/egzersiz yapanlara özel beslenme önerileri
-
03.10.2016 Kırmızı iksir: Dr. Nar!
-
26.09.2016 Sağlık deposu: Kefir
-
19.09.2016 Bitkilerin gücü adına! Beslenmenize alternatif: Kinoa (Quinoa)
-
12.09.2016 Bayramda fazla miktarda et tüketimine dikkat!
-
05.09.2016 Mevsimlerden sonbahar... Peki beslenmede ne gibi değişiklikler yapmalıyız?
-
29.08.2016 Eyvah! tiroidim yavaş çalışıyor! Peki, nasıl beslenmeliyim?